MIŠLJENJE ŠIME LUČINA

'Ostavku je trebalo dati cijelo vodstvo stranke, svi su krivi za poraz'

Kandidata za mjesto predsjednika moglo bi biti puno. Spominju se Hajdaš Dončić, Zvonimir Mršić, Ranko Ostojić, Peđa Grbin, Mirando Mrsić, Tonino Picula...
 Davor Pongračić / CROPIX

- Ovo je nedopustiv manevar, cjelokupno Predsjedništvo SDP-a trebalo bi dati ostavku jer su svi zajedno sudionici i organizatori ove katastrofalne kampanje i svi su odgovorni za izborni poraz. Kada Predsjedništvo podnese ostavku, onda Glavni odbor formira radnu skupinu koja će pripremiti konvenciju. Ovako će konvenciju organizirati po svojim pravilima isti ljudi koji su zaslužni za gubitak izbora - kaže jedan od SDP-ovih seniora, Šime Lučin, i naglašava da nema nikakvih razloga za žurbu s unutarstranačkim izborima, već bi stranačkoj bazi trebalo dati prostora i priliku da nešto kaže.

U SDP-u je puno pretendenata za novog šefa stranke, a po nekima bi se glavna bitka mogla voditi između Siniše Hajdaša Dončića i direktora Podravke Zvonimira Mršića. S treće strane se spominje bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te navodi da je na izborima za Predsjedništvo SDP-a dobio najviše glasova. Četvrti dobre izglede daju SDP-ovu europarlamentarcu Toninu Piculi, peti ne isključuju da bi se za čelnu funkciju stranke mogao kandidirati bivši ministar rada Mirando Mrsić, dok šesti tvrde da je ambicija Peđe Grbina da vodi SDP velika kao što je i on sam.

Priprema za ulogu

Među svima njima već se dugo kao vrlo izgledan kandidat za novog predsjednika SDP-a spominje Siniša Hajdaš Dončić, nekadašnji zagorski župan, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u SDP-ovoj Vladi, član Predsjedništva SDP-a. Jedni ga vide kao osobu koja se sustavno i strpljivo priprema za tu ulogu, a drugi kao kandidata na idućim unutarstranačkim izborima kojega će iznjedriti sam Milanović. Treći ga prepoznaju kao vlastitu konkurenciju i već mu dugo nalaze mane, od toga da je kao mladić imao iskaznicu HDZ-a, preko toga da nema karizmu, da prema biračima može djelovati nadmeno i netko tko ih gleda svisoka, pa do toga da je za aktualni izborni debakl, u kojemu je cijela Narodna koalicija uspjela osvojiti samo 54 mandata (od čega su SDP-ova 33) dok ih HDZ sa 61 zastupnikom debelo šije, suodgovoran Hajdaš Dončić.

SDP-ovci koji ovog Zagorca ne bi rado vidjeli kao novog šefa stranke naglašavaju da je upravo Siniša Hajdaš Dončić bio direktor kampanje, da ju je osmišljavao, da je izborni slogan “Siguran smjer” njegova kreacija, da je cijelo vrijeme kampanje bio neposredno uz Milanovića i zaključuju kako je za poraz na izborima kriv jednako koliko i dosadašnji predsjednik.

Izbjeći kaos

No, za razliku od Lučina, koji odgovornim za izborni poraz smatra cijelo Predsjedništvo SDP-a, koje bi se moralo povući, jednako kao što se s izbornikom reprezentacije povlači cijeli njegov tim ili kao što s premijerom padaju i svi njegovi ministri, ne misle svi da bi se trebalo skloniti cijelo stranačko vodstvo.

- Ne piše nam se dobro ako brzo ne skupimo glave i ne konsolidiramo se. Ne smijemo gubiti vrijeme, niti si dopustiti da vodimo unutarstranačke ratove, jer su nam već u svibnju lokalni izbori. Na te izbore moramo izaći kao sređena i jaka stranka ili nam se ne piše dobro .

- Nisam ni za Tonina Piculu ni za Ranka Ostojića, ali ni za Hajdaša. On je kreirao kampanju, bio je uz Zorana i autor je svih promašaja. Samo je razlika u tome što nema snagu i energiju kakvu ima Zoran - kaže jedan od sljedbenika Milanovićeve stranačke politike.

Hajdaš Dončić, čije ime u različitom kontekstu SDP-ovci ovih dana najčešće izgovaraju, doktorirao je na Ekonomskom fakultetu, autor je više znanstvenih radova iz ekonomije i bio je kandidat za ministra gospodarstva u slučaju izborne pobjede Narodne koalicije. U SDP je ušao 2005. godine, a prije toga je godinu dana bio član SDP-ova Savjeta za gospodarstvo. U stranci se uspinjao preko lokalnih organizacija sve do Predsjedništva. I sada je vrlo aktivan u Zagorju, gdje i dalje živi, a u SDP-u ne dvoje da je najzaslužniji za najbolji rezultat koji su ostvarili, a to je osam mandata u njegovoj 3. izbornoj jedinici.

Distanca

Posljednjih godina Hajdaš Dončić je jedan od Milanovićevih najbližih suradnika, ali je ipak zadržao određenu distancu, pa čak i na posljednjim unutarstranačkim izborima, kada je vodio Milanovićevu kampanju. Njegov angažman na Milanovićevoj strani pojedini su SDP-ovci ocjenjivali kao vrlo pragmatičan ulog u vlastite stranačke ambicije. Naime, radeći na Milanovićevoj kampanji Hajdaš Dončić je dvaput obišao sve stranačke organizacije, razgovarao i družio se sa svim “običnim” članovima, saznao koje su im ambicije, kakvi ih problemi muče, kakva su im očekivanja, ali i kakvi su međusobni odnosi. Imajući u vidu taj kapital, koji je ponio iz prošlih unutarstranačkih izbora, Hajdaš Dončić je svakako u prednosti. Međutim, za pobjedu je potrebno imati i svoje ljude, logistiku, ali prije svega ostaviti dobar dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:11