ZLOUPORABA U SPLITU

Oštetila državni proračun za 370.000 kuna: Novac od kupaca trpala sebi u džep umjesto na žiro račun tvrtke

Policija ju tereti i da u poslovnim knjigama tvrtke nije evidentirala prihode naplaćene u gotovini.

Ilustracija hrvatske novčanice

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Gospodarskim zlouporabama te utajom poreza i nevođenjem poslovnih knjiga 38-godišnjakinja je, prema istrazi splitske policije, svoju tvrtku oštetila za nešto manje od 200 tisuća kuna, a državni proračun za oko 370.000 kuna,

Policija je u u četvrtak priopćila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je spomenuta poduzetnica počinila kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Osumnjičena je da, u svojstvu odgovorne osobe, tijekom 2020. naplaćeni novac od kupaca nije polagala na žiro račun tvrtke, nego ga je protupravno zadržala za sebe.

Procjenjuje se da je na opisani način oštetila tvrtku za nešto manje od 200 tisuća kuna.

Policija ju tereti i da, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreznih obveza, u poslovnim knjigama tvrtke nije evidentirala prihode naplaćene u gotovini.

Također, nezakonito je iskoristila pravo na odbitak pretporeza, čime je oštetila državni proračun u ukupnom iznosu od oko 370 tisuća kuna.

S ciljem da nadzornim tijelima onemogući pregled i oteža preglednost poslovanja navedene tvrtke nije učinila dostupnima poslovne knjige i vjerodostojne knjigovodstvene isprave, koje je bila obvezna voditi i čuvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:57