DRŽAVI NI LIPE

OŠTETILA DRŽAVNI PRORAČUN Željka Markić nije platila porez za kupnju vile kod Dubrovnika

Taj joj je novac sjajno došao za bespravnu adaptaciju kuće
 Dubrovnikpress.hr

Pokretačica inicijative U ime obitelji Željka Markić nije državi platila porez kada je kupovala nekretninu na Šipanu od Dubrovačke biskupije, objavio je Dubrovački dnevnik pozivajući se na izvor iz Porezne uprave. Naime, službenu potvrdu za neplaćanje poreza nismo ni mogli dobiti, jer se to po zakonu vodi kao porezna tajna.

- Navedenog poreznog obveznika, kao i svakog drugog poreznog obveznika, štiti institut porezne tajne, odnosno članak 8. Općeg poreznog zakona (Narodne novine broj 147/08, 18/11, 78/12, 136/12 i 73/13), tako da na Vaš upit o iznosu poreza te da li je on plaćen, ne možemo odgovoriti – službeni je odgovor Porezne uprave.

Međutim, prema izvorima Dubrovačkog dnevnika, tvrtka Sermon u vlasništvu Markić koja je upisana kao vlasnik vile na Šipanu, državi nije dala ni lipe. Zanimljivo da je Markićka mogla izbjeći plaćanje poreza da je vrijednost nekretnine provela kroz temeljni kapital tvrtke, ali ona to nije učinila. S Trgovačkog suda u Zagrebu odgovorili su da je temeljni kapital tvrtke Sermon i dalje 20 tisuća kuna što znači da se na Markić u ovom slučaju nije mogao upotrijebiti Zakon o poreznim olakšicama, te da je državi morala platiti porez.

Za koliko je čelnica inicijative U ime obitelji oštetila državu? Markić je vilu, te 4600 metara kvadratnih zemljišta na Šipanu od Crkve kupila za milijun i 130 tisuću kuna, a porez od 5 posto na tu vrijednost bio bi 56,5 tisuća kuna. Međutim, iz Porezne su odgovorili da se porez od 5 posto ne obračunava na kupoprodajnu vrijednost, nego na katalošku odnosno stvarnu vrijednost.

Pošto je Crkva zemljište na Šipanu prodala u bescjenje, porez koji je Markić trebala platiti državi ne bi bio 56,5 tisuća kuna, već znatno veći. Pisali smo kolika je stvarna vrijednost Markićkinog zdanja na otoku. Cijena građevinskog zemljišta na Šipanu je 100 eura za kvadrat, znači da je Markićka samo na zemljište potrošila 460 tisuća eura. Prosječna cijena kuće u Suđurđu na Šipanu je oko 1000 eura za kvadrat, pa tome treba pridodati još 155 tisuća eura za kuću što je sveukupno potrošenih 615 tisuća eura prije ikakve adaptacije.

Prema tome, Markić je neplaćajući porez, prema izračunu Dubrovačkog dnevnika , državu oštetila za oko 30 tisuća eura ili 225 tisuća kuna. Taj joj je novac sjajno došao za bespravnu adaptaciju kuće što je također otkrio Dubrovački dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:41