BIVŠI GRADONAČELNIK MORA NA SUD

OŠTETILI PRORAČUN ZA 50 MILIJUNA KUNA? Potvrđena optužnica protiv Ivana Čehoka i poduzetnika Patafte

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Optužno vijeće zagrebačkoj Županijskog suda potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, poduzetnika Davora Patafte i drugih. Tereti ih se da su se udružili kako bi oštetili gradski proračun za 49,6 milijuna kuna.

Takva odluka Optužnog vijeća bila je i očekivana u odvjetničkim krugovima. Spis će sada biti predan zagrebačkom Županijskom sudu koji će odabrati sudsko vijeće koje će voditi suđenje te će biti određen datum prvog ročišta.

- Očekivali smo takvu odluku. Optužno vijeće jednostavno nije ozbiljnije razmotrilo naše argumente. Da bismo mogli reagirati moramo primiti rješenje o potvrđivanju optužnice - rekao nam je Čehokov odvjetnik Vlado Sevšek.

- Kad i ako dođe do suđenja, ponoviti ćemo sve ono što smo govorili do sada i kazneno vijeće će se sigurno ozbiljnije pozabaviti našim argumentima - dodaje Sevšek.

Podsjetimo, Ivana Čehoka se tereti da je kao gradonačelnik Varaždina, od kraja 2007. do lipnja 2011. Godine, kada je uhićen, pogodovao tvrtkama u vlasništvu poduzetnika Davora Patafte u poslovima s Gradom Varaždinom i gradskim tvrtkama. Predmet optužnice su poslovi zbrinjavanja komunalnog otpada i kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje te posao zajedničkog ulaganja u varaždinsku zračnu luku.

Optužen je i Tomislav Kezelj, direktor komunalne tvrtke Varkom, kojeg se tereti da je pomogao u zaključivanju posla kojim je Pataftinoj tvrtki T7 VIS omogućen posao zbrinjavanja baliranog i komunalnog otpada u pogonu za mehaničko-biološku oporabu otpada.

Čehoka se tereti i da je osigurao da Grad Varaždin od Pataftinih tvrtki te tvrtke Ekos Holding u vlasništvu poduzetnika Hrvoja Vojvode kupi zemljište za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne. Kako bi se realiziralo dogovoreno, članica uprave Pataftine T7 Grupe Narcisa Huljev je u dogovoru sa svojim šefom od građevinskog vještaka tražila da vrijednost zemljišta koja su prodavali i mijenjali s gradom procijeni po znatno većoj cijeni od tržišne.

Čehok je optužen i da je pogodovao Pataftinoj tvrtki Winair kako bi preuzela upravljanje varaždinskom zračnom lukom. USKOK sumnjiči Čehoka da je osiguravao da procjenjene vrijednosti zemljišta te odluke o sklapanju poslova budu prihvaćene od strane nadležnih gradskih tijela, čime su stvorene pretpostavke za sklapanje ugovora s Pataftinim tvrtkama kojima se grad obvezao isplatiti 47,7 milijuna kuna, a tvrtki optuženog Vojvode oko 1,8 milijuna kuna.

Prema optužnici, Pataftinim tvrtkama je nezakonito pribavljeno i isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna, dok su Varaždin i njegove tvrtke oštećene za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:14