PUSHBACKOVI

Ostojić: ‘Božinović je odgovoran, zato bi zbog slučaja s migrantima trebao biti smijenjen‘

Nije njegovo da se miješa u policijske poslove, ali ima odgovornost da putem unutarnje kontrole takve navode provjeri, dodao je
Ranko Ostojić
 Vojko Basic/CROPIX

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić izjavio je u petak da bi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović trebao biti smijenjen zbog nasilnog odvraćanja migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom te da bi te stvari trebalo raščistiti radi dostojanstva MUP-a i hrvatske policije.

"Ovo treba raščistiti, ne možemo se složiti s tim da postoje eskadroni batinaša koji će mlatiti migrante i da to bude politika bez obzira od koga bila podržana", rekao je Ostojić na konferenciji za novinare posvećenoj snimkama postupanja prema migrantima i sigurnosti na hrvatskim granicama.

"Bez obzira tko prešutno dopuštao takve stvari, temelj EU je poštivanje ljudskih prava", zaključio je Ostojić, napomenuvši da odredbe i obveze iz šengenskog zakonika obvezuju i hrvatski MUP, a propisuju da osobe koje eventualno ilegalno prelaze granicu treba uhititi i podvrgnuti proceduri.

"Godinama upozoravam - ne postoji legalni ni ilegalni pushback, to je nešto što nije propisano europskim ni hrvatskim zakonima. Nema vraćanja na granicama kako se to događa na ovim snimkama, ali i drugim slučajevima kojima smo mogli svjedočiti proteklih godina", izjavio je.

Za izjavu ministra Božinovića da ne zna zašto bi on bio odgovoran, Ostojić je rekao da je upravo u njegovim rukama nadzor nad radom policije, ali su tko zna u koliko slučajeva odbačene optužbe. Drži da premijer nakon tog skandala ne bi od njega tražio odgovore da nije odgovoran.

Upitan bi li Božinović trebao podnijeti ostavku, Ostojić je rekao da je trebao biti smijenjen zbog sumnje da nekakve ilegalne grupe bez oznaka hrvatske policije mlate ljude koji prelaze preko granice.

"To je ministar koji je odgovoran za sigurnost Hrvatske, nije njegovo da se miješa u policijske poslove, ali ima odgovornost da putem unutarnje kontrole takve navode provjeri".

Ostojić je zaključio kako ne zna je li gore da netko bez oznaka hrvatske policije tuče migrante što bi podrazumijevalo da postoje organizirane grupe koje štite hrvatsku granicu umjesto onih koji su zakonom nadležni da to rade, dok se s druge strane postavlja pitanje - ako je postupanje bilo od strane hrvatskih policajaca, zašto se srame oznake hrvatske policije.

Primijetio je i da to nije prvi put, "ali smo sad dobili nešto čega se srami svatko tko imalo gleda na ljude".

Upozorio je i na dugogodišnju neučinkovitost nadzora istraga jer Frontex kao europska agencija za zaštitu vanjskih granica ima odjel za zaštitu ljudskih prava, ali ne odgovaraju na prigovore, a onda Hrvatska plaća ozbiljne troškove na Europskom sudu za ljudska prava i pred drugim institucijama u kojima se potvrđuju navodi onih koji su vraćeni nezakonito.

Ustvrdio je da EU i njezina nadležna tijela koja bi mogla tu stvar raščistiti prešutno tako nešto odobravaju, što je po njemu zabrinjavajuće.

"S jedne strane imate javne izjave da se ne slažu s kršenjem ljudskih prava, a s druge strane nisu proveli efikasan nadzor. Govorim o Poljskoj u kojoj se događaju slične situacije kao u Hrvatskoj, a ista situacija je u Grčkoj", rekao je Ostojić.

Govoreći o situaciji u SDP-u iz kojega su izbačeni bivši čelnik te stranke Davor Bernardić i još nekoliko zastupnika, izjavio je da oni koji ispred SDP-a stavljaju osobne interese ne smiju biti prioritet.

"U istoj ovoj prostoriji 2020. bilo je obećanje od ljudi koji su isključeni da će imati 67 mandata, doživjelo smo izborni debakl, za to nitko nije odgovarao. Ovo nije od jučer i oni koji su socijaldemokrati bit će lojalni prema statutu SDP-a, a ne onima koji su im omogućili da sjede u Saboru", rekao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 05:08