ŠEF ODBORA ZA NAC. SIGURNOST

OSTOJIĆ 'Europska unija je ucijenjena, a ovo što Turska radi s migrantima je osveta. Ponavlja se scenarij iz 2015., ali s bitnom razlikom'

Ranko Ostojić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u Točki na tjedan na televiziji N1 komentirao je situaciju na tursko-grčkoj granici s izbjeglicama i migrantima.

- Ovo je ozbiljna kriza i koliko god se EU tješi da to nisu velike brojke, meni je ovo prema svim informacijama koje u ovom trenutku imam sličan scenarij koji se događao 2015./2016. i nema smisla to podcjenjivati, rekao je Ranko Ostojić.

Kaže da su tada prije svega branili interes Hrvatske koja nije mogla riskirati da postane hot spot, odnosno žarište za tisuće izbjeglica.

Ostojić ističe kako već dugo upozorava da je Europa ucijenjena jer je EU dala novce da Turska zadrži izbjeglice i migrante. Misli da je ovo osveta za mlaku reakciju NATO-a i EU zbog turskih poraza u Siriji.

- Očito mi u EU nismo naučili lekciju i sada je situacija slična kao i 2015. osim što granice nisu otvorene i Njemačka i Austrija ne žele nikoga primati. Podsjetio je da je Slovenija u prošloj godini vratila 16.000 ljudi koji su prošli kroz navodno nepropusnu hrvatsku granicu i to je zabrinjavajući podatak.

- Hrvatska bi u ovom trenutku trebala biti ona koja ima inicijativu jer predsjeda Europskim vijećem i treba tražiti hitnu reakciju Unije, sastanak na najvišoj mogućoj razini i zajednički pristup.

Zajednička aktivnost i zajednička vanjska politika EU je nešto što je zaboravljeno i opet će se dogoditi da ćemo mi eventualno postati kolateralna žrtva te situacije, već i jesmo na jedan način jer radimo na usporavanju i pushbackovima migranata na granici s BiH s tim da je to mali broj u odnosu na ono što nas može očekivati sljedećih dana.

Najgori scenarij je da budete raštrkani preko cijele granice pa će eskalirati na pozivima da izađe vojska koja isto ne može zaustaviti migrante, predviđa Ostojić.

Kaže i da Mađarska nije spriječila ulazak žicom, nego višegodišnjim kaznama zatvora za prelazak preko žice. Upozorava i da bi bio veliki problem da se aktivira južna ruta.

- Moramo se pripremiti i napraviti ozbiljan plan poput Junckerovog plana iz 2015. To Hrvatska mora odmah inicirati, zaključuje Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 23:44