Reakcije

Ostojić: HBK upozorava na kršenje Ustava kršeći Ustav. Kekin: Birači imaju mozak, ne treba im Crkva

HBK je poručio građanima da oni koji krše Ustav ne zaslužuju povjerenje građana, misleći pritom na Milanovića. I time prekršio Ustav

Ivana Kekin

 Željko Puhovski/Cropix

Očito je panika u Crkvi i u HDZ-u uoči izbora, može se zaključiti iz reakcija koje stižu iz Možemo! i SDP-a nakon što je objavljena izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" pod nazivom "Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države". U izjavi se, kao što je poznato, navodi da "kršenje ustavnih odredbi i narušavanje ustavno-pravnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana", a to je direktna referenca na namjeru Zorana Milanovića, predsjednika RH, da bude premijer nakon izbora. "Građani imaju svoj mozak", kaže Ivana Kekin, dok Anka Mrak Taritaš ističe kako se nikada nije dogodilo da Hrvatska biskupska konferencija ovako direktno govori ljudima za koga da glasaju. Ranko Ostojić, SDP, kaže da je HBK upozoravajući druge na kršenje Ustava sam prekršio Ustav.

image

Ranko Ostojić

Davor Pongračić/Cropix/Cropix

"Hrvatska biskupska konferencija nije direktno rekla građanima da glasaju za HDZ, ali im je rekla da glasaju za HDZ", kaže Anka Mrak Taritaš i dodaje da je Hrvatska "još uvijek sekularna država i ovakve poruke su apsolutno neprimjerene uoči izbora". Anka Mrak Taritaš smatra da je u HDZ-u nastupila velika panika i da su sada angažirali sve koje su mogli da im pomognu.

Premijer Plenković je pak, tijekom svečanog uručivanja ugovora za program Zaželi, kojim se, realno, ženama nudi da se osposobe za njegu starijih osoba, a to se pak, tumači kao uvrštavanje na tržište rada, komentirao odnose s Crkvom. Rekao je da "što se tiče naše suradnje s HBK, ona je kvalitetna. Imamo stalan dijalog koji vodimo s ključnih pet, šest biskupa i nadbiskupa i rješavamo sva pitanja na dnevnom redu", a usputno je rekao i da nema revidiranja Vatikanskih ugovora. Riječ je o nizu ugovora kojima Katolička crkva ima poseban status u Hrvatskoj.

"Da bi se mijenjali Vatikanski ugovori, obje strane moraju sjesti za stol, oni se ne mogu jednostrano raskinuti", upozorava Ostojić i dodaje da postoji niz odredbi tih ugovora koje bi trebalo revidirati. Pritom on misli na položaj i odnose s vojskom i policijom, a Anka Mrak Taritaš ističe da bi ugovore trebalo izmijeniti i iz drugih razloga.

Između ostalog, to su davanja koja Crkva dobiva direktno iz proračuna, ali ne samo iz državnog proračuna nego i iz proračuna lokalnih zajednica i općina. "Red je da institucije koje troše proračunski novac transparentno pokažu kako i na što se troši novac građana", smatra Mrak Taritaš. "Kada se pokrene postupak protiv crkvene osobe zbog sumnje da je zlostavljala djevojčicu ili dječaka, onda su ti izvidi tajni i prvo se obvještava nadležni biskup.

To je samo jedna od stvari u kojima je svećenstvo u drugoj kategoriji od građana Hrvatske", navodi Mrak Taritaš nužnost zbog koje bi se trebalo upustiti u višegodišnji postupak promjene tih ugovora. "HBK se nema što uplitati u izborni proces, između ostaloga i zato što dobiva novac hrvatskih građana. Sufinanciranje Crkve je u redu, ali ovakvo uplitanje je neprihvatljivo", smatra Kekin i ističe da bi HBK morao promisliti i o činjenici da se svojim porukama upliće u pitanja javnog zdravlja, osobito zdravlja žena, a više od 70 posto stanovnika Hrvatske, dakle velik broj vjernika, smatra da se pitanja zdravlja žena ne smiju ograničavati i otežavati.

"HBK se kao nikad dosad izravno umiješala u izborni proces jasno govoreći koga bi vjernici trebali birati na izborima. Smatram neprimjerenim da se vjerska organizacija financirana javnim novcem svih građana RH miješa u pitanja koja su u domeni demokratskih institucija, a ne vjerskih zajednica. Pri tome ne govorim o tome da se Crkva ne bi trebala vjernicima obraćati oko njima važnih etičkih i vjerskih pitanja, ali ovo je nekoliko koraka dalje gdje jasno naznačuju koje opcije, s obzirom na njihove politike, jesu ili nisu prihvatljive.

Teza usmeno izrečena da to svakako ne mogu biti stranke koje se zalažu za pravo žena na izbor i definiranje prava na izbor kao ustavne kategorije kršenje je načela odvojenosti države i Crkve i miješanje u temeljna pitanja ravnopravnosti i javnozdravstvenih pitanja. Crkva neće i ne može upravljati javnim sustavima koji služe svim građanima, za to imamo državu. Sekularnu državu", komentirala nam je Sandra Benčić, čelnica Možemo!, današnju izjavu HBK kojom se poziva građane da ne glasaju za lijevu opciju u kojoj bi Zoran Milanović mogao biti premijer nakon izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:21