TRAŽE PLAN ZA SEZONU

Ostojić: Hotelima treba omogućiti da prodaju brze antigenske testove

Turistički sektor želi da Hrvatska hitno razradi scenarije te da sklopi sporazume s naših desetak najvažnijih emitivnih tržišta
Veljko Ostojić
 Davor Pongračić/Cropix

Što se više približava turistička sezona, sve su glasnija upozorenja kako za osiguravanje turističkog prometa neće biti dovoljan projekt "Safe stay in Croatia", nego se traži detaljan plan sezone i razrada nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i na našim emitivnim tržištima.

Kako napominje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, Hrvatska hitno treba razraditi plan sezone koji će uključivati nekoliko scenarija - od onog idealnog do onog koji predviđa i pogoršanje epidemiološke situacije, kao i sklapanje bilateralnih sporazuma s naših desetak najvažnijih emitivnih tržišta.

Standard sigurnosti

Uz to, upozorava da po uzoru na Njemačku i Austriju treba osigurati dostupnost brzih antigenskih testova koje će i turisti, ali i zaposlenici hotela, za samo nekoliko eura moći nabavljati na recepcijama ili u ljekarnama.

Njemačka i Austrija, naime, od početka ožujka uvele su besplatne antigenske testove za svoje građane, svjesne da u idućem razdoblju moraju osigurati standard sigurnosti za stanovnike jer se u skorije doba ne očekuje da će te populacije biti cijepljene u dovoljnoj mjeri.

Ti testovi, iako nepouzdaniji od PCR testova, ne zahtijevaju da se uzorci obrađuju u laboratorijima, mogu se raditi kod kuće, a tek ako se pokažu pozitivnim, osoba se upućuje i na PCR testiranje.

Njemačka tako od početka travnja osoblju u školama i svim učenicima financira najmanje jedan besplatni brzi test tjedno, svaki tjedan zaposlenicima će ih nuditi i njemačke kompanije, a država će ih jednom tjedno financirati i svim asimptomatskim Nijemcima i Njemicama i te troškove preuzima od 8. ožujka. U Austriji pak svaki građanin stariji od 15 godina ima pravo na besplatnih pet brzih antigenskih testova koje za kućnu upotrebu može preuzeti u ljekarni, a plan je sve ljekarne ovim testovima opskrbiti najkasnije do 15. ožujka.

"Ako naša najvažnija emitivna tržišta kao standard testiranja, uz PCR test, uvode antigenske brze testove koji su znatno jeftiniji i jednostavniji za korištenje, onda Hrvatska nema što razmišljati, već hitno treba osigurati dostupnost tih testova. U špici sezone očekujemo oko milijun posjetitelja dnevno, a takav je promet izuzetno teško držati pod kontrolom isključivo PCR testiranjima. Ne smatram da bi država takve testove trebala sufinancirati turistima, ali važno je da ih možemo ponuditi na prodaju", kaže Ostojić, koji smatra kako se našim emitivnim tržištima treba poslati poruka da će im na recepcijama hotela biti dostupni brzi testovi.

Ostojić osim toga apelira da se što prije sklope bilateralni sporazumi s našim najvažnijim emitivnim tržištima koji bi vodili računa o epidemiološkoj situaciji između zemalja.

Režim putovanja

"Tim sporazumima definirali bismo režime putovanja tako da se između zelenih zona omogući neometan promet kao i lani. Želimo li imati dobru sezonu, njezin plan razrade mora se temeljiti i na cijepljenju turističkih djelatnika, jednako kao i na uvođenju antigenskih testova i bilateralnih sporazuma", napominje naš sugovornik.

U tom kontekstu Ostojić ističe da je za razdoblje predsezone, odnosno do početka lipnja, nužno zadržati postojeće mjere prelaska državne granice i prema EU i prema trećim zemljama, odnosno zadržati karantenu ili PCR testove.

Čeka se odluka: EU radi popis prihvatljivih testova

EU je još u siječnju najavila da će postići dogovor o međusobnom priznavanju antigenskih testova jer je na tržištu trenutačno moguće nabaviti i one manje pouzdane, ali i pouzdane brze testove. Zajednica bi trebala ustanoviti koje bi se točno vrste brzih antigenskih testova priznavale na razini EU, no ta odluka još nije donesena.U međuvremenu Nijemci čekaju odobrenje njihova regulatora BfArM-a za antigensko testiranje u domovima. I te testove bi sufinancirala Njemačka, a njihov bi se udio u cijeni takvog testa kretao na razini eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:11