U TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU

OSTOJIĆ I DALJE U KRITIČNOM STANJU Zbog slabije funkcije pluća diše uz pomoć respiratora

Ostojiću su zbog septičkog šoka otkazali jetra i bubrezi, antibioticima žele spriječiti širenje sepse
 Damjan Tadić/CROPIX

Zdravstveno stanje ministra Ranka Ostojića kod kojeg se zbog apscesa na vratu razvila sepsa je stabilno i nešto je bolje nego li jučer ali i dalje vrlo ozbiljno, kažu nam liječnici iz KBC-a Zagreb.

Ostojiću su zbog septičkog šoka otkazali jetra i bubrezi a zbog slabije funkcije pluća prikopčan je na respirator.

Zbog toga je i dalje na liječenju u u Zavodu za intenzivno liječenje KBC-a Zagreb gdje se antibioticima nastoji spriječiti dodatno širenje sepse na druge organe.

Tjedan dana prije nego li je završio u bolnici ministar je osjećao zdravstvene problem i imao temperaturu ali liječničku je pomoć potražio tek kad mu je pozlilo. Za to vrijeme sepsa se širila i u bolnicu je došao u vrlo teškom stanju.

Nakon hitnog subotnjeg operativnog zahvata zbog upalnog procesa na vratu veličine oko dva centimetra, popraćenog drenažom upalnog procesa, došlo je do razvoja septičkoga stanja sa znakovima cirkulatornog šoka.

Prije operacije obavljen je CT (kompjutorizirana tomografija), koji je pokazao da je riječ isključivo o lokaliziranom apscesu. Tijekom operacije liječnici su Ostojiću u područje vrata ugradili kateter za čišćenje rane.

Podsjetimo, ministru MUP-a (koji u listopadu puni 52. godinu i bivši je aktivni sportaš) ovo je druga operacija u dvadesetak dana, odnosno treća u posljednje dvije godine. Sve tri obavljene su u istoj bolnici.

U KBC-u Zagreb 2. srpnja je operirao nos.

S obzirom na nedavni boravak u bolnici, neke su informacije govorile da je ovaj novi zahvat povezan s prvim. No, liječnici to ne potvrđuju, navodeći da nije riječ o povezanim zdravstvenim problemima.

Ostojiću je, nakon višednevne temperature iznad 38 stupnjeva, pozilo na radnom mjestu, odakle je u petak prevezen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. U Vladi su potvrdili da je hospitaliziran zbog visoke temperature i sumnje na upalni proces. Dan kasnije iz te je klinike prebačen u KBC Zagreb, gdje je kirurški i internistički zbrinut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:26