NASTAVAK ŠTRAJKA

OSTOJIĆ 'Liječnici ugrožavaju ustavno pravo građana na zdravlje'

ZAGREB - Dvomjesečnim štrajkom liječnika bilo je ugroženo ustavno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić, odgovarajući na ocjene Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da je uvođenje radne obveze štrajkašima protuzakonito i protuustavno.

U nekim bolnicama liste čekanja produžene su dva do tri puta, bilo je ugroženo temeljno pravo građana na dostupnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga više se nije moglo čekati s uvođenjem radne obveze, rekao je Ostojić Hini upitan za komentar prozivki iz HLS-a da liječnicima Vlada ovim aktom oduzima pravo na štrajk, kao jedno od temeljnih prava zajamčenih Ustavom.

LIJEČNICI NASTAVLJAJU ŠTRAJK Sindikat: 'Tužit ćemo ministra Ostojića i izvan Hrvatske'

"Temeljno ustavno pravo je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu građana iz čijih se plaća financiraju plaće zdravstvenih radnika", poručio je ministar te ponovio da je Vladina odluka apsolutno u skladu sa zakonom.

Govoreći o sadržaju radne obveze, s kojim navodno nije upoznat HLS, rekao je da svi doktori medicine u bolničkim ustanovama moraju sto posto ispunjavati obveze iz svoga ugovora o radu.

Dodao je i da je Vladina odluka o uvođenju radne obveze još u četvrtak proslijeđena svim bolničkim ravnateljima.

Na prozivke iz HLS-a zbog kašnjenje plaća zaposlenima u bolnicama te zbog smanjivanja listopadskih plaća štrajkašima, odgovorio je da su plaće isplaćene u skladu s evidencijom o radnom vremenu i zakonom.

"A zbog evidencije o radnom vremenu i uvođenja COP-a (centralnog obračuna plaća), plaće će u kliničkim bolničkim centrima biti isplaćene tek sutra, 18. u mjesecu", kaže ministar.

HLS je na današnjoj izvanrednoj skupštini odlučio da će bolnički liječnici poštivati Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima, ali i najavio da će pokrenuti sve raspoložive pravne radnje kako bi se dokazalo njezinu nezakonitost i neustavnost. Iz sindikata, koji nastavlja štrajk, najavili su i da će neće potpisati predloženi novi kolektivni ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:22