UZALUDNI NATJEČAJ

'OSTOJIĆ NIJE BIO SRETAN' Otkrivamo tko je naljutio ministra naredivši da se grb vrati na tablice!

Ostojić nije demantirao da je premijer od njega tražio da grb zamijeni kockice
 Dragan Matić/CROPIX

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, kako neslužbeno doznajemo, osobno je naredio ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću da vrati hrvatski grb na nove registarske pločice.

Iako suradnici bliski premijeru to demantiraju, mi smo dobili potvrdu da je to uistinu bilo tako. Premijer Milanović, kažu nam izvori, razgovarao je u četvrtak, prije sjednice Vlade, s ministrom Ostojićem na temu izgleda novih tablica.

Nije bio sretan

Ostojić mu je, prenose nam naši izvori, pokazao sva vizualna rješenja pobjedničkog rada Nikole Đureka, misleći da je to završena priča i da će novinarima poslije samo pokazati HDZ-ov logo koji također ima crveni kvadratić kako bi demantirao Tomislava Karamarka koji je rekao da tablice podsjećaju na SDP-ov logo. No, upravo je Milanović navodno naredio Ostojiću da umjesto kvadratića treba vratiti grb, a da sve ostalo ostaje isto kao i kod Đurekova rješenja. Ostojić zbog toga, doznajemo, nije bio sretan.

Ne postoji odluka

Gotovo dvije godine njegovo je ministarstvo pripremalo ovaj projekt, raspisan je natječaj, odabrano je pobjedničko rješenje i isplaćena nagrada od ukupno 45.000 kuna za sva tri prijedloga, a sada mu premijer ne da da dovrši taj posao. U javnosti se prvo spekuliralo da je grb odlučio vratiti isključivo Ostojić. To tvrdi i blizak premijerov suradnik, koji kaže da je Milanović bio rezerviran prema promjenama pločica.

- Nije bilo jasno zašto se išlo na micanje grba. Odluka o tome ne postoji, dizajneri su predložili svoja rješenja, a na MUP-u je odluka - kaže izvor iz Vlade. No, Ostojić nije demantirao da je dobio nalog od premijera da vrati grb, već je za Jutarnji poručio: Nemam komentara.

‘Grb pokazuje da smo zemlja bez progresa’

Sporni grb, podsjetimo, radio je, danas pokojni, umjetnik Miroslav Šutej. Međutim, kako treba izgledati grb, zapravo je nacrtao Franjo Tuđman.

Svi će se dizajneri složiti da grb nije dobar, no nisu svi suglasni u tome da ga treba mijenjati. “Postoje neke emocije koje su vezane uz ovaj grb i nemoguće ih je izbrisati. Međutim, automobilske tablice nisu mjesto za grbove”, kaže Davor Bruketa. Slično misli i Ira Payer, dizajnerica koja je na čelu Croatian Design Superstorea: “Grb je sam po sebi, nažalost, takav kakav jest, retrogradan i nespretan, ali ne može se mijenjati. Uostalom, on pokazuje Hrvatsku u pravom svjetlu, kao zemlju koja je daleko od nekog progresa”. Boris Ljubičić, pak, ne želi komentirati aktualnu polemiku čiji je protagonist, no kako kaže, sam se izgled grba, koji je zakićen, treba mijenjati.

Dejan Kršić, dizajner i član žirija na natječaju MUP-a kaže: “Nezadovoljan sam odlukom Vlade da se vrati grb. Postavlja se onda pitanje čemu je služio natječaj”. Podršku je nagrađenom radu dalo i Hrvatsko dizajnersko društvo. Nikola Đurek zasad o svemu šuti. No, kako smo saznali, taj je dizajner u jednom od radova koje je poslao na natječaj aplicirao i - grb, što pojašnjava i Dejan Kršić: “Đurek je u sklopu jedne prijave imao razrađen sustav koji je na različite načine tretirao problem vizualnog koda identiteta države pa je uz verzije kvadratićima poslao i ono s grbom, što je također dio nagrađenog rada kao cjeline”. ( P. Kiš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:02