ODGOĐENO GLASANJE

Ostojić nije postao šef Odbora za unutarnju politiku

 Goran Mehkek / EPH

Hrvatski je Sabor većinom glasova u petak potvrdio izbor Predraga Matića (SDP) za člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no o prijedlogu oporbe da na čelo tog odbora dođe njegov stranački kolega, donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije se glasovalo.

Većina u Odboru za izbor i imenovanja ranije je odbila Ostojićevo imenovanje, što znači da matično radno tijelo Saboru nije predložilo njegovo imenovanje.

Saborska je oporba zbog toga iskoristila poslovničku mogućnost po kojoj raspravu i glasovanje o bilo kojem zaključku može zatražiti najmanje 15 zastupnika.

Predsjednik Sabora Željko Reiner nije, međutim, udovoljio njihovu zahtjevu da se taj prijedlog danas uvrsti u dnevni red, a umjesto toga je najavio da će zaključak u dnevni red uvrstiti u roku koji predviđa Poslovnik, a koji iznosi 30 dana.

Sabor 'ekipirao' odbore HNS-ovim i SDP-ovim ministrima

Hrvatski sabor, koji u petak nije glasovao o prijedlogu oporbe da Odbor za unutarnju politiku vodi Ranko Ostojić, popunio je mjesta u ostalim odborima bivšim SDP-ovim i HNS-ovim ministrima. Uz veliko suglasje, za predsjednika Odbora za turizam izabran je Branko Grčić (SDP), za pravosuđe Arsen Bauk, za mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić.

Predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport je Ivan Vrdoljak, predsjednica Odbora za prostorno uređenje Anka Mrak Taritaš, Odbora za okoliš Gordan Maras. Siniša Hajdaš Dončić predsjednik je Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Mihael Zmajlović vodi saborsko Izaslanstvo u Parlamentarnoj Skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Na čelu 'Antikorupcijskog vijeća' je Željko Jovanović. Većinom glasova Sabor je potvrdio izbor Predraga Matića (SDP) za člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sabor je odglasovao ovaj tjedan raspravljene točke, prihvatio je niz izvješća za 2014. godinu, među njima i ona o radu HABOR-a, HAMAG-a, HAKOM-a, HERA-e, HZMO-a, Zaklade za razvoj civilnoga društva. Zasjedanje nastavlja u srijedu, 10. veljače Izvješćem o radu Komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner pozvao je odbore da do srijede odrade svoj posao, odnosno očituju se o preostalim točkama dnevnog reda.

- Izabrali smo sva radna tijela, izuzev jednoga (Odbor za unutarnju politiku), ali i to tijelo može raditi - rekao je Reiner.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:29