POTPREDSJEDNIK SDP-a

OSTOJIĆ PROZIVA HDZ 'Po stoti put interese svoje stranke stavljaju ispred interesa države, zdravlja naših građana'

 Bruno Konjević / CROPIX

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u utorak je prozvao HDZ da svoje interese stavlja ispred interesa države i zdravlja građana, a ministre zbog nedonošenja odluka, izbjegavanja odgovornosti i skrivanja iza Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"HDZ po stoti put interese svoje stranke stavlja ispred interesa države, zdravlja naših građana, ekonomskog zdravlja, ali i interesa predsjedanja Europskom unijom", kazao je Ostojić na konferenciji za novinare.

HDZ-ovcima su izbori ključ svega, istaknuo je i dodao kako se isto desilo i 15. ožujka kad su im unutarstranački izbori bili važniji od interesa države, jer su odmah dan nakon toga uvedene mjere karantene, a ne prije kao primjerice u susjednoj Sloveniji i drugim zemljama središnje Europe.

Napomenuo je da su kao ključne mjere uvedene zabrana zapošljavanja i mjere javne nabave.

HDZ prekršio svoje preporuke i zabrane

"A HDZ kao HDZ, odmah su te svoje preporuke i zabrane prekršili", poručio je Ostojić

Ka primjer je naveo to da je direktor Hrvatskih pošta nabavljao opremu po dva puta većoj cijeni, umjesto po 65 nabavljao je po 130 milijuna kuna.

Istovremeno, dodaje, direktor HEP-a "mešetari nekretninama", a oba uz prešutnu suglasnost svojih resornih ministara.

"Državni inspektor koji bi trebao brinuti da nema koronaprofitera brine o članovima svoje obitelji. Očito je doslovnu shvatio maksimu 's faksa na posao' pa čim mu je članica obitelji diplomirala u 47. godini života, odmah je dobila posao. Ta tri primjera zorno pokazuju da je HDZ ostao isti“, istaknuo je.

Zabranom rada nedjeljom HDZ se dodvorava desnici

Ostojić je nečuvenim ocijenio i mjeru zabrane rada nedjeljom, uvjeren da HDZ to radi kako bi se dodvorio konzervativnoj desnici i "svima onima koje im je Škoro oduzeo da ih ponovno vrati pod svoje okrilje".

Ustvrdio je kako nema nikakvih stručnih i znanstvenih dokaza da se zabrana rada nedjeljom može povezati s koronavirusom, a struka je to pokušala podržati.

Stručnjacima iz Nacionalnog stožera poručio je - nemojte ulaziti u politiku.

„Ako ćete u politiku, obucite dres, stavite broj i onda recite 'ja sam političar' jer ne možete braniti neobranjivo. I nedjeljom se virus širi“, naglasio je potpredsjednik SDP-a.

Jednako nečuvenom kvalificira i situaciju u Domu za starije i nemoćne u Splitu gdje se proširila infekcija za što, istaknuo je, nitko nije kriv, a SDP samo traži da se utvrdi odgovorna osoba.

SDP traži političku i moralnu odgovornost zbog infekcije u splitskom domu

Podsjetio je da je ministar zdravstva Vili Beroš, kada je izbila epidemija u tom domu, vrlo jasno rekao da su povišena temperatura i infekcija u domu, koje su trajale desetak dana, prouzročeni covid-19 infekcijom, istaknuvši kako je to, ako se potvrdi, dovoljan razlog za ostavku.

"Ne tražimo krivca, ne želimo da nitko visi, ali umrlo je devet štićenika tog doma i tražimo minimum političke, moralne, osobne odgovornosti, a to se zna tko je - ravnatelj i vertikala sve do ministrice Vesne Bedeković“, ustvrdio je.

Napomenuo je da te ministrice socijalne politike nema u javnosti unatoč proboju virusa u niz domova za starije, a kada se oglasi, "svjesno manipulira podacima".

Kritizirao je i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak zbog stalnog izbjegavanja donošenja odluka.

"Kada treba donijeti odluku trebaju li djeca ići u školu ili ne, kaže da je to obaveza roditelja. Što će nam takav ministar koji samo prosljeđuje, baca loptu u aut, 'forvardira' i ne donosi odluke“, upitao je Ostojić.

Ministre je pozvao da se ne skrivaju iza Nacionalnog stožera, nego da donose odluke umjesto da ih prebacuju na građane, župane, gradonačelnike, klijente, korisnike usluga.

"Vrijeme je isteklo, izbori očito dolaze vrlo brzo, pa počnite barem na kraju mandata donositi odluke“, poručio je vladajućima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24