StoryEditor
ZABRINUT JE

OSTOJIĆEVA REAKCIJA NA KOLINDINE IZJAVE O KORUPCIJI 'Zatražio sam odgovore od DORH-a, SOA-e i VSOA-e je li prijavljeno kazneno djelo'

Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) izjavio je u četvrtak da je zbog izjave Kolinde Grabar-Kitarović o korupciji u sigurnosno-obavještajnom sustavu zatražio od DORH-a, SOA-e, i VSOA-e odgovore je li prijavljeno to kazneno djelo.

"Kao predsjednik Odbora zatražio sam od Državnog odvjetništva (DORH) da mi odgovori je li prijavljeno kazneno djelo, na koga se odnosi, koji su to podaci, te postupaju li prema tome. Hoće li DORH odgovoriti, to ćemo vidjeti", rekao je Ostojić na konferenciji za novinare.

Isto pitanje postavio je i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) kao civilnom tijelu i Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA).

"Odbor ima funkciju nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i da dobijemo informacije o tome koji se postupci eventualno vode i o kojoj se situaciji radi. Kada kažete za jedan od najvažnijih dijelova sigurnosnog sustava da je korumpiran, onda u tom trenutku trebamo biti zabrinuti", upozorio je Ostojić.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je na sučeljavanju kandidata za predsjednika na HTV-u da se "bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu". Kasnije je pojašnjavajući izjavu optužila bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića, bivšeg predsjednika Ivu Josipovića i bivšeg premijera Zorana Milanovića da je takvu situaciju u sustavu naslijedila od njih.

Kotromanovića je optužila da je kao ministar zaštitio Ognjena Preosta i Darka Grdića od zasluženog nečasnog otpusta zbog pronevjere u VSOA-i, što je nazvala korupcijom najvišeg reda.

"Čelnica koja sustav optužuje da je korumpiran unosi nesigurnost među građane, a trebala bi sama biti faktor stabilnosti. Očekujem da vrlo precizni odgovori budu predmet sjednice odbora, da izvršimo nadzor i utvrdimo je li to istina ili nije", poručio je Ostojić.

Kritizirao je Grabar-Kitarović ustvrdivši da pet godina njenog rada najbolje oslikava to što "nemamo niti jedan podatak da je bilo što riješila i bilo koju situaciju prijavila".

Aktualna predsjednica izvlači se da se slučaj Preost-Grdić odnosi na događaje iz vremena vladavine SDP-a i Zorana Milanovića, ali je zaboravila da se taj slučaj dogodio u vrijeme HDZ-ove vlasti, a u vrijeme Milanovićeve vlade stvar je odrađena i predana u ruke suda, kaže Ostojić.

"Grabar-Kitarović traži da ljudi razumiju njenu želju da nosi kolače kriminalcima u zatvor i da je spremna pomilovati svakog tko joj odgovara, vjerojatno iz sponzorskih razloga, a pritom zaboravlja da u ovome slučaju pokazuje dvostruke kriterije i licemjerje jer ne poštuje presumpciju nevinosti", naglašava Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2020 04:35