JOŠ JEDNA NEKRETNINSKA AFERA BIVŠEG MINISTRA

Ostojićeva supruga kupila Vidoševićevo zemljište, a nisu ga prijavili u kartici!

 Tonči Plazibat/CROPIX

Sonja i Sandra Perić, supruga i šogorica Veljka Ostojića zbog čije je prodaje prenamijenjenog zemljišta u Općini Bale IDS-ov ministar turizma dao ostavku, u lipnju su prošle godine od Nadana Vidoševića , predsjednika Hrvatske gospodarske komore, kupile dvije građevinske čestice od 742 četvorna metra u Pješčanoj uvali, iznad Marine Verdura u Puli.

Sestre Perić još su u lipnju 2008. kupile jednu česticu od 598 metara četvornih od Franke Valenčić, a skupa s kupljenim zemljištem Nadana Vidoševića, sada posjeduju 1340 četvornih metara. Ako znamo da je minimalna vrijednost kvadrata građevinskog zemljišta na toj lokaciji oko 200 eura, onda parcela Sonje i Sandre Perić vrijedi najmanje 268.000 eura, odnosno nešto više od dva milijuna kuna.

Veljko Ostojić, međutim, ovu promjenu vrijednosti obiteljskog vlasništva nije unio u imovinsku karticu iako je upis u zemljišne knjige proveden tijekom njegovog mandata na čelu Ministarstva turizma. S obzirom da su u kupoprodaji zemljišta sudjelovale njegova supruga i šogorica, bivši je ministar morao upisati 670 četvornih metara zemljišta koje je u vlasništvu njegove supruge. A to očito nije učinio.

Kreditna zaduženja

U zadnjoj imovinskoj kartici naveo je da uz četvrtinu kuće s okućnicom u Medulinu od 320 metara četvornih, posjeduje i štalu, okućnicu i poljoprivredno zemljište u Zamasku, te pola građevinskog zemljišta od 490 kvadrata s kućom u Pješčanoj uvali vrijednosti 350.000 kuna. Za ovo građevinsko zemljište u Pješčanoj uvali Ostojić navodi da je suvlasnik pola kuće i terena, a druga je polovica u vlasništvu supruge. A kao način stjecanja navodi se darovni ugovor i kreditno zaduženje.

Ukupna vrijednost nekretnina, kako je sam Ostojić procijenio, u imovinskoj kartici je veća od 2,5 milijuna kuna. Ostojić uz nekretnine navodi i dva osobna automobila, ručni sat, 50-ak tisuća kuna godišnje naknade za članstvo u nadzornim odborima, dionice i udjele vrijednosti oko dva milijuna kuna, nešto više od 200.000 eura ušteđevine te kreditna zaduženja u visini od 260.000 eura. Do kraja mandata Ostojić je triput unosio promjene u karticu, ali samo za prodaju dionica HT-a, prodaju auta i za promjenu visine plaće u Ministarstvu turizma.

Nadan Vidošević, podsjetimo, kupio je parcelu veličine 4116 metara četvornih u Pješčanoj uvali još 1999. kada je to zemljište bilo izvan zone gradnje za tadašnjih 36.000 njemačkih maraka. Kako je pisao tjednik Globus, sedam godina poslije Općinsko vijeće prenamijenilo je to poljoprivredno područje u građevinsku zonu i cijena Vidoševićeva zamljišta odletjela je u nebo.

Pješčana uvala

Nekoliko mjeseci prije prenamjene Pješčane uvale u građevinsku zonu, u ljeto 2005., Šime Vidulin, tadašnji predsjednik Županijske gospodarske komore u Istri, naglo je napredovao na poziciju jednog od potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore. Sestre Perić, očito su nakon dobre zarade od prenamijenjenog zemljišta u Balama, odlučile investirati novac na drugim lokacijama kupujući građevinske parcele. Što tamo planiraju graditi ili hoće li dalje preprodati zemljište, nije poznato jer nam se jučer nitko od aktera ove priče nije htio javiti i pojasniti neke činjenice. Zvali smo i slali SMS poruke Veljku Ostojiću, Sonji i Sandri Perić, Nadanu Vidoševiću, ali nitko od njih nam se nije javio.

Temeljni kapital

Veljko Ostojić, podsjetimo, dao je ostavku na mjesto ministra turizma zbog afere sa zemljištem u Istri. Njegova šogorica Sandra Perić 2004. je od obitelji Mitton kupila 11,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na lokaciji Škvačota u općini Bale za oko 900.000 kuna. Za vrijeme dok je Ostojić obnašao dužnost pročelnika za turizam u Istarskoj županiji, to je zemljište prostornim planom urbanizirano, odnosno prenamijenjeno za turističke sadržaje pa je vrijednost narasla 30 puta. Nakon toga, 2007. zemljište tada vrijedno 25,6 milijuna kuna Sandra Perić unijela je u temeljni kapital svoje tvrtke Škvačota, a poslije je tu tvrtku prodala zagrebačkom poduzetniku Dragutinu Biondiću, odnosno njegovoj tvrtki Heruc. Na tome je zaradila 24 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:21