TEŠKI PROPUSTI

Oštra reakcija na događaje u Slavonskom Brodu: Četiri socijalne radnice dobile izvanredni otkaz!

Ministarstvo socijalne politike u inspekcijskom je nalazu utvrdilo najteže propuste u radu šestero stručnjaka, odnosno tima obiteljsko-pravne zaštite, u slučaju obitelji u kojoj je starija sestra podvodila dvije sestre mlađe od 15 godina te u obitelji u kojoj je umrla tromjesečna beba, a troje starije djece od 1,5 do četiri godine bilo je ekstremno zapušteno i zlostavljano
 Damjan Tadić/ CROPIX

Četiri djelatnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod danas su ipak dobile izvanredni otkaz.

Kako je izvjestila ravnateljica Slavica Nikšić, zbog utvrđenih teških propusta u postupanju vezanom za slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja u slavonskobrodskim obiteljima, četiri socijalne radnice, izravno uključene u te slučajeve, u zakonskom su roku dobile izvanredni otkaz.

Podsjetimo, Ministarstvo socijalne politike u inspekcijskom je nalazu utvrdilo najteže propuste u radu šestero stručnjaka, odnosno tima obiteljsko-pravne zaštite, u slučaju obitelji u kojoj je starija sestra podvodila dvije sestre mlađe od 15 godina te u obitelji u kojoj je umrla tromjesečna beba, a troje starije djece od 1,5 do četiri godine bilo je ekstremno zapušteno i zlostavljano.

Protiv svih šestero podignute su kaznene prijave, a paralelno su im uručena i upozorenja pred otkaz.

STRAVIČNI SLUČAJEVI ZLOSTAVLJANJA U SLAVONSKOM BRODU 'Nisu svi jednako krivi, istražujemo koji od djelatnika uistinu zaslužuju otkaz'

Ravnateljica je odmah naglasila da upozorenja nisu konačne stegovne mjere, već slijeđenje zakonske priocedure. Nakon što je svih šestero djelatnika ravnateljici uputilo svoja očitovanja, odlučeno je da četiri socijalne radnice dobiju izvanredni otkaz, a preostale dvije djelatnice - kako neslužbeno saznajemo, radi se o pravnici i psihologinji - ostanu samo na upozorenju, jer njihovo postupanje nije u tolikoj mjeri kršenje osnovnih pravila struke.

Iako se očekivalo da će dobiti redovite otkaze zbog skrivljenog ponašanja - jer je to mnogo jednostavnija pravna procedura - ipak su dobile izvanredne otkaze.

Ministrica Milanka Opačić, upoznata s detaljima cijelog slučaja, koja je na uvid dobila jezive fotografije zlostavljane djece koje su bile predočene i socijalnim radnicima centra godinu dana prije nego je za užas u slavonskobrodskim obiteljima saznala javnost, od početka je zahtijevala najstrože sankcije tvrdeći da osobe koje su ostale imune na takve informacije više nikada ne smiju raditi u sustavu.

Međutim, pravnici su ostali u dilemi mogu li im dati izvanredni otkaz, koji se po Zakonu o radu može dati samo u roku od 15 dana od događaja koji je doveo do izvanrednog otkaza.

Budući je ovo prvi slučaj u kojem jedan socijalni radnik dobiva otkaz zbog neobavljanja svojeg posla, koje je pak dovelo do iznimno teških posljedica, postavilo se pitanje kako utvrditi taj događaj.

Predlagali su stoga redoviti otkaz, koji pak sa sobom nosi izvjesna prava. No, na kraju je odlučeno da događaj od kojeg teče 15 dana zakonskog roka za davanje izvanrednog otkaza teče od dana kad je vodstvo Centra zaprimilo nepobitne dokaze o propustima djelatnica, a to je 17. siječanj, dan kad im je dostavljen nalaz inspekcije Ministarstva socijalne politike.

Tako je danas bio zadnji dan da im se uruče otkazi, što su ravnateljica i Upravno vijeće i učinili.

Otpuštene djelatnice, kako doznajemo, najavile su žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:29