VUKOVARSKI GRADONAČELNIK

OŠTRE PORUKE IVANA PENAVE UOČI PROSVJEDA 'Mi ćemo biti brutalni, to neće biti lijepa priča. Bit će brutalno, kao što je ovim ljudima svaki dan'

 
 CROPIX

Uoči prosvjeda u Vukovaru novinari RTL-a razgovarali su s organizatorom i gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

- Izravno prema meni nije bilo pritisaka da se odustane od prosvjeda. Ali, uz prisutnu halabuku u medijima, jasno je da je bilo takvih razmišljanja. Ali izravno prema meni ne.

Mi imamo toliko različitu percepciju. Kad se suočim s pitanjem o politizaciji prosvjeda počnem se tresti. Takva pitanja mi govore da smo tako daleko jedno od drugih. Dok mi pričamo o ubijenim ljudima, silovanjima, masakriranjima i da u ravno s tim postavljaju se ovaklva pitanja je dokaz da netko lagodno živi, da ima puno lakšu sudbinu. Neka je tako. Ali nemojte nama mijenjati našu percepciju, kazao je vukovarski gradonačelnik.

Komentirao je i situaciju oko osiguranja prosvjeda.

- Angažirali smo zaštitarsku kuću. Suradnja s policijom je dobra. Moram pohvaliti Udrugu umirovljenih policajaca iz Domovinskog rata. Cijeli grad i institucije su s nama.

Mi ćemo sutra do kraja biti brutalni u istini, iskustvima koje ljudi nose u sebi i koji vrište iz tih žrtava. I u tom smislu, to neće biti lijepa priča. Bit će brutalna sutra, toliko koliko je ovim ljudima svaki dan.

Kaže kako se ne boji sakcija iz stranke.

- To doista nije važno, ako neće doći do rješavanja ovoga sam ću tražiti sankcije. Ovo je crta ispod koje Vukovar neće ići! Mi ovo nismo spremni pustiti zaboravu. Mi naprosto tražimo pravde za heroje, za silovane žene. Molimo da se shvati da nema veće vrijednosti od ove, kazao je Ivan Penava za RTL.

Policija očekuje da će prosvjed proteći mirno

Večer uoči najavljenoga mirnog prosvjeda koji je potaknuo vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina u gradu na Dunavi prolazi mirno, a policija očekuje da će i sutrašnji prosvjed proteći mirno.

Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, policija očekuje da će prosvjed proteći u mirnom ozračju te će njezini djelatnici uglavnom biti angažirani na osiguravanju prometne protočnosti koja će u Vukovaru biti znatno otežana jer su u tijeku radovi na mnogim prometnicama i gradskim ulicama.

Gradske uprave priopćila je da će se autobusi moći parkirati kod negdašnjeg hotela "Dunav", a osobni automobili u okolnim ulicama te na mjestu negdašnje tržnice u središtu grada.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prije više od mjesec dana pozvao je građane na prosvjed zbog nezadovoljstva radom hrvatskih institucija u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Vukovaru i u ostalim dijelovima Hrvatske koji su bili pogođeni ratom.

Kako je najavljeno, govorit će samo Penava, a stradalnici Domovinskog rata, sudionici i žrtve iznosit će svoja potresna svjedočanstva,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:53