POSLOVANJE

OSTVARILA SE MILANOVIĆEVA ŽELJA DA NAKON ODLASKA IZ POLITIKE 'ZARADI NEKI OZBILJAN NOVAC'? Sad se zna koliko je bivši premijer lani stavio u džep

 
 Damir Krajač / CROPIX

Više od pola milijuna kuna dobiti u 2017. godini prijavila je tvrtka EuroAlba Advisory d.o.o. bivšeg premijera Zorana Milanovića. Pružanjem usluga savjetovanja bivši premijer Milanović lani je uprihodio iznos od 625.445,26 kuna, navodi se u financijskom izvješću za 2017. godinu.

Rashodi poslovanja iznosili su 101.936,56 kuna, a dobit nakon oporezivanja bila je 459.749,62 kune. Porez na dobit iznosio je 63.759,08 kuna. Tvrtka je lani imala jednog zaposlenog, a u 2016. godini nije imala prijavljenih radnika. Troškovi osoblja tijekom 2017. godine iznosili su na teret neto plaće i nadnice samo 26.208 kuna, dakle 2184 kune mjesečno. U tvrtki je kao direktor prijavljen Dinko Suton, bivši poslovni direktor SDP-a, a osnivač tvrtke je Zoran Milanović.

Temeljni kapital tvrtke iznosi 20.000 kuna, a sjedište je u zagrebačkoj Miramarskoj ulici. Mediji su prošle godine objavili da je bivši šef SDP-a Milanović postao savjetnik albanskog premijera Edija Rame. Tu vijest potvrdio je lani i sam Rama.

Posjet Kosovu

- Hrvatska je velika zemlja koja je primjer u regiji. Zoran je odličan prijatelj, a njegovi savjeti su uvijek dobro došli. Hoću reći da je tako dobar prema meni, a njegovi savjeti korisni - izjavio je jednom prilikom Rama. Podsjetimo da je bivši premijer konzultantsku tvrtku osnovao nepuna dva mjeseca nakon poraza na parlamentarnim izborima te nakon što je najavio da odlazi s mjesta predsjednika SDP-a i planira napustiti hrvatsku politiku na neodređeno vrijeme. Kako se u medijima navodilo, razlog tome je Milanovićeva želja da napokon može “zaraditi neki ozbiljan novac”.

Spekuliralo se da će Milanović pružati konzultantske usluge državama iz ovog dijela Europe koje su u različitim fazama pristupanja Europskoj uniji, a najviše se spominjala mogućnost da postane savjetnik Albanije na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Milanovića su mediji svojedobno snimili kako se zajedno s bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem našao s bivšim kosovskim premijerom Agimom Çekuom. Kad je osnovao tvrtku, Milanović je još bio saborski zastupnik te je tada sva upravljačka prava i udjele u firmi prenio na povjerenika, odnosno odvjetničko društvo, prema članku 16. Zakona o sukobu interesa. Tako su priopćili iz SDP-a kada je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navelo da će provjeriti je li u Milanovićevu slučaju došlo do povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Provjera

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković objavila je tada da će Povjerenstvo provjeriti je li se u konkretnom slučaju postupalo sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Taj zakon, naime, propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova, a također propisuje i da dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) tijekom obnašanja javne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu ili posebno tijelo (povjerenika). No, odlučeno je u konačnici da se postupak neće pokrenuti jer nije bilo povrede zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:23