OSAM GODINA ZATVORA

Osuđen Splićanin koji je u više navrata drogirao pa silovao maloljetnicu, a mladića tjerao na krađe i prijetio mu

Okrivljeni je uvjeravao sud da zbog zdravstvenih problema nije u stanju postići erekciju, no to je opovrgnuo vještak urolog

Ilustrativna fotografija

 Rui Santos/Alamy/Alamy/Profimedia/Rui Santos/alamy/alamy/profimedia

Na jedinstvenih osam godina zatvora u utorak je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen 31-godišnji Grgo Mišković i to zbog spolnog zlostavljanja, iskorištavanja i zlouporabe maloljetne osobe te zbog omogućavanja trošenja droge te trgovanja ljudima.

Mišković, koji je s lisičinama na rukama i nogama problijedio nakon što je čuo izrečenu kaznu, osuđen je jer je po optužnici u dva navrata izvršio spolni odnošaj nad posebno ranjivim djetetom mlađim od 15 godina, odnosno nad 14-godišnjom djevojčicom, štićenicom jedne odgojno-obrazovne ustanove u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Davao joj marihuanu

Za svako od tih nedjela dobio je po šest godina zatvora, a prvi put djevojčici je u srpnju 2021. godine dao drogu speed, da bi onda iskoristio njezinu omamljenost i nemoć te je silovao u jednom javnom zahodu u okolici Splita. Potom je to isto napravio u listopadu iste godine, kad je u blizini ustanove u kojoj djevojčica boravi s njom spolno općio te je silom pokušao natjerati da ga oralno zadovolji, no ona se uspjela otrgnuti i pobjeći.

Četiri godine zatvora dosuđeno mu je jer joj je u srpnju 2021. godine u iznajmljenom stanu dao konzumirati drogu speed ili marihuanu iako je, kako stoji u presudi, znao da se radi o posebno ranjivoj osobi zbog njezine dobi i životnih okolnosti. Kad ju je droga omamila, Mišković ju je na krevetu, iako se tome protivila, silovao. Nadalje, u razdoblju od srpnja do listopada 2021. godine bludničio je nad istom osobom na Bačvicama, silom je tjerajući da ga rukom zadovoljava i za to je dobio dvije godine zatvora.

Budući da je 31-godišnjak očito vrebao oko spomenute Ustanove, optužnica ga je teretila i za trgovanje ljudima, odnosno da se u listopadu prošle godine počeo družiti sa 17-godišnjim štićenikom te mu je prvo nudio da puši marihuanu, a onda je od maloljetnika tražio da za protuuslugu krade za njega iskorištavajući njegovu emocionalnu nezrelost, nestabilnost i nedostatak samopouzdanja zbog nesređenih obiteljskih prilika.

U tri navrata 17-godišnjak je pokušao ukrasti parfeme u raznim trgovinama, a četiri puta to je i uspio te je parfeme dao Miškoviću. Kad mu je rekao da više to ne želi raditi, 31-godišnjak mu je zaprijetio da će mu slomiti vrat, a iako mu je za parfeme obećao dati 200 kuna i marihuanu, to se nije dogodilo. Za ovo su mu “odrezane” četiri godine zatvora. I još dvije je, naposljetku, dobio jer je u rujnu prošle godine ispred Umjetničke akademiju u Splitu dao 14-godišnjakinji da puši marihuanu te je od nje tražio da za njega krade, ali ona na to nije pristala.

Iako zbroj pojedinačnih kazni iznosi čak 24 godine, sudac mu je dao, rekli bi neupućeni, jedinstvenih skromnih osam godina zbog nekih okolnosti koje nisu dostupne široj javnosti s obzirom na to da je suđenje, osim javne objave, bilo zatvoreno za javnost.

Pokušali žrtvu diskreditirati

Miškovićevi su prijatelji pokušali, kao i on sam, u svojim iskazima diskreditirati maloljetnu žrtvu pa je tako sam okrivljeni rekao da “nije sva svoja” te da je mislio da ona ima 17 ili 18 godina, prenosi Slobodna Dalmacija. Vještakinja je navela da djevojčica jest “socijalno naivna”, no utvrdila je stručnim metodama da ni u jednom trenutku, opisujući što je proživjela, nije lagala ili rekla nešto što se nije dogodilo.

Kako je obrazložio sudac, okrivljeni se tijekom postupka pokušao izvući od odgovornosti uvjeravajući sud da zbog zdravstvenih problema s penisom nije u stanju postići erekciju, no takve je tvrdnje opovrgnuo vještak urolog. Kao otegotne okolnosti uzeta mu je izuzetna upornost u počinjenju nedjela te višestruka osuđivanost, a sudac se nije libio izraziti svoje čuđenje nekim odlukama svojih dojučerašnjih kolega.

- Nije mi jasno kako to da je okrivljeni čak šest puta uvjetno osuđivan na Općinskom sudu u Splitu - rekao je, ne nalazeći olakotnih okolnosti za 31-godišnjaka koji je tijekom 2016. godine četiri puta uvjetno osuđivan zbog krađa i teških krađa, jednu je uvjetnu osudu imao u lipnju 2019. i jednu u kolovozu 2021. godine. Sve su te odluke postale pravomoćne odlukom viših sudova.

Zbog toga što mu je izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, automatski mu je produljen istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:57