VISOKI SUD ODBIO ŽALBU

OSUĐEN ZA ZLOČIN KOJI NIJE POČINIO, IAKO ČAK I ŽRTVA TVRDI DA NIJE KRIV! Bizaran slučaj zamjene identiteta

BOŠNJACI – Zbog krađe identiteta i oglušivanja pravosudnih tijela na sva upozorenja, argumente i priložene dokaze o tome da je osuđen pogrešan čovjek, 42-godišnji Mladen Tomašević iz Bošnjaka već pet godina proživljava pravu noćnu moru. Tužit će Republiku Hrvatsku i ići i do Međunarodnog suda u Strasbourgu jer su mu, kaže, povrijeđena temeljna ljudska prava, piše Glas Slavonije.

Naime, Prekršajni sud u Zadru presudio je da je Mladen Tomašević kriv “što je dana 5. lipnja 2008. oko 16.44 sati u Biogradu na Moru, Savska 23, narušavao javni red i mir na način da je došao do obiteljske kuće Gorana Lipovca te mu se obratio riječima: 'Što ne štima s putem?' te se zaletio na njega i dvaput ga udario šakom u glavu”. Sud ga je osudio na novčanu kaznu od 377 kuna plus naknada troškova prekršajnog postupka.

U dokaznom postupku ispitani su svjedoci, koji su potvrdili da je Gorana fizički napao njegov susjed Mladen, po kojega je došla supruga i odvela ga kući. I svjedokinja i policijski službenik koji je bio na intervenciji ustvrdili su da osobno poznaju Mladena Tomaševića, koji je nasrnuo na Gorana zbog problema oko zajedničkog puta kojim se koriste četiri kuće. Nesporno je da je prekršaj počinio Mladen Tomašević, ali problem je u tome što je sud okrivio i osudio pogrešnu osobu, čovjeka istoga imena i prezimena koji živi na sasvim drugom kraju Hrvatske, u Bošnjacima kod Županje.

– U životu nikada nisam bio na moru, u Biograd na Moru nikada nisam kročio, a kamoli ondje imao bilo kakvu nekretninu. Oženjen nisam, što se vrlo jasno vidi iz potvrde koju sam priložio, a najapsurdnije u cijeloj priči je što je i oštećeni Goran Lipovac kod javnog bilježnika pod materijalnom i kaznenom odgovornošću ovjerio izjavu u kojoj stoji da s ovim slučajem ja nemam nikakve veze. No sud je sve to ignorirao i mene osudio - ogorčen je Mladen.

A u izjavi oštećenog Gorana Lipovca stoji: “Kako je kod utvrđivanja identiteta osobe s kojom sam došao u sukob došlo do pogreške iz meni nepoznatih razloga, moja je dužnost kao građanina da pomognem čovjeku koji imenom i prezimenom odgovora mojem susjedu, ali je nastanjen u Slavoniji, u Bošnjacima. Odgovorno tvrdim da taj čovjek ne odgovara opisu stvarnog Mladena Tomaševića. Gospodin koji je dobio presudu i prema njoj osuđen nije moj susjed pa tako s njim nisam ni mogao sudjelovati u prekršajnom postupku za narušavanje javnog reda i mira. Ovu izjavu dajem u svrhu da se krivo osuđena osoba oslobodi, a stvarni Mladen Tomašević kazni”.

– U svome selu živim pošteno, bavim se poljoprivredom, radim od jutra do sutra i nikada nisam bio osuđivan ni za kakav prekršaj ili za kazneno djelo i ne želim odgovarati za nešto što nisam počinio niti biti evidentiran u evidenciji prijestupnika. Više od tisuću dana proveo sam u Domovinskom ratu, bio na prvoj crti bojišnice, prošao sve i svašta, ali ovo što mi se danas radi na pravdi Boga, osuđuje me se ni krivog ni dužnog, gore je i od toga - kaže Tomašević.

- Pojedina gospoda suci uputili su me u to da postoji i mogućnost da, ako presuda postane pravomoćna, a ne želim ništa platiti, novčanu kaznu mogu pretvoriti u zatvorsku. Super! Znači, neka idem u zatvor, ni kriv ni dužan! - očajan je Mladen, prenosi Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 00:31