PRIMA PUNU PLAĆU I DODATNO ZARAĐUJE

Osuđenica u akciji Indeks drži predavanja i ispite na osječkoj Ekonomiji

'Ispada da su kolege obuhvaćeni aferom Indeks u boljoj poziciji od nas koji radimo. Plaću dobivaju, slobodnog vremena imaju napretek, a mi moramo odrađivati i njihovu i svoju nastavu'
 CROPIX

ZAGREB - Profesori na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu ogorčeni su na kolege iz akcije Indeks , koji više od dvije godine ne rade u nastavi, a primaju punu plaću uvećanu i za dodatak od 35 posto koji Fakultet iz vlastitih sredstava isplaćuje zaposlenicima.

Istodobno neki od njih ubiru honorare držeći nastavu u drugim gradovima. Gdje točno, teško je utvrditi jer institucije i profesori takve podatke skrivaju.

- Ispada da su kolege obuhvaćeni aferom Indeks u boljoj poziciji od nas koji radimo. Plaću dobivaju, slobodnog vremena imaju napretek, a mi moramo odrađivati i njihovu i svoju nastavu - ističu ogorčeni kolege.

Prolazna ocjena

Vijeće Ekonomskog fakulteta na preporuku je Senata zagrebačkog sveučilišta, naime, još u rujnu 2008. donijelo odluku prema kojoj je svim profesorima obuhvaćenima akcijom Indeks do pravomoćnosti presuda zabranjeno držati nastavu. Mogu se baviti samo znanošću i za to primati punu plaću. No, suspenzija je očito pala na neplodno tlo.

Na službenim web stranicama Ekonomskog fakulteta u Osijeku jučer su se do 13 sati mogli pročitati rokovi ispita koje je studentima treće godine stručnog studija na smjeru računovodstvo i trgovina u listopadu i studenome prošle godine održala prof. dr. Vesna Brčić-Stipčević. Ispit iz logistike u trgovini kod prof. dr. Brčić-Stipčević bio je zakazan za 9. studenoga 2010. u 16 sati, a iz upravljanja kategorijama proizvoda 15. listopada i 9. studenoga u 18 sati. Vesna Brčić-Stipčević nepravomoćno je osuđena na šest mjeseci, uvjetno na dvije godine, jer je na molbu kolege dala prolaznu ocjenu studentu koji je to platio posrednicima.

Iako njoj, za razliku od kolega Tihomira Vraneševića i Deše Mlikotin-Tomić, sud nije zabranio držanje predavanja i ispita, na Fakultetu navode da se i na nju do presude odnosi odluka Fakultetskog vijeća o zabrani rada u nastavi.

Davna predavanja

Prof. dr. Željko Turkalj, dekan osječkog Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Zdenko Segetlija, voditelj studija, i sama prof. dr. Vesna Brčić-Stipčević tvrde kako to što govorimo nije moguće.

Dekan Turkalj objasnio je da prof. dr. Brčić-Stipčević, otkako ju je zagrebački Ekonomski fakultet suspendirao, ne drži nastavu ni u Osijeku. Ona je, kaže, samo nositeljica kolegija.

- U tom se kontekstu valjda njezino ime i pojavilo u funkciji ispitivača - uvjeravao nas je Turkalj.

Sama Vesna Brčić-Stipčević ustvrdila je da u Osijeku nikad nije niti predavala.

- Prije deset godina održala sam nekoliko predavanja na poslijediplomskom studiju, i to je bilo sve - izjavila je Brčić-Stipčević. Kad je otvorila web stranicu Ekonomskog fakulteta, nemalo se iznenadila.

- To je čista krađa identiteta. Iz ovih ću stopa nazvati kolegicu u Osijek i provjeriti o čemu je riječ - izjavila je Brčić-Stipčević. Najavila je također da će tražiti zaštitu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu jer ako netko u Osijeku drži ispite i nastavu pod njezinim imenom, to se može protumačiti i kao stjecanje neopravdane koristi.

Putuje se

Na tvrdnje Vesne Brčić-Stipčević kako u potpunosti poštuje odluku Fakultetskog vijeća te nigdje ne drži nastavu iako joj sud to nije zabranio, njezini kolege odmahuju rukom.

- Putuje se, putuje - kažu.

Dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Tonći Lazibat, rekao je da on službeno ništa ne zna o angažmanu profesora iz afere Indeks na drugim institucijama u zemlji.

- Nikome takvu dozvolu nisam potpisao, niti je o tome ikada raspravljano na Fakultetskom vijeću - rekao je Lazibat.

Ne zna tko je upisao ime na webu, ali zna da je išao kući

Voditelj stručnog studija, prof. dr. Zdenko Segetlija, tvrdi da nastava iz predmeta iz kojih se na službenim web stranicama kao ispitivač javlja Vesna Brčić-Stipčević nije niti održana.

- Zašto je njezino ime tamo, ne znam. Ja ga nisam stavio. Mora biti da je to učinila osoba koja održava stranicu, no s njom više ne možete razgovarati jer ja ne znam tko je to, a sigurno je i otišao s posla - uvjeravao nas je. Na pitanje tko će držati nastavu prvo je odgovorio da nas se to ne tiče, a zatim ustvrdio da će odluku o tome idući tjedan donijeti Fakultetsko vijeće. Ubrzo je web stranica promijenjena. Ime Vesne Brčić-Stipčević zamijenjeno je imenom Zdenka Segetlije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11