REAKCIJA NA POSTROJAVANJE

'OSUĐUJEMO SVAKI POKUŠAJ POVEZIVANJA NAS S OVOM MRSKOM IDEOLOGIJOM' Ambasada SAD-a zgrožena maršem neonacista koji su u Zagrebu nosili Trumpovu sliku

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Američko veleposlanstvo u Zagrebu osudilo je u ponedjeljak okupljanje krajnje desne stranke u Zagrebu i povezivanje s predsjednikom Donaldom Trumpom, kojeg hrvatski desničari smatraju uzorom u vođenju državotvorne politike.

Četrdesetak pripadnika Autonomne hrvatske stranke prava (AHSP) marširalo je u nedjelju središtem hrvatskog glavnog grada noseći američku zastavu i sliku američkog predsjednika Donalda Trumpa, hvaleći način na koji brani interese svoje zemlje.

"Američko veleposlanstvo ponovno osuđuje neonacistička i proustaška stajališta izražena na skupu nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju", objavilo je veleposlanstvo na Tweeteru.

Diplomati su osudili "svaki pokušaj povezivanja SAD-a s ovom mrskom ideologijom", misleći na potporu AHSP-a Trumpu.

"Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186,000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata", kažu u veleposlanstvu.

Članovi AHSP-a i pripadnici stranačke vojske odjeveni u crno postrojili su se na Trgu bana Jelačića, prisegnuli domovini te izrazili potporu Trumpu, a zatim se uputili na grob oca domovine Ante Starčevića u Šestinama.

U prisezi koju su položili pred predsjednikom stranke Draženom Kelemincem, obvezali su se da će štiti socijalne i nacionalne interese, Katoličku crkvu, hrvatski grb, barjak i himnu, monetarni suverenitet.

Keleminec je poručio da AHSP podržava Trumpovu državotvornu politiku jer brani interese svoje zemlje i jer su američki "republikanci uvijek bili za Hrvatsku, a demokrati za Jugoslaviju".

Članovi stranke prisegnuli su da će zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske, unutarnju agresiju na Hrvatsku, anitihrvatske organizacije, sotonizaciju Hrvatske, velikosrpsku politiku u Hrvatskoj te ukinuti ovrhe, blokade računa, državne kamate, GMO hranu, komunizam i Istanbulsku konvenciju i dr., da će izaći iz Europske unije i smanjiiti porez na dohodak.

Prisega je završena uzvikom "Za Domovinu spremni!"

Keleminec je pozvao je predsjednike vlade, države, ministra financija te vođu hrvatskih Srba Milorada Pupovca, koji je po njemu stvarni vladar Hrvatske, da prestanu uništavati hrvatski narod te izrazio podršku Katoličkoj crkvi, ustvrdivši kako Hrvatska nije sekularna, nego katolička država.

Na središnji trg stiglo je njih oko 40 u stroju noseći sliku oca Domovine Ante Starčevića, hrvatsku zastavu bez državnih obilježja, stranačku i prekriženu zastavu Europske unije te štit sa šahovnicom s bijelim početnim poljem.

Na Trgu bana Jelačića dočekalo ih je u organizaciji Radničke fronte 20-ak prosvjednika s transparentom "Dosta je ustaštva!", s hrvatskom državnom zastavom i zastavom Socijaldemokratske partije.

Pripadnici policije pratili su hodnju pravaša od Starčevićevog doma do glavnog zagrebačkog trga, gdje su osiguravali događaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21