KOMEDIJA U VARAŽDINU

Osvanula skulptura ‘redovnika Čehoka‘, održan i hitni sastanak: ‘Vlastita mama me prepoznala‘

Izrada i postavljanje skulpture dogovoreno je u vrijeme njegova mandata, pred lokalne izbore u svibnju
Spomenik redovniku i Ivan Čehok
 Privatna Arhiva/Nikola Šanjek

Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok dobio je „svoju“ skulpturu u gradskom parku Ivana Pavla II. Istina, ne pod svojim imenom i prezimenom, niti za svoje djelo, za kojim se još vuku repovi sudskih tužbi, nego kao jedan od redovnika u skulpturi „Varaždinski redovnici“, posvećenoj redovničkim zajednicama koje djeluju na području grada Varaždina.

Jedan od tri lika redovnika u dugačkim haljama i prekrivene glave, neodoljivo podsjeća na bivšeg gradonačelnika. Građani su sami uočili frapantnu sličnost i pobunili se na društvenim mrežama zbog pokušaja „podvale“ skulpture Ivana Čehoka među redovnike, koji su zbog nemjerljivog doprinosa Gradu, dobili svoj spomenik.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Spornu je skulpturu izradio akademski kipar Nikola Šanjek, koji živi i radi u Austriji. Skulptura prikazuje tri redovnika koji hodaju jedan iza drugoga, u različitim su veličinama. Prvi od njih, najveći i najuočljiviji s knjigom u ruci je redovnik koji neodoljivo sliči bivšem gradonačelniku. Park u kojemu su postavljane skulpture, preko puta je Varaždinskog groblja, zaštićenog spomenika kulture i službeno među tri najljepša groblja u Europi. Groblje je posjećena turistička destinacija, pa skulptura u ovom parku garantira međunarodnu viđenost.

Izrada i postavljanje skulpture dogovoreno je u vrijeme njegova mandata, pred lokalne izbore u svibnju, a u suradnji s predstavnicima vjerskih zajednica grada. Svi su se složili o velikom značaji redovnika i redovnica za Varaždin, koji su tu otvarali škole, bolnice i ljekarne.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

„Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništva za Varaždin i u Varaždinu“, istaknuo je gradonačelnik tada za medije.

Lokaciju za skulpturu biralo je desetak vrhunskih stručnjaka s područja kulture, arhitekture i urbanizma. Iako je skulptura, u smanjenom obliku, stajala na stolu u Gradskoj vijećnici, za vrijeme sastanka, nitko nije uočio da je prvi redovnik likom Ivan Čehok.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Građani i lokalni mediji kažu da je „sličnost prevelika da bi se dogodila slučajno“. Lokalni mediji o gradonačelniku i skulpturi pišu pod nadnaslovom „Vjerovali ili ne“. O skulpturi „redovnika Čehoka“ danas su u Gradskoj vijećnici Varaždina gradonačelnik Bosilj i zamjenik Marković razgovarali s predstavnicima Varaždinske biskupije. Crkvenjaci su jasno izrazili nezadovoljstvo načinom prikaza crkvenih redova. Zaključak je da će se „nedostaci nastojati ukloniti“.

Ivan Čehok za Jutarnji demantira bilo kakvu vezu s izgledom redovnika.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Povijest je puna skulptura sa sličnim, židovsko grčkim profilom. Da je redovnik lika Josipa Broza Tita, gradonačelnik Bosilj ne bi se bunio – rekao je bivši gradonačelnik Varaždina. Na društvenim mrežama je još dodao da ga je "i vlastita mama prepoznala u skulpturi".

Konačno, javio nam se i sam kipar Nikola Šanjek koji je na prozivke odgovorio - fotografijom.

- Poštovana, evo famoznog NOSA gospodina bivšeg gradonačelnika i skulpture fra Anzelma Canjuge. Uopće suprotno od navedenog u napisima. Grbav je nos od gospodina Čehoka, i prćast nos od skulpture. Molim da objavite fotografije da javnost vidi sliku, poručio je Šanjek.

image
Spomenik redovniku i Ivan Čehok
Privatna Arhiva/Nikola Šanjek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:34