NOVI ZAPLET U AFERI

OSVETA MOĆNE ŽUPANICE Zviždačica Jasmina Jovev za Valentinovo ostaje bez posla

Istodobno sa suđenjem Jasmini Jovev, koja je otvorila Pandorinu kutiju optužbi za kriminal, korupciju i izvlačenje novca iz Županije, nastavljaju se istražne radnje policije, DORH-a i Uskoka
 Mate Piškor/Cropix

SISAK - Na županijskom službeničkom sudu u ponedjeljak 10. veljače nastavljen je proces protiv Jasmine Jovev, bivše šefice kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Nju optužnica tereti da je počinila tešku povredu službeničke dužnosti i traži se otkaz ugovora o radu.

Zastupnica optužbe, županijska pročelnica Vesna Krnjajić, dostavila je sudu prije početka rasprave rješenje o prestanku službe Jasmine Jovev koje stupa na snagu odmah - 10. veljače. No sud nije prihvatio to rješenje na koje je Jasmina Jovev iskazala prigovor, navodeći da je četiri dana bila na bolovanju u veljači, da to županijske službe nisu uzele u obzir, te da prekid službe može nastupiti tek 14. veljače.

JAKOVINA O JOVEV I MERZEL 'Ministri nisu ti koji istražuju, koji tuže i koji sude'

Sud je to prihvatio, te je zbog toga zakazana nova rasprava na Službebničkom sudu 28. veljače ove godine. Ukoliko rješenje o prestanku službe Jasmine Jovev tada bude izvršno, odnosno ako ne bude novih okolnosti, prestat će i proces protiv Jovev pokrenut pod optužbom da je počinila tešku povredu radne dužnosti, jer je stavila na uvid javnosti ugovor o nastupu Miroslava Škore na jednoj županijskoj fešti.

- Nema procesne pretpostavke da se sudi na službeničkom sudu osobi koja više nije službenica, pojasnila je sutkinja Nataša Brleković. Žalba protiv rješenja o prestanku službe ne odgađa izvršenje toga rješenja, iz čega proizlazi da će od 14. veljače gospođa Jovev povećati ogromnu brojku nezaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Prije godinu dana, 7. veljače prošle godine Jasmina Jovev bez ikakvog rješenja i obrazloženja maknuta je s posla šefice kabineta županice Marine Lovrić Merzel. Od tada nema pristupa u prostore Županije, koristila je drugi dio porodiljnog dopusta, a potom je, odlukom Županije od od 22. listopada prošle godine, neraspoređena.

Jasmina Jovev i njena odvjetnica Irena Vujčić

To je rješenje postalo izvršno 6. prosinca prošle godine i od tada Jasmini Jovev teče otkazni rok od 30 dana. Zanimljivo je da bi Jasmina Jovev bez posla ostala i bez tužbe Službeničkom sudu zbog teške povrede radne dužnosti. No, po nalogu županice protiv nje je pokrenut postupak jer bi u slučaju da bude proglašena krivom, ona dobila skrivljeni otkaz i četiri godine ne bi mogla dobiti posao u lokalnoj ili državnoj upravi kao službenica, te bi bi joj bila uskraćena naknada za nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje.

Istovremeno sa suđenjem Jasmini Jovev, koja je otvorila Pandorinu kutiju optužbi za kriminal, korupciju i izvlačenje novca iz Županije, nastavljaju se istražne radnje policije, DORH-a i Uskoka. Dok su prošlog petka istražitelji policije i DORH-a deset sati češljali dokumentaciju županije, istražitelji Uskoka istraživali su na druge dvije lokacije u Sisku.

U gradskoj upravi u Sisku raspitivali su se o poslovima vezanim uz kupoprodaju autosalona Peugeota i njegovu prenamjenu u zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, što je porezne obveznike koštalo više od deset milijuna kuna. Tu kupnju mediji i oporba zbovu sisačkim slučjem Planinska, tvrdeći da je cijeli objekt višestruko preplaćen. U isto vrijeme, Uskok je istraživao u Upravi Hrvatskih šuma u Sisku. Potvrđeno nam je kako su istražitelji Uskoka pregledavali i izuzeli sve račune od 2008. godine do danas, koje je Uprava šuma izdala Županiji za korištenje prostora lugarnie, odnosno Lovačke kuće u šumi Brezovica kod Siska. Provejrava se što je platila županija, a što osobno županica.

Navodno je izuzeto više od 100 takvih računa. Podsjećamo, u tome je lovačkom domu održana svadba županice, tamo županica i njezino društvo često slavi rođenadane i neke druge privatne fešte, ali objekt Lovačke kuće u Brezovici često koriste i županijske skužbe, odnosno županijski vijećnici iz redova vladajuće koalicije za takozvane pripreme za sjednice županijske skupštine i druge stranačke i županijske aktivnosti. Kako doznajemo, dio računa platila je osobno županica a dio županija. Istražitelje zanima je li županija plaćala i neke privatne fešte županice Marine Lovrić Merzel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 04:45