ISTRAGA U TIJEKU

OSVETA TORCIDE ZA INCIDENT U SRBIJI? Zapaljen auto policajcu koji 'čuva' splitsku navijačku skupinu, ubacili mu bengalku kroz prozor

 
 CROPIX/Youtube

Splitska policija objavila je jučer šturu informaciju u kojoj stoji da je u ponedjeljak u noći, oko 2.30, u Krležinoj ulici u Splitu izbio požar u kojem je djelomično izgorjelo osobno vozilo Opel Astra.

Slobodna Dalmacija doznaje da se radi o automobilu čiji je vlasnik policijski službenik čiji je osnovni djelokrug posla praćenje navijačke skupine Torcida, a koji se očito nekome zamjerio. Naime, paljenje automobila nije bilo "klasično", polijevanjem benzinom ili paljenjem nečega pod prednjim kotačima, već je netko razbio zadnje staklo vozila i kroz njega u unutrašnjost ubacio upaljeno pirotehničko sredstvo, najvjerojatnije bengalku. Iz policije je jučer tijekom dana službeno potvrđeno da se radi o namjerno izazvanom požaru na vozilu starom 13 godina i da se nastala šteta procjenjuje na oko 30 tisuća kuna.

Taj je policajac službeno prije nekoliko dana bio u Sofiji kao pratnja torcidašima na gostovanju Hajduka u uzvratu protiv Slavije.

A poznato je da se s tog gostovanja dio Hajdukovih navijača nije vratio u Split jer su zatvoreni u Srbiji nakon što ih je tamošnja policija uhitila zbog sumnje da su na benzinskoj crpki kod Beograda počinili kaznena djela ugrožavanja sigurnosti i teške krađe. Po pričama među nekim policajcima špekulira se da je požar na automobilu njihovog kolege u stvari čin osvete jer se on nije dovoljno, kao službena osoba, angažirao na rješavanju statusa uhićenih navijača u Srbiji.

Drugi, pak, ističu da je i ovo dokaz da splitska policija, iako joj navodno često "predbacuju" iz Zagreba da je preblaga prema splitskoj navijačkoj skupini, ne "titra" Torcidi jer da je tako onda, smatraju, ne bi njihovim ljudima palili automobile. No, sve su ove teorije u domeni teorija, a pravu istinu zašto i tko je policajcu zapalio automobil trebala bi dati istraga. Hoće li tako i biti, ostaje vidjeti.

Iako nema nikakve veze s gornjim slučajem, spomenimo još i to da je ovih dana stigla pravomoćna presuda Visokog prekršajnog suda u Zagrebu po kojoj je Kristian Petric (48), koordinator aktivnosti u ime Hajduka, odnosno časnik za odnose s navijačima, oslobođen optužbe da je prekršio Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima na utakmici Hajduk - Dinamo, odigranoj 11. ožujka 2017. godine, kada je u teren sa šipkom u rukama utrčao navijač "bilih" D.M. (22) i zaprijetio sucu.

Policija je Petrica prijavila da je tijekom drugog poluvremena, u dvije minute, kada je navijač nedopušteno ušao u teren i kada je izostala reakcija i postupanje redarske službe, poticao tri redara da ne postupaju prema mladiću, kazavši im: "On je moj, ne hvatajte ga, pustite ga...", što su oni i poslušali i tako nisu poduzeli radnje koje su bili dužni poduzeti.

Petric je oslobođen i u prvostupanjskom postupku, na što se policija žalila, no njihova je žalba odbijena te je presuđeno da on nije mogao počiniti prekršaj za koji su ga teretili po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima jer to može počiniti samo redar, a on to nije bio.

Gorjelo i u Zaostrogu i u Drveniku

Još dvije paljevine, za koje policija sumnja da su međusobno povezane, dogodile su se proteklog vikenda. Tako je u nedjelju oko 5.20 izbio požar unutar trgovine na Obali hrvatskih domoljuba u mjestu Zaostrog u vlasništvu 29-godišnjaka. Očevidom je utvrđeno da je centar požara na sredini prostora od 20-ak četvornih metara te da je uzrok paljevine otvoreni plamen ili žar. Dan prije, u subotu u 4.20 u obližnjem mjestu Drvenik izbio je požar na osobnom vozilu Honda, a 35-godišnji muškarac koji koristi automobil, ali nije formalni vlasnik, viđan je u društvu vlasnika gore navedene izgorjele trgovine. I tu je očevidom utvrđeno da je požar izazvan otvorenim plamenom ili žarom, a materijalna šteta iznosi oko 15 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:43