PREDRAG FRED MATIĆ

Osvojio EU Oscara pa u šali zahvalio ‘šatorašima‘: ‘Zbog njih sam završio u EU parlamentu‘

Na nagradi mu nisu čestitali ni Milanović, a ni Plenković. ‘To ni ne očekujem, imaju oni drugog posla‘, kaže europarlamentarac

Predrag Fred Matić

 Goran Sebelic/CROPIX

Hrvatski europarlamentarni zastupnik iz redova Socijalista i demokrata, Predrag Fred Matić, u srijedu je dobio nagradu MEP, poznatu i kao EU Oscar.

Ovu nagradu svake godine dodjeljuje The Parliament Magazine najuspješnijim europarlamentarnim zastupnicima i zastupnicama.

Matić je tako nagrađen za najboljeg zastupnika u području zaštite ljudskih prava.

Našli ste se među 13 nominiranih od 704 zastupnika i još ste osvojili nagradu. Što vam ona znači?

- Bilo je 13 kategorija, a ja sam dobio nagradu u kategoriji 'Vladavina prava, pravda i ljudska prava'. To znači da dobro radim svoj posao i da je to žiri prepoznao i vrednovao. Ujedno je to i potvrda da idem u dobrom smjeru i da tako nastavim. Ova nagrada u EU parlamentu ima veliku vrijednost i mogu reći da je dodjela bila prava kopija holivudske dodjele Oscara.

Što je u vašem radu najviše pridonijelo toj nagradi?

- Mislim da je najviše pažnje privukla rezolucija o Seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, to je ipak najznačajniji dokument u kojem sam sudjelovao i privukao najviše reakcija. Više se pričalo o njemu, nego o proračunu.

Tko vam je sve čestitao na nagradi? Jesu li to učinili kolege iz HDZ-a?

- Javilo mi se puno ljudi iz moje stranke, pa i Peđa Grbin, a čestitao mi je Karlo Ressler. Unatoč tome što kolege iz HDZ-a to nikad ne bi izgovorili, ova nagrada ide na ponos svih dvanaest zastupnika i zastupnica iz Hrvatske.

Je li vam čestitao premijer ili predsjednik?

- Nisu se javili ni Milanović, a ni Plenković. To ni ne očekujem, imaju oni drugog posla.

Vaš rad kao da se više cijeni u EU parlamentu, nego na domaćoj političkoj sceni.

- Znate kako je to - 'nitko nije prorok u svojoj kući', a i znam u šali reći da sam zahvalan 'šatorašima' jer sam i zahvaljujući njima upravo ovdje završio. Hvala Glogoškom, Medvedu i Klemmu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:22