'JEDINI ZA KOG BIH UMRO'

Otac bivšeg dečka Petre Sanader: Nisam znao da mi je sin hodao s premijerovom kćeri

Tomislav Dojkić je kao oficir JNA 1979. na hrvatskom radaru uočio prvi NLO

ZAGREB - Daleko od svjetla reflektora, daleko od Larina i drugih izbora, u srcu Petrovaradina živi 57-godišnji otac glumačke zvijezde Andreja Dojkića, Tomislav Dojkić.

Poslovi s Ivom

Andrej je javnosti, osim po sapunicama, zanimljiv i po nerazjašnjenim poslovima s bivšim premijerom Sanaderom, s čijom je kćeri Petrom bio u vezi. Kako Andrej ne voli o tome govoriti u javnosti, odvezli smo se do novosadskog predgrađa, gdje godinama živi njegov otac, umirovljeni časnik JNA, veteran zrakoplovstva koji je radni vijek proveo na radarima diljem bivše države.

Znali smo samo da živi negdje u Petrovaradinu, ali pronaći ga nije bilo teško. Svi susjedi znaju kako je prije nešto više od godine prodao staru kuću u Okruglićevoj korporaciji koja je na tom mjestu izgradila dvije stambene višekatnice, jedine takve građevine sagrađene u posljednje vrijeme u Petrovaradinu. Čovjek koji je svome sinu poklonio 150.000 eura od prodaje kuće, dovezao se u starom Citroënu.

Tomislav Dojkić teško se otvara za priču o Andreju, no rado će ispričati kako je 1979. na jednom od hrvatskih radara uočio svoj prvi NLO, “a zapovjednici su sve zataškali”, ili kako je preživio 18 raketiranja, ali je 16. bilo kobno po njegovu nogu zbog čega je 18 dana proveo “ni živ ni mrtav” na VMA u Beogradu. No, Andrej je gotovo pa tabu tema. Nešto o čemu se teško govori. Tek na izravan poticaj.

- On je nešto najvrednije u mom životu, jedini za koga bih umro. Teško mi je što ga ne vidim, ali se često čujemo. Od šeste godine živi s majkom jer smo se razveli. Svi su u Hrvatskoj, a ja sam sam ovdje u Vojvodini - priznaje.

Pazi, ipak je to politika

Otvoreno govori kako se u Hrvatsku ne želi preseliti, svjesno se žrtvovao, jer “kako bi tamo bio dobrodošao časnik okupacijske vojske?”.

Postoji li još ljubav prema bivšoj supruzi Ljiljani? pitam.

- To je nešto što se ne govori. To je unutra - prekorava, otpuhujući dim Fasta, srpske marke jeftinih cigareta.

Zanima nas kada je saznao da će Andrejev punac možda postati Ivo Sanader.

- Nikada. Andrej mi nikada o tome bišta nije rekao. Da nema medija, ne bih to ni doznao. Kasnije smo samo jednom razgovarali o tome i rekao sam mu neka pazi što radi, jer ipak je to politika. Odgovorio mi je da su se oni upoznali prije nego što je Sanader postao premijer. To mi je bilo dovoljno - otkriva.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:15