HOROR NA PAGU

OTAC KOJI JE BACIO DJECU S BALKONA BRANI SE ŠUTNJOM 'Maksimalna kazna je 40 godina zatvora, ali može se dogoditi da proces ide u drugom pravcu'

 
Mjesto stravičnog događaja
 Jure Mišković / CROPIX

U četvrtak kasno navečer priveden je otac koji je bacio četvero djece s prvog kata kuće u Pagu, potvrdila je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin. Nalazi se u pritvoru u Policijskoj upravi u Zadru, kamo je kasno sinoć dovezen iz policijske postaje u Pagu uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo u pokušaju, a oko podne će biti ispitan u Državnom odvjetništvu.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru Duško Berović potvrdio je Hini da je jutros zaprimljena kaznena prijava PU zadarske.

– Pedesetčetverogodišnji muškarac nalazi se u pritvorskoj jedinici, ispitan je u policiji, a poslije 12 sati bit će saslušan u Županijskom državnom odvjetništvu. Sudac istrage do kraja radnog vremena donijet će odluku o istražnom zatvoru – rekao je Berović.

Dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru je, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske, jučer proveo očevid u Pagu.

Prema dosad prikupljenim podacima postoje osnove sumnje da je 54-godišnji otac maloljetnih žrtava oko 6.20 sati 28. veljače 2019. svoje četvero djece (2011., 2012., 2014. i 2016.) bacio s balkona stana (s visine od 4,95 metara), što je za posljedicu imalo da je dvoje djece zadobilo teške tjelesne ozljede opasne za život.

Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dalo je nalog za uzimanje krvi i urina te uzimanje otisaka prstiju i biološkog materijala od uhićenog 54-godišnjaka, a naložit će i druga potrebna vještačenja te provesti dokazne radnje i poduzeti radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama.

54-godišnjaka terete za četverostruko teško ubojstvo u pokušaju, za što mu prema važećim zakonima prijeti od 15 do 40 godina zatvora.

Mogući ishodi vještačenja

Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec u petak ujutro je gostujući na televiziji N1 rekao kakva je daljnja procedura te što će se dogoditi u slučaju da se otac proglasi neubrojivim.

– Mora se provesti odgovarajuće vještačenje i ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda postupak ide u drugom pravcu, onda će se utvrditi da on kao neubrojiva osoba ne može odgovarati za to, te će se ići k tome da ga se smjesti u odgovarajuću ustanovu, no to treba pričekati. Ovo je događaj koji svakog roditelja i normalnog čovjeka tjera u očaj. U sudskom procesu je maksimalna kazna za ovo kazneno djelo je 40 godina. Mi nemamo sustav Engleske ili Amerike gdje se može izreći 'spojena' kazna od 200 godina, kod nas je predviđena maksimalna kazna od 40 godina - kazao je za N1.

Djeca se još bore

Tijekom noći stanje teško ozlijeđene sedmogodišnje djevojčice nije se pogoršalo, potvrdio je zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak. Troje djece na liječenju je u zadarskoj bolnici, dvoje u dobi od 3 i 5 godina su na intenzivnoj njezi. Osmogodišnjakinja koja ima nagnječenje tijela, prsa i glave danas je operirama, trogodišnjem dječaku liječnici će izvući zrak iz pluća, a petogodišnja djevojčica ima lakše tjelesne ozljede.

Kako je na Twitteru javio Media Servis, osmogodišnja djevojčica je uspješno operirana, sanirane su joj ozljede te se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

Dr. Edi Karuc s odjela intenzivnog liječenja Opće bolnice Zadar u četvrtak navečer je za Dnevnik Nove TV rekao da nikada nije vidio ništa slično:

– Na moju i našu sreću, nikada ni slično nismo vidjeli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo vidjeli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav kravav, koji čak od teških trauma i ne plače. Ali moram reći da smo doista to vrhunski obradili. Ovim putem se zahvaljujem svim mojim djelatnicima koji su stvarno napravili pravi posao.

Polusestra: 'Uvijek je bio problematičan'

Za portal Informativni centar Virovitica javila se polusestra monstruma s Paga koja im je u telefonskom razgovoru rekla da je u šoku zbog cijele situacije za koju je saznala preko prijatelja i medija. Naime, polubrata nije vidjela osam godina, otkako im je umro otac koji ih je povezivao. Imaju još jednog polubrata koji je također u šoku.

– Ne znam što mu se dogodilo, srce mi se slama zbog djece, samo neka se oporave, samo to želim – poručila je majka dvoje djece koja kaže kako je polubrat ‘uvijek stvarao probleme obitelji, ali da nikada nisu mogli zamisliti da bi mogao ovo napraviti’. On je pak iz Virovitice otišao prije više od 15 godina.

– Bio je problematičan, imao je i problema sa zakonom zbog navodne nelegalne prepodaje automobila, neko vrijeme je navodno radio i u Njemačkoj, prije ovog posla noćnog čuvara u kampu u Šimunima. Ne znam što mu se dogodilo da ovo napravi, ne mogu još vjerovati, samo da djeca budu dobro, njih mi je žao od sveg srca – ponovila je potresena žena koja je od svih četvero nećaka i nećakinja do sad vidjela tek najstarije dijete budući da s bratom nije bila u kontaktu, piše ICV.

'Nemoguće je da se postupak vodio samo zbog jednog djeteta'

U Novom danu N1 televizije govorila je u petak Štefica Karačić, šefica inspekcije koja provodi stručni nadzor nad zadarskim Centrom za socijalnu skrb. Kaže kako je inspekcija obavila uvodni razgovor s ravnateljicom, a u pravi nadzor tek kreću:

– Provest ćemo nadzor kako je propisano aktima Komore socijalnih radnika. Sve ovisi o dokumentaciji. Uvidom u spise želimo provjeriti je li se postupalo u skladu s propisima i je li se adekvatno reagiralo na rizike i tko je sve bio uključen u rad s ovom obitelji. Kakav će biti ishod, to ćemo vidjeti. Sama je situacija šokantna i teško je prihvatiti da se nešto takvo dogodilo – rekla je.

– Nadzor će trajati nekoliko dana. Vjerujemo da ćemo danas obaviti te razgovore koje trebamo i napraviti uvid u dokumentaciju. Dio dokumentacije ćemo uzeti sa sobom da možemo to na miru analizirati i onda slijedi davanje mišljenja s prijedlogom za stručni nadzor. Što se tiče mogućih sankcija, najteža mjera je oduzimanje licence za rad. Nadamo se i vjerujemo da tako drastičnih propusta nema. Moramo provjeriti. Bili bismo sretni da smo slijedili sve postupke i procedure. Jasno je svima da je ovakav ishod nepredvidiv i da je teško komentirati. Ovako težak slučaj nisam vidjela. Ipak, poznavajući procedure, nemoguće je očekivati da se vodio postupak samo zbog jednog djeteta. Mogu reći da se postupak vodio u odnosu na cijelu obitelj iako nisam vidjela predmet - rekla je Karačić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:56