PORUKA IZ AMERIKE

OTAC MILE RONČEVIĆ 'Zbog pojedinaca sam se dvoumio da podijelim ovaj link, ali bolje istrpjeti neke udarce za viši cilj, bez obzira koliko bili niski'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Mala Mila Rončević, koja boluje od akutne mijeloične megakariocitne leukemije i trenutno se liječi u dječjoj bolnici u Philadelphiji gdje o njoj brinu najveći svjetski stručnjaci, osjeća se dobro, potvrdio je njezin otac Marin u novoj objavi na Facebooku.

Milino je stanje ovaj put spomenuo usput, a objavu je posvetio emisiji ‘Revizija: Sami’ autora Roberta Zubera. Zuber se u ovoj epizodi bavi problematikom liječenja djece koju ne pokriva HZZO i svim postojećim i potencijalnim devijacijama koje proizlaze iz toga.

Naime, u jedinstvenoj akciji ‘Svi za Milu’, dotad neviđenoj u Hrvatskoj, građani su za samo nekoliko dana prikupili 38,3 milijuna kuna. Na Milin je račun za troškove liječenja u SAD-u sjelo 15,4 milijuna kuna, a ostalo je oko 22,9 milijuna kuna.

- Moraju li se djeca u Hrvatskoj, kada to više ne može hrvatska medicina, liječiti putem humanitarnih akcija? Slučaj malene Mile Rončević pokazao je da građani Hrvatske imaju želju pomoći, prikupivši u samo tri dana više od od pet miliona eura. Međutim, je li to put liječenja djece, koja sve češće trebaju eksperimentalno liječenje? Može li osnivanje novog Fonda biti rješenje očuvanja djece i njihovih porodica od istupanja u javnosti? Mogu li, pak, takve akcije biti oslobođene plaćanja poreza, kao što je PDV? Ili je njihova nuspojava zarada države na novcu koji sama nije mogla osigurati - pitanja su na koja se tražio odgovor u emisiji o kojoj opširnije možete pročitati na ovom linku.

- Odlično gostovanje Norine mame Đane, koja je pokazala veliko srce i znanje i odgovorila svim neosnovanim kritičarima kroz svoje humanitarno djelovanje. Uopće sam se dvoumio da shaream ovaj link s obzirom na to da pojedinci nastoje relativizirati problem, skrenuti fokus s bitnog - a to je omogućavanje liječenja svakog djeteta i slično, ali procjena je da je bolje istrpiti neke udarce za viši cilj, bez obzira koliko bili niski - napisao je između ostalog Rončević uz objavu i dodao:

- Ponovit ću ono što sam zaista puno puta rekao - ne smijemo se razjedinjavati i dopustiti da nas razlike determiniraju. Naša se obitelj i dalje zahvaljuje Bogu, ali i liječnicima i svim ljudima dobre volje koji su nam pomogli, bez obzira na (ne)vjeru, rasu, nacionalnost ili pripadnost pojedinim tijelima i organizacijama. Mi smo jedan narod.

Tko to želi shvatiti, razumije i bez mojeg pojašnjenja, tko ne želi, ništa što napišem neće mu promijeniti mišljenje. Zaklada će početi raditi doslovno kroz desetak dana i o svemu ćete saznati uskoro više, a nadam se da će se osim dobrih ljudi uključiti i država te da će svako dijete dobiti priliku, bez obzira na s(p)retne okolnosti. Hvala i svim ponudama za volontiranje, ostajemo u kontaktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:10