IN MEMORIAM

OTIŠAO JE DOBRI DUH SPLITSKOG GASTRONOMSKOG UZLETA Legendarni Miro Bogdanović izgubio bitku s teškom bolešću: Bio je čovjek velike energije i vizije

Bio je otvoren za novo, ali istodobno tvrdoglav kad je riječ o čuvanju tradicije
 Tom Dubravec / CROPIX

U 63. godini u Splitu je preminuo Miro Bogdanović. Neki će ga nazvati kuharom, drugi ugostiteljem koji je od bivše kultne diskoteke Arkada u osamdesetima napravio gurmansku oazu, vlasnikom kratkodahog Stefanela - boutique-konobe koja je dvadesetak godina prije vremena anticipirala sve moguće gastro-trendove ili pak osnivačem Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija i utemeljiteljem Bisera mora.

To međunarodno kuharsko natjecanje i ove je godine u Supetru omogućilo oglede inozemnih i domaćih kuhara.

Nemiran duh

Ili će ga možda nazvati splitskim pionirom ozbiljnog gourmet-cateringa. Bogdanović je, naravno, bio sve to, ali i mnogo više. Bio je nemiran duh, čovjek goleme energije i vizije koje nije uspjela zatući ni bolest s kojom se borio do posljednjeg daha, a ni klipovi koje su mu, od politike do cehovskih zavidnika, oduvijek bacali pod noge. Bio je dobri duh i najveći motivator splitskoga gastronomskog uzleta o kojem danas s ushitom pišu i domaći i svjetski gastrofili.

Bogdanovićeva je vizija od prvog dana i transformacije Arkade u fine-dining restoran bila kristalno jasna i čista: od Splita i Dalmacije treba napraviti gastronomski brend. Uz jedan uvjet: nikad se ne smije izgubiti veza s tradicijom i gastronomskim naslijeđem. Bez šupljih fraza i floskula kojima su uvijek skloni političari i cehovski mudrijaši, uz rad, učenje, usvajanje najnovijih tehnika i stilistike suvremene gastro-scene. Edukacije koje je prije petnaestak godina pokrenuo sa SKMER-om bile su preteča današnjeg splitskog studija gastronomije ASPIRA na kojem su, nimalo slučajno, kao predavači mnogi od istaknutih “skmerovaca” koji su s Bogdanovićem pokretali splitsku gastronomsku revoluciji.

Sve za domaće

Bogdanović je bio, najkraće rečeno, istovremeno otvoren novome, ali i prokleto tvrdoglav kad je riječ o čuvanju temelja domaće gastronomije i domaćih kvalitetnih namirnica. Miru Bogdanoviću duguju mnogi. I istinski velika imena domaće kuharske scene, ambiciozni mladci kojima je omogućio upoznavanje sa suvremenom kuharskom stilistikom na Biseru mora, ali i nebrojeni akteri aktualne splitske gastro-scene koja bi bez njegova truda bila ozbiljno hendikepirana. Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak 22. svibnja u 15 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:57