I POZNATI DANSKI DUO ‘ŽRTVA’ UVOĐENJA REDA

OTKAZANA TURNEJA ESTRADNJAKA Vlasnik agencije dužan 500 tisuća kuna poreza pa mu je država odbila dati novac

Trebala je to biti proslava za pamćenje kojom bi Hrvatska na jedinstveni način, velikom turnejom estradnjaka iz cijele Hrvatske i sedam europskih zemalja, kroz čitav lipanj slavila ulazak u EU.

Agencija Ragusa Stella još prije godinu dana potpisala je ugovore s hrvatskim i inozemnim glazbenicima, a do prije samo pet dana još ih je sve držala u uvjerenju da će se manifestacija “28 Stelle” održati u 27 hrvatskih gradova i Trstu, a sve to s potporom i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. No, sve je otkazano, a razlog koji su naveli u spornoj agenciji je otkazivanje pokroviteljstva MVEP-a zbog poreznog duga.

Naime, Željko Grgelec, vlasnik Ragusa Stelle, koji je osnovao agenciju u ožujku ove godine, ima porezni dug od 501.489 kuna. Iako od Ministarstva kulture nismo uspjeli dobiti izjavu, u agenciji tvrde da njihovu potporu nisu izgubili.

Za sramotno otkazivanje turneje ne bi se, unatoč pompoznim najavama, ni znalo da danski izvođači Olsen Brothers nisu to odlučili podijeliti s medijima, zgražajući se zbog načina na koji su ih, prema njihovu mišljenju, izigrali Hrvatska i organizatori.

Sve saznali mailom

- Još do prije pet dana iz agencije su nam tvrdili kako su nam rezervirali avionske karte i hotel te da je turneja samo pomaknuta za dva tjedna pa ćemo umjesto svakog drugog dana nastupati svakodnevno, a sve završiti velikim koncertom u Zagrebu. Odlučili smo ipak ne odustati od svega samo zbog potvrde ministarstva da će sponzorirati događaj. No, bilo nam je sumnjivo kad smo vidjeli da nikakvih rezervacija nema, a potom smo od agencije mailom doznali da se čitavo događanje otkazuje. Kroz 50 godina karijere takvo nešto nismo doživjeli. Ovo je velika sramota za Hrvatsku, posebno pred ulazak u EU - ispričao je Steen Wittrock iz Olsen Brothersa. Wittrock je napomenuo kako ne namjeravaju nikoga tužiti, ali su željeli s pričom izaći u javnost.

Oliver sve potvrdio

Osim Danaca, ugovori su potpisani i s izvođačima iz Austrije, Italije, Belgije, Njemačke, Mađarske i Slovenije, a od hrvatskih glazbenika najavljivani su Kićo Slabinac, Oliver Dragojević, Colonia, Matko Jelavić, Neda Ukraden, Novi fosili, Shorty, Magazin, Dalmatino, Milo Hrnić i drugi.

I dok Tonči Huljić tvrdi kako ga nitko iz navedene agencije nije kontaktirao, Oliver Dragojević ispričao je isti tijek događaja kao i Danci.

Agencija: Da, šef je dužan, ali privatno...

U agenciji Ragusa Stella tvrde kako su tek 11. lipnja obavijestili o otkazivanju jer im je dan ranije iz MVEP-a stigao dopis o otkazu. Kao razlog naveden je porezni dug organizatora, iako se radi o dugu koji taj čovjek ima kao privatna osoba, kažu u agenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:05