DUBOKO U DUGOVIMA

OTKAZI U DRŽAVNOM GUBITAŠU Pošta digla 165 milijuna kuna kredita za isplatu 1100 otpremnina

Premužak: 'Jedino se materijalno moglo uštedjeti na troškovima plaća'

Hrvatska pošta uzela je kod HPB-a 165 milijuna kuna kredita kako bi isplatila otpremnine za malo više od 1100 radnika koji će do kraja godine dobiti otkaz u toj državnoj tvrtki.

HP je do 22. srpnja otpustio 824 radnika kao tehnološki višak, a do kraja godine otići će ih još tristotinjak uz prosječne bruto otpremnine od 125.000 kuna.

Time nova Uprava, na čelu s Alenom Premužakom , koji je na tom mjestu zamijenio Roberta Jukića u travnju prošle godine, ispunjava svoj plan restrukturiranja, koji uz nove projekte predviđa i uštede na plaćama i troškovima zaposlenih.

Iznos otpremnine dogovoren je sa sindikatima, tvrdi Premužak. Iznosi 5500 kuna po godini staža, ali ne može prijeći maksimalni iznos od 140.000 kuna bruto.

- Prihod nam je u proteklom razdoblju pao i padat će i dalje (isti trend u tom biznisu u svim zemljama EU) sve dok nove usluge ne počnu donositi dodatnu zaradu i zato smo bili prisiljeni štedjeti na ovaj način. Nama je 70 posto prihoda odlazilo na plaće i troškove zaposlenih, a ostatak su troškovi održavanja, amortizacija i ostali velikim dijelom fiksni troškovi.

Dakle, jedino se materijalno moglo uštedjeti na troškovima plaća - kaže Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Kamate iznose oko 20 milijuna kuna, a HP će kradit vraćati iduće tri godine vlastitim sredstvima. Planiraju zaraditi prodajom nekretnina, ali i udjela od 30 posto u HPB-u te pet posto u HT-u Mostar.

Sada je za potrebe isplate otpremnina za 824 radnika HP već podigao 100 milijuna kuna i to će im biti isplaćeno do 22. kolovoza, a do kraja godine za još tristotinjak radnika potrošit će 65 milijuna kuna. Nakon toga HP bi trebao imati 9360 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:51