ŠTO DONOSI BUDUĆNOST?

OTKAŽITE PLANOVE KOJE STE IMALI ZA 2020. Znanstvenici Đikić i Štagljar o razvoju situacije s koronom: 'Morat ćemo se naučiti živjeti na ovaj način'

 
Ivan Đikić i Igor Štagljar
 CROPIX

Planove za 2020. stavite na čekanje - čak i kad se broj novozaraženih slučajeva počne smanjivati nije gotovo niti možemo znati kad će biti,poručuju dvojica poznatih hrvatskih znanstvenika, Ivan Đikić i Igor Štagljar.

"Upravo zato je važna poruka danas svim građanima da više ne misle da je virus pobjediv s toplim vremenom, da je virus pobjediv s bilo kakvim vanjskim faktorima i da ćemo imati cjepivo do tada. Odgovor na to je ne dok god ne razvijemo cjepivo, a ono će doći najranije krajem ove ili početkom iduće godine. Do tada jedino što funkcionira je imati dobar zdravstveni sustav koji može pomoći oboljelima i držati se striktno svih mjera", rekao je znanstvenik Ivan Đikić za RTL.

Posljedice kašnjenja sa strožim mjerama vidljive su na primjeru SAD-a gdje je proteklih desetak dana gotovo cijela znanstvena zajednica pozivala predsjednika Donalda Trumpa da proglasi opću karantenu, ali on je tu odluku prepuštao guvernerima, a neki od njih su se dugo opirali toj ideji - što je stvorilo dosad neviđen pritisak na bolnice.

"Postoji akutni nedostatak kako testova, tako zaštitne opreme, maski, respiratora, ventilatora. I mislim da to stvarno nije dobro. Najkonzervativnija predviđanja kažu da će u sljedeća četiri mjeseca u SAD-u biti između 100.000 i 200.000 mrtvih. Što je jako pogubno za tako razvijenu zemlju", ističe znanstvenik Igor Štagljar.

U Hrvatskoj prema najavama članova stožera realno je očekivati da će za nekoliko tjedana se s padom broja zaraženih ukinuti pojedine mjere, ali do potpune otvorenosti granica prema drugim državama kao prije koronakrize, neće doći još mjesecima. Drugim riječima, osim domaćih turista koji čine deset posto noćenja – ova turistička sezona vrlo je vjerojatno izgubljena.

"Ja sam osobno mišljenja da će nakon tri mjeseca izolacije broj tih slučajeva smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke mjere izolacije. Npr. jedan dio radno sposobne populacije moći će se vratiti na posao kako bi se smanjio utjecaj na ekonomiju. To ne znači da će se stvari odmah vratiti u normalu", govori Štagljar, a mišljenje o tom segmentu ima i Đikić:

"Potrebna je stvarno discipliniranost, bit će potrebno vjerojatno nošenje maski. Bit će potrebno promijeniti komunikaciju. Prestat ćemo ovo ljeto biti na plaži u grupama. Prestat ćemo ovo ljeto svi zajedno sjediti po barovima. Je li to ogromna žrtva jednog ljeta? Ja vjerujem da nije. Jer ako se budemo ponašali ovo ljeto i ovu jesen zajednički djelotvorno, onda ćemo imati sljedeću godinu bolju. Ako se ne budemo pridržavali toga onda ćemo imati problema."

To se vidi i na primjeru Kine i Hong Konga gdje se pojavio drugi val novooboljelih. Zbog toga je važno biti oprezan i kad prođe vrhunac.

"Moram naglasiti da se neće biti moguće vratiti na normalnu dok se neki lijek ne pronađe ili dok se ne razvije cjepivo što će biti najmanje za godinu dana. Morat ćemo se naučiti živjeti ovako kako živimo sada u sljedećih 12 mjeseci, ako ne pronađemo neki lijek", kazao je Štagljar.

Đikić također naglašava da 2020. neće biti prema planu.

"Ova 2020. neće biti kakvu smo planirali. Moja obitelj i ja smo imali planove kao i sve druge za ljeto i Uskrs. I sve to moramo maknuti jer shvaćamo da samo s tim novim mjerama koje su nam uvedene ćemo moći svladati ovu pandemiju virusom jer vjerujem da će 2021. godina postati puno normalnija s pojavom cjepiva", rekao je Đikić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 17:05