SINJANI ODUSTALI

Otkazuje se SARS festival? ‘Pogledajte što sve traže od nas!? Ne želim kazneno odgovarati‘

Traže da se ljudi ne grupiraju!? Ja ne mogu jamčiti kako će se ponašati pojedini gosti, kaže Ante Bilić, predsjednik udruge SKUP
 Bozidar Vukicevic/CROPIX

Sinjani se u subotu najvjerojatnije neće zabavljati uz pjesmu Mile Kekina i njegove grupe Hladno pivo. Udruga Sinjski kulturni urbani pokret (SKUP), koja već 18 godina organizira festival SARS, izvjesno će otkazati organizaciju ove priredbe na kojoj je od petka do nedjelje trebalo nastupiti osam bendova. Među njima su, uz Hladno pivo, i sarajevska grupa Lete štuke, bend Zadruga i drugi, piše Slobodna Dalmacija.

- Mi smo na vrijeme poslali prijavu za održavanje festivala našem Stožeru civilne zaštite. Prijavili smo SARS prema prije desetak dana važećim epidemiološkim mjerama, tako da smo za svakog posjetitelja na hipodromu, gdje se festival trebao održati, osigurali po četiri metra četvorna. Tako su organizirali i u drugim mjestima.

Bulj je za održavanje

Otkako je hrvatsko priobalje na COVID karti Europe iz zelene prešlo u narančastu boju, postrožila se kontrola propisanih mjera. Rečeno mi je da će kontrola biti rigorozna i ako se za vrijeme koncerta gosti grupiraju, što se prije toleriralo, da mogu očekivati kaznenu prijavu. Ja ne mogu jamčiti kako će se ponašati pojedini gosti, a kaznena prijava mi ne treba.

Na drugoj strani, naša udruga nije u stanju organizirati ovaj festival da omogućimo ulaz samo gostima s COVID putovnicom i važećim antigenskim testom. U tom slučaju bismo, vjerojatno, prodali nedovoljan broj ulaznica za pokrivanje svih troškova. A kad bismo i osigurali dodatno financiranje sa strane, SKUP-u nije interes organizirati SARS festival na kojemu bi se okupilo 200, 300 ili 400 gledatelja - kaže za Slobodnu Dalmaciju Ante Bilić, predsjednik udruge SKUP.

Festival SARS sastavni je dio sinjskog programa "Dani Alke i Velike Gospe" i za festival je osigurano sufinanciranje iz proračuna grada Sinja.

- Ja osobno jesam za održavanje festivala i sve ću učiniti da se on održi - rekao je gradonačelnik Miro Bulj.

Buljev zamjenik Denis Bobeta, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite, kaže da su oni dali odobrenje. Veli da je čuo kako se razmišlja o otkazivanju festivala, ali smatra da bi se mogao organizirati kao i Thompsonov koncert, uz COVID putovnice i antigenske testove.

Thompsonov koncert

Za Thompsonov koncert je rekao da je napravljeno više od 1500 brzih antigenskih testova i nitko nije bio pozitivan. Prije nekoliko dana gradonačelnik Bulj je pred koncert Marka Perkovića Thompsona, uoči kojega se u javnosti propitivalo hoće li zbog masovnog okupljanja doći do širenja koronavirusa, upitao kome smetaju Thompsonov koncert i ostale manifestacije u okviru "Dana Alke i Velike Gospe".

- Zašto je problem Thompsonov koncert kad to nije jedini koji će se održati idućih dana i tjedana u Sinju, uskoro će biti i koncert Mile Kekina i Hladnog piva - upitao je Bulj u objavi na svom Facebook profilu i poručio da će, dok je on gradonačelnik, u Sinju biti pjesme, veselja i druženja u skladu s propisanim mjerama.

- Ja sam 99 posto za otkazivanje festivala. Neću kazneno odgovarati za pogreške drugih, a ne treba nam ni festival na kojemu će, uz osam vrhunskih bendova, biti svega nekoliko stotina posjetitelja - kaže Bilić.

Sinjani nisu masovno necijepljeni

Voditeljica sinjske Ispostave županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Anka Kokot Živalj nije zadovoljna time što su proteklih dana u medijima objavljeni netočni podaci o procijepljenosti u cetinskom kraju. Tad je navedeno da je procijepljeno tek oko 3500 stanovnika.

- Mi smo dosad iskoristili 17.479 doza svih vrsta cjepiva. Janssen cjepivom, kod kojega se primjenjuje samo jedna doza, cijepili smo 150 osoba. Ostalim cjepivima, s dvije doze, cijepili smo 8500 osoba, a još 329 osoba jednom dozom.

Na 48 tisuća stanovnika cetinskog kraja imamo, dakle, 8650 cijepljenih objema dozama i još 329 jednom dozom. Prošle subote, kad smo organizirali cijepljenje bez poziva, odazvalo nam se 320 osoba. Za njihovo cijepljenje organizirali smo 3,5 medicinskih timova. Neki kažu da je to malo. Ja tvrdim da je odaziv odličan. Istoga dana na području Zagreba cijepljenje bez poziva obavljao je 31 medicinski tim, a cijepili su ukupno 800 osoba - kaže dr. Kokot Živalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:57