IZ BOLNICE POTVRDILI

OTKLONJENE SUMNJE O KINESKOJ TURISTKINJI U PULI 'Nema koronavirus, radi se o pacijentici s običnim respiratornim simptomima'

Bolnica u Puli
 Goran Šebelić / CROPIX

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić otklonila je u četvrtak sumnje i ustvrdila kako se u slučaju kineske turistkinje koja je od jučer smještena u bolnici ne radi o pacijentici s koronavirusom nego s običnim respiratornim simptomima.

"Cijeli sustav organiziranja i provjeravanja simptoma i funkcioniranja zdravstvenih institucija u Istri je jako dobro organiziran. Mi smo u redovitoj komunikaciji, ali u situacijama poput ove, on je i pojačan", kazala je ravnateljica Hrstić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je kako je kineska pacijentica koja je na proputovanju iz Moskve, Zagreba, Rijeke stigla u Pulu u srijedu osjetila temperaturu i respiratorne tegobe te je pregledana u odjelu za zarazne bolesti. Po kliničkoj slici i osnovnim laboratorijskim pretragama isključeno je da se radi o koronavirusu.

"Zadržana je u bolnici radi opservacije i nezgodne situacije oko njenog smještaja. Do danas je klinički stabilno, bez temperature i respiratornih tegoba no i dalje je smještena u bolnici ne zbog zdravstvenog stanja nego iz razloga što joj treba organizirati smještaj", naglasila je dr. Hrstić.

Istaknula je kako nema nikakvog razloga za paniku i strah za stanovništvo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije epidemiolog Aleksandar Stojanović podsjetio je kako postoji određeni protokol koji se odnosi na epidemiološke indikacije odnosno na osobe koje podlježu nekom nadzoru.

"U ovom slučaju ta osoba nije bila epidemiološki interesantna jer po svim sadašnjim kriterijima koji su važeći po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije isključivo osobe koje dolaze iz dvije pokrajine gdje se pojavila sama bolest su epidemiološki interesantne. Dakle radi se o osobama koje su izravno dokazane da su bile u kontaktu s oboljelom osobom", istaknuo je dr. Stojanović.

Dodao je kako na županijskim razinama za sada ne postoji nikakva potreba za osnivanjem nekih kriznih stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:39