DIJANA ZADRAVEC

‘Otkrila sam da dvoje liječnika falsificira dokumente, prijavila sam ih. I ne, ja nikog ne držim u šaci‘

‘Krivo mi je da se zapravo nije do sada detektirao problem manjka radiologija koje sam ja već pokušala nadomjestiti‘, tvrdi Zadravec
Dijana Zadravec
 Goran Mehkek/Cropix

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec bila je gošća je RTL-a Danas gdje je, između ostalog, govorila o aktualnoj situaciji u KBC Sestre milosrdnice.

Na pitanje je li ona zviždačica koja ukazuje na nepravilnosti ili ugnjetavačica, kako ju optužuju kolege, s kojom je nemoguće raditi i zbog koje liječnici daju otkaze, Zadravec je odgovorila:

- Gledajte, ja sam prvo Dijana Zadravec, sveučilišna profesorica koja ima međunarodnu karijeru koju je stvarala 25 godina i ja se ne skrivan iza nikakvih anonimnih prijava. Ja nisam promijenila ime i prezime kao što su to neki. Ukazujem na nepravilnosti koje zamjećujem u svojem radu kao predstojnica i kao prije, zamjenica ravnatelja. Prema tome, neću se pomiriti s činjenicom da se u javnom zdravstvenom sustavu događaju takve stvari da se krade novac poreznih obveznika i da se sve pušta da ide svojim tokom i da se prikazuju financijski gubici, a zapravo se iza toga velikim dijelom krije, ne liječenje bolesnika nego otuđivanje novaca, nas poreznih obveznika.

Prijave nepravilanosti

Na pitanje je li te nepravilnosti prijavljivala i kome, odgovorila je potvrdno.

- Jesam, prijavila sam više puta Općinskom državnom odvjetništvu i Županijskom državnom odvjetništvu kroz više godina. znači, iz 2016. prijavila sam stjecanje nepripadajuće materijalne koristi koje se dogodilo u KBC-u Sestre milosrdnice, na temelju falsificiranih službenih dokumenata. Konkretno, pisali su se prekovremeni sati koji se nisu odradili. nadalje, prijavila sam zloupotrebu službenih ovlasti. Nadalje, prijavila sam ministra Beroša za nezakonito snimanje našeg privatnog razgovora i za stavljanje na razglas i zadnje što sam prijavila, ali još prije toga gospođu Miu Primorac koja je namještala natječaje za moj europski projekt težak 32 milijuna kuna gdje je bila u sukobu interesa i namještala tvrtki.

To je ovaj slučaj gdje ste optuženi za fizičko nasilje? - bilo je iduće pitanje.

- Tako je, da. I lažno optužena od gospođe Primorac, a uhvatila sam ju da je istovremeno radila u KBC-u Sestre milosrdnice i za Europlantaže za koje je namještala natječaj, kaže Zadravec, a piše RTL.

'Liječnici su falsificirali dokumente'

Što je sa svim tim slučajevima? U kojoj su oni fazi? Vi ste prijavili i što se sada tu događa? - bilo je novo pitanje.

- Znači još jedan, samo da nadopunim. Nedavno sam otkrila da se falsificiraju dokumenti da se potpisuje na mjesto predstojnice što sam ja. Odjelni liječnici, doktor Klaus i doktor Čulo, prijavila sam Županijskom državnom odvjetništvu. Za sada, osim za ministra Beroša, bila sam pozvana u Heinzelovu, dala sam svoj iskaz, a o ostalim predmetima nemam saznanje u kojoj su fazi.

Na pitanje kako je moguće da je u sukobu s onima kojima ste šefica i s onima kojima je podređena, uzimajući u obzir doktora Zovka i ministra Beroša, Zadravec je poručila:

- Ovo zadnje što se dogodilo, ja sam u Klinici za tumore, znači KBC Sestre milosrdnice. Ja sam šef radiologije u tri bolnice, znači to su naše tri lokacije: Vinogradska, Ilica i Draškovićeva i dogodilo se da su otišla tri mlada liječnika koji nisu eksperti, nego su amnestirani od troškova specijalizacije što se dogodilo 2016. na inicijativu HUBOL-a. Danas radiolozi koji su deficitaran kadar mogu slobodno migrirati. Oni to čine u različite ustanove, u inozemstvo ili privatno ili druge javno zdravstvene ustanove. Kontinuirano iz svih hrvatskih bolnica, liječnici radiolozi prelaze u iz jedne kuće u drugu ili inozemstvo, ali samo se mene proziva za odlazak.

'Nisam odgovorna za odlazak radiologa'

Upitana osjeća li vi odgovornost za odlazak radiologa, odgovorila je - ne.

- Apsolutno ne, ali mi je krivo da se zapravo nije do sada detektirao problem manjka radiologija koje sam ja već pokušala nadomjestiti s raspisivanjem 24 specijalizacije za KBC Sestre milosrdnice iz radiologije što sam unijela u Nacionalni plan Ministarstva zdravstva. Moram još reći, odlasci radiologija su uzrokovani i odlaskom u mirovinu, njih osam, a pritom sam zaposlila 20 liječnika, 7 specijalista iz drugih kuća i 13 specijalizanata. Recimo još primjer, KBC Rebro je u godinu i pol dana izgubilo 12 radiologa, Merkur je izgubio 11 radiologa, isto u kratkom periodu, a preostalo ih je samo trećina. Znači taj problem, ako se sjećate u Splitu, šef radiologije je 2018. zavapio jer nedostaje radiologa. Onkološki bolesnici čekaju 12 mjeseci na pregled.

Žestoko vas kritizira i HUBOL. Kažu da držite u šaci jednu kliniku, jednog ministra i jednu Vladu. Držite li ih u šaci i čime? - bilo je iduće pitanje.

- Pa postavila bih pitanje Tko je HUBOL i što je HUBOL? HUBOL je udruga liječnika, odnosno bolničkih liječnika. ja sam bolnički liječnik i ne znam nikog od bolničkih liječnika koji su u HUBOL-u. Oni su imali stanovitu ulogu u štrajku liječnika 2013. kada sam bila v.d. predstojnice i tada sam od njih doživjela napad zato što su oni htjeli slomiti bilo kakvo provođenje zdravstvene zaštite, a ja sam bila u svojstvu v.d. predstojnice zaista u poziciji da sam morala osigurati zdravstvenu zaštitu pacijentima.

'Plenković i ja smo stranački kolege'

Znači nikoga ne držite u šaci?

- Ja sigurno ne. Iza mene ne stoji politika jer ja svoju karijeru sveučilišne profesorice gradila bez politike. Iza mene stojim samo ja.

Čuli smo na snimci telefonskog razgovora između vas i ministra Beroša da premijera oslovljavate s Andrej. U kakvom ste odnosu vi i premijer Plenković? - bilo je novo pitanje.

- Premijer Plenković i ja smo stranački kolege. Mi smo poznanici. zadnji put sam ga srela na jednom stranačkom okupljanju prošlo ljeto u Varaždinu. Mi se ne čujemo i ne komuniciramo.

Spominjali ste se u kontekstu ministrice međutim to se nije dogodio zbog toga što vam nije produžena licenca - bila je napomena novinara.

- Ne, ja nikada nisam izrazila želju niti je nisam javno rekla da želim biti ministrica, a to mogu i sada ponoviti. To mi nije cilj.

Znači ako je situacija s aktualnim ministrom takva da nije baš stabilna fotelja, a niste zainteresirani za nju?

Mene zanima jedino pozicija ravnateljica KBC Sestre milosrdnice zato što imam plan i program. Znam tu kuću jako dobro - zaključila je Zadravec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:30