EKSKLUZIVNO

Otkrivamo 18 sudionika tajnog sastanka zbog Fimi Medije

Jutarnji list posjeduje dokument u kojem je popis svih sudionika tajnog sastanka u Banskim dvorima 2007. zbog angažmana Fimi-Medije
 Duje Klarić/CROPIX

ZAGREB - Iako ga je Vlada proglasila tajnim, a tužiteljstvo i policija skrivaju čak i od odvjetnika, konačno je poznat popis sudionika sastanka od 4. travnja 2007. godine u sjedištu Vlade na kojem su tadašnji premijer Ivo Sanader i Mladen Barišić spominjali tvrtku Nevenke Jurak, Fimi-Mediju.

Jutarnji list došao je u posjed dokumenta na kojem je popisano tko je te srijede ušao u zgradu Vlade na Markovu trgu između 15 i 15.30 sati zbog sastanka s bivšim premijerom i šefom Carinske uprave i glavnim rizničarem HDZ-a, te šefom premijerova kabineta Ratkom Mačekom.

INFOGRAFIKA Afera Fimi-Media: Tajni sastanci utroje, laži i namještanja

‘Oprostite što kasnim’

Za neke od sudionika tog sastanka se nagađalo, njegovo održavanje potvrdio je u dva iskaza USKOK-u i Damir Mihanović, bivši član Uprave Croatia osiguranja. Neki sudionici nisu ga se sjećali ili su ga se naknadno prisjetili kad im je predočeno da su tog dana bili u Vladi. No, nedvojbeno je tijekom istrage o Fimi-Mediji ustanovljeno da je na Markov trg zbog sastanka u kabinetu Vlade došlo 15 sudionika.

Premijer i njegovi bliski suradnici kasnili su oko pola sata, a ulazeći u dvoranu za sastanke u pratnji Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave i glavnog rizničara HDZ-a, i šefa svog kabineta Ratka Mačeka, Sanader se sudionicima obratio riječima:

“Momci, oprostite što kasnim, imao sam sastanak s jednim stranim veleposlanikom”, prisjetio se jedan od sudionika sastanka. Dok su čekali premijera, pozvani sudionici vrijeme su kratili razgovorima o poslu. Premijerov ulazak neke je zatekao dok su sjedili za velikim ovalnim stolom, a neki su stajali pa sjeli.

“Što ima, kako je u firmi. Može li Vlada kako pomoći boljem poslovanju?“, pitao ih je premijer pa su svi mislili da će glavna tema biti poslovanje njihovih tvrtki, a neki su zato i donijeli materijale s poslovnim pokazateljima. Takve sastanke premijer je u pravilu jednom mjesečno održavao s direktorima javnih tvrtki.

Sanader se, tvrdi jedan od onih koji su bili na sastanku u Vladi, najviše obraćao direktoru HEP-a Ivanu Mravaku.

I onda je nenadano dao naslutiti što je zapravo bila prava svrha sastanka, a to je poslovanje državnih i javnih tvrtki s Fima-Medijom Nevenke Jurak. Neki će to tek kasnije povezati, jer nikakvih izravnih naloga da se poslovi daju Fima-Mediji na tom sastanku nije bilo.

“Javit će vam se Mladen, znate svi Barišića, on će vas obavijestiti oko jedne situacije. Mladen će vas pozvati na sastanak, odazovite se...”, kazao im je Sanader, dodavši kako ima jedna tvrtka. Pritom se okrenuo prema Barišiću i pitao ga: “Kako se ono zove?”

“Fima”, promrmljao je kroz bradu Barišić, pa sam u prvom trenutku pomislio da se radi o varaždinskoj FIMI, kazao nam je jedan od sudionika sastanka.

Kao što vam je poznato...

On kaže kako su pritom govorili samo bivši premijer i Barišić, koji je sjedio Sanaderu s lijeva, dok Ratko Maček koji je sjedio desno od Sanadera nije uzimao riječ. Na izlasku iz sale za sastanke svi su se pozvani čelnici javnih poduzeća pozdravili s domaćinima sastanka. A onda su vrlo brzo uslijedili pozivi u sjedište Carinske uprave.

U kabinetu su ih čekali Mladen Barišić i Nevenka Jurak. Na tim sastancima nitko više Ivu Sanadera i sastanak u Vladi nije spominjao, ali svi su vrlo sugestivno shvaćali riječi: “Kao što vam je poznato...” Na svog bliskog prijatelja Mladena Barišića, ali ni na Ivu Sanadera više se nije pozivala ni Nevenka Jurak kad je obilazila državne tvrtke zbog poslova. Ali, kad joj je rečeno da će Croatia osiguranje za marketinške usluge ipak raspisati natječaj, ljutito je izašla i članu Uprave vrlo brzo je zazvonio mobitel. Zvao ga je Barišić i pitao: “Gdje je zapelo!”

Prema onome što je dosad ustanovljeno Nevenka Jurak pričinila je štetu od oko 20-ak milijuna kuna. No, policija i USKOK sumnjaju da je brojka višestruko veća. Iz iskaza jednog od svjedoka u istrazi o Fima-Mediji samo 20-ak posto novca kojeg je ta tvrtka uprihodovala na razne je načine išlo za financiranje HDZ-a. “Crni način” financiranja spominje se i u istrazi o HEP-u. Policija i USKOK istražuju tvrdnje da je većina novca koji se odlijevao iz državnih tvrtki ipak završila u privatnim džepovima. Među ostalim i na život na visokoj nozi vlasnice tvrtke za tržišno komuniciranje, njezina bliskog prijatelja i bivšeg premijera.

Do policije i USKOK-a došle su i predstavke i informacije u kojima se opisuje visoki životni stil ravnatelja Carinske uprave, te pogodnosti koje su pri uvozu uživali pojedini poduzetnici. Neki su dali i iskaze u kojima su govorili i o ekskluzivnoj odjeći, skupim kućanskim aparatima i nekretninama što je višestruko premašivalo primanja čak i visokopozicioniranih državnih i stranačkih dužnosnika. U međuvremenu otkrivene su još neke tvrtke koje su služile kao paravan za nabijanje cijena Fimi-Medije.

Inače, sa svima s popisa onih koji su 4. travnja 2007. godine bili na sastanku u Banskim dvorima policija je razgovarala. Dvojbeno je jedino što na popisu nema čelnog čovjeka jedne državne tvrtke, iako je nedvojbeno da je i on bio u sali za sastanke. Pretpostavlja se da je on na razgovor s tadašnjim premijerom došao ranije zbog neke druge teme, pa ostao na sastanku kojem je bila tema Fimi-Medija.

Politički sponzori

Postoje sumnje da je osim s čelnicima javnih poduzeća i onih u kojima država ima udjel, održan i sastanak s čelnicima ministarstava i državnih institucija. Tome u prilog govore i milijunski poslovi Fima-Medije s MUP-om u iznosu od čak 26 milijuna kuna te Fondom za zaštitu okoliša. I to istražuju kriminalisti. U “slučaju Fimi-Medija” uz pritvorenu Nevenku Jurak i Anitu Lončar, i blokirane račune tvrtke za tržišno komuniciranje, sve je više pitanja na koje bi odgovore trebali dati dvojica ključnih protagonista sastanka - Mladen Barišić i Ivo Sanader.

Bivši glavni razničar i šef carine osumnjičen je u tom postupku, ali unatoč tome što je pod istragom i dalje obnaša svoju dužnost, a bivši premijer negirao je vezu s Fimi-Medijom. Za istražitelje to i jest objektivan problem jer nigdje nema pisanog traga o vezi Ive Sanadera i Nevenke Jurak. Ona o tome ne želi reći ni riječi, a svjedocima sastanka šalje se poruka da šute. Oni koji su upućeniji kažu kako objašnjenje treba tražiti u tome da su sudionici sastanka u Vladi samo provodili odluke svojih političkih sponzora, od kojih su trojica i dalje ministri u Vladi Jadranke Kosor.

Šest ključnih događaja

- 4. travnja 2007. - Sastanak u Vladi; nakon toga odlaze na razgovore u Carinu, policija ima popis osoba koje su dolazile na sastanke u Carinsku upravu.

- prosinac 2009. - Jadranka Kosor obustavila sve poslove javnih poduzeća i državnih institucija s Fimi-Medijom. Počinje istraga.

- 30. siječnja 2010. - Damir Mihanović, član Uprave Croatia osiguranja, javno progovorio o sastanku u Vladi. Prije svjedočenja dobio “savjete” da pazi što govori, što je prijavio policiji.

- 31. siječnja 2010. - Bivši premijer Ivo Sanader potvrdio je sastanak, ali je Mihanovićeve tvrdnje nazvao gnusnim lažima.

- 10. kolovoza 2010. - Uhićene Nevenka Jurak i njezina suradnica Anita Lončar. Bojan Dimić, vlasnik tvrtke koja je poslovala s Fimi-Medijom, istražiteljima dao iskaz u kojem je opisao “modus” poslovanja.

-7. rujna 2010. - uhićen Darko Beuk, direktor Hrvatskih šuma, zbog sumnje da je Fimi-Mediji nezakonito davao poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:06