EKSKLUZIVNO

OTKRIVAMO: AMERIKA NAM POKLANJA DVA POTPUNO NOVA MOĆNA HELIKOPTERA BLACK HAWK! Hrvatskoj vojsci strateški saveznici doniraju najmodernije letjelice

 

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je donaciju dvaju helikoptera Black Hawk UH-60M Republici Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list.

Donacija uključuje dva nova helikoptera s opremom i rezervnim dijelovima u vrijednosti od oko 50 milijuna američkih dolara. Riječ je o potpuno novim helikopterima koji bi u Hrvatsku trebali stići 2020. godine.

Najnovija verzija

Kako doznajemo, dva američka Black Hawka serije M u četvrtak su sletjela u Zagreb kako bi se u petak domaćoj javnosti prezentiralo o kakvim je helikopterima riječ.

Odluka američke vlade o doniranju dvaju novih višenamjenskih helikoptera još je jedan dokaz snažnog strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske.

Black Hawk UH-60M najnovija je verzija ovog helikoptera, opremljenog najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sustavima. Helikopteri bi, kako je i prije godinu dana najavio ministar obrane Damir Krstičević, trebali biti raspoređeni u Zapovjedništvo specijalnih snaga. Ovo je višenamjenska verzija helikoptera jer se isti može koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali se može koristiti i u gašenju požara, nadzoru granice itd.

U odnosu na druge UH-60, riječ je o moderniziranoj M verziji koja, između ostalog, ima glass kokpit, novi sustav upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora...

Zamjena tehnologija

Odlukom američke Vlade o donaciji prva dva helikoptera UH-60M započela je dugo najavljiavana zamjena ruske tehnologije zapadnom. U ovom trenutku Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi ruske transportne helikoptere MI8, MI8- MTV1 te MI 171SH. Ideja o opremanju hrvatske vojske Black Hawk helikopterima spominjana je i ranije, a da je cijeli posao došao u fazu realizacije, posredno je potvrdio i ministar Krstičević kada je u listopadu prošle godine otkrio da se s američkom stranom pregovara o nabavci dva Black Hawka za Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Ministar je u travnju ove godine u Zapovjedništvu HRZ-a kazao kako je plan da se eskadrila novih transportnih helikoptera nabavi do 2025., kada izlaze resursi postojećim helikopterima Mi-8. Cilj sadašnjeg vodstva MORH-a i Oružanih snaga je da se u sljedećih nekoliko godina u potpunosti prijeđe na zrakoplovnu tehniku zapadne proizvodnje.

Jedino bi se bili zadržani transportni helikopteri Mi171Sh koji su u ovom trenutku na generalnom remontu kako bi se mogli koristiti sljedećih 10 godina. Po kojem će modelu i koju verziju Black Hawka Hrvatska u budućnosti nabaviti kako bi imala eskadrilu zapadnih višenamjenskih helikoptera još nije poznato.

Remont

Nova dva helikoptera u vojni bi sustav trebala ući 2020. godine, kad bi u Hrvatsku trebali stići i prvi borbeni avioni F16 iz Izraela. Osim toga, Ratno zrakoplovstvo imat će na raspolaganju i jurišne helikoptere Kiowa. Prema najavama, helikopteri UH-60 bit će u potpunosti interoperabilni sa spomenutim F16 i helikopterima Kiowa, čime se omogućuje brzo i djelotvorno združeno djelovanje.

BLACK HAWK

posada: 2

kapacitet: 4050 kg tereta, uključujući 14 opremljenih vojnika

dužina: 19,76 m

promjer rotora: 16,36 m

visina: 5,13 m

masa zrakoplova: 4819 kg

maksimalna masa uzlijetanja: 11.113 kg

Letne karakteristike

najveća brzina: 280 km/h

maksimalni dolet: 511 km

brzina penjanja: 3,6 m/s

najveća visina leta:

5 790 m

glass kokpit

2 dodatna spremnika goriva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:21