NASTAVAK RATA

OTKRIVAMO: BERNARDIĆ NEMA NAMJERU DOBROVOLJNO ODSTUPITI I SPREMA OŠTRE KAZNE! Utjecajni član SDP-a leti iz stranke, ostalim pobunjenicima suspenzije?

 
 Hanza Media

Sukob dviju frakcija u SDP-u se nastavlja. Pobunjenici koji su inicirali potpisivanje pisma sa zahtjevom Davoru Bernardiću da odstupi jer “SDP s njime na čelu tone” i za sada dobili 91 potpis podrške (tu su 23 saborska zastupnika, 8 gradonačelnika, 7 zamjenika gradonačelnika, jedan župan, 4 zamjenika župana, 19 načelnika općina, 6 zamjenika načelnika, dva predsjednika općinskih vijeća te dužnosnici raznih stranačkih organizacija) nastavljaju i dalje prikupljati potpise.

Plan dijela stranke koji predvode Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović te Vedran Babić je da se do početka godišnjih odmora, odnosno do raspuštanja Sabora 15. srpnja, prikupi što više potpisa kako bi se na Bernardića i vodstvo stranke koje ga podupire izvršio još snažniji pritisak. Želi se isprovocirati Bernardićeva smjena, a potom raspisivanje unutarstranačkih izbora na kojima bi se izabrao novi predsjednik SDP-a, ali i nova vodeća tijela stranke - Predsjedništvo i Glavni odbor.

Marasov poticaj

Vjetar u leđa dao im je Gordan Maras, pobjednik na nedavnim unutarstranačkim izborima u Zagrebu. - S obzirom na to da je situacija neodrživa, tražim od vodstva stranke da se raspišu novi unutarstranački izbori i da članice i članovi SDP-a daju legitimitet novim ljudima koji će voditi SDP u idućem periodu - rekao je Maras, koji nije potpisao pismo, ali je iznio svoj stav.

Druga strana, predvođena Zlatkom Komadinom, Rajkom Ostojićem, Davorkom Vidovićem, Ivom Jelušićem i drugima, u razgovoru s novinarima napadno ne brani Davora Bernardića. Premda ni ne pokušavaju reći da je dorastao dužnosti predsjednika SDP-a, ne otkrivaju kakav im je plan s njim. Prema nekim informacijama, Bernardić bi trebao odstupiti relativno brzo nakon obračuna s pobunjenicima, a po drugima bi se to dogodilo na jesen. Međutim, činjenica je da sam Bernardić nema namjeru dobrovoljno odstupiti s čela SDP-a.

Predsjedništvo u utorak nije donijelo zaključke da se pobunjenike iz Predsjedništva (petoricu koju je Bernardić zamolio da napusti stranačke prostorije nakon sjednice kako bi s ostalima nastavio neformalni sastanak), Grbina, Hajdaš Dončića, Zmajlovića, Babića i Bojana Glavaševića, sankcionira, ali to ne znači da nije otvoren put za izricanje kazni.

Na Predsjedništvu je zaključeno da su se pobunjenici ogriješili o Statut SDP-a i da se postupalo protivno zaključcima Glavnog odbora o javnim nastupima iz prošle godine. Drugi je zaključak bio poziv svima da se prestane s javnim obračunima.

Iako je uobičajeno da Predsjedništvo, ako želi kazniti nekog od svojih članova, predloži Glavnom odboru sankcioniranje te navede koju kaznu predlaže, u ovom slučaju to se nije učinilo jer za to nije bilo većine. No čini se da je dovoljno što je zaključeno kako je prekršen Statut pa da Glavni odbor spomenutoj petorki izglasa sankcije.

Masovne sankcije

Predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić rekao je da će sjednicu sazvati do sredine mjeseca, prije godišnjih odmora, a dnevni red će dobiti u petak. Na pitanje hoće li na dnevnom redu biti sankcioniranje pobunjenika, odgovorio je da to ovisi o Predsjedništvu i njihovu prijedlogu te napomenuo da i netko od članova Glavnog odbora može to zatražiti na sjednici.

Prema neslužbenim informacijama, moglo bi se dogoditi da se zbog kršenja Statuta na Glavnom odboru zatraži izbacivanje Peđe Grbina iz SDP-a, a da se za Hajdaš Dončića, Zmajlovića, Babića i Glavaševića traži suspenzija sa svih stranačkih dužnosti, što znači da više ne bi bili članovi Predsjedništva, a Hajdaš Dončića bi se povuklo s funkcije potpredsjednika Sabora.

Glavni odbor SDP-a odlučuje o sankcijama članovima Predsjedništva, dok o eventualnom sankcioniranju saborskih zastupnika i gradonačelnika odlučuju njihove stranačke organizacije u kojima su učlanjeni u SDP. To znači kako je moguće da u SDP-u uskoro krene proces masovnog izricanja opomena, suspenzija i izbacivanja članova. Ako će tim putem Glavni odbor, vjerojatno će i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:44