RASIPNA DRŽAVA

OTKRIVAMO Birokratima plaćamo čak 84 milijuna kuna za mobitele i telefoniranje

Već su potpisani ugovori vrijedni 44 milijuna kuna, a raspisani su i natječaji za još 40 milijuna
 Damjan Tadić / CROPIX

Djelatnicima zagrebačkog Tehničkog veleučilišta teško je komunicirati.Razbacani su na čak tri lokacije i imaju fleksibilno radno vrijeme, zbog čega im je teško biti pokraj telefona, a i te fiksne linije odavno su ‘passe’. Jedino što je onda bilo logično jest raspisati natječaj za usluge mobilne telefonije i ubiti dvije muhe jednim udarcem.

“Pa mi smo za 311 tisuća kuna dobili 144 VPN naknade koje su našim djelatnicima neophodne”, brani se prodekan za javnu nabavu fakulteta Goran Belamarić. Zbilja sitnica.Posebno kad se tom iznosu pribroje stotine drugih javnih natječaja kojima su jedinice lokalne samouprave, državne institucije, agencije, fakulteti i ostali proračunski korisnici nabavljali nove smartphone i usluge telefoniranja na račun poreznih obveznika.

SKANDAL Vlada plaća HT-u 10 puta više od onoga što bi trebala jer nije znala što potpisuje

Pa tako ispada da hrvatski građani - osim onih 10,5 milijuna kuna koliko iznosi ugovor što ga je potpisala Vlada Zorana Milanovića - trenutačno financiraju još najmanje 33 milijuna kuna vrijedno čavrljanje raznih državnih, lokalnih i agencijskih zaposlenika koji su u posljednjih godinu i pol dana dobili pravo na korištenje službenih mobitela.Kao i obično, to nije sve.

Uz 44 milijuna kuna potpisanih ugovora, preko javne nabave raspisano je još natječaja u vrijednosti novih 40 milijuna pa će ukupna svota, jednom kad i ovi natječaji budu potpisani, narasti na 84 milijuna kuna.Pitanje je, naravno, što svim tim ljudima uopće trebaju mobilni telefoni: radi se većinom o uredskim službenicima ili fakultetskim djelatnicima čije institucije, uz trošak mobilnog telefoniranja, podmiruju još i troškove fiksne linije.

Recimo, Agencija za zaštitu okoliša.Ta je ustanova u lipnju prošle godine sklopila ugovor za mobilne usluge vrijedan 768 tisuća kuna.A zašto vašim djelatnicima trebaju mobiteli, pitam u službi za odnose s javnošću.

Doznajem kako sam se ipak malo prenaglila: mobitele nisu dobili svi djelatnici nego samo oni koji su ih htjeli!

“Oni su ih prema svojoj odluci mogli prihvatiti ili odbiti. Uređaji nam trebaju jer naši zaposlenici putuju prema EU i cijelo to vrijeme trebaju biti dostupni. Također, trebaju nam zato što agencija posluje na dvije lokacije, a VPN sustav omogućuje besplatno telefoniranje unutar tvrtke”, kažu u AZO.

Jedino zaboravljaju da to “besplatno telefoniranje” košta gotovo milijun kuna! Zauzvrat, službenici u većini slučajeva na korištenje besplatno dobivaju nove telefone.

I to ne bilo kakve, nego pametne telefone.Recimo, djelatnici Tehničkog veleučilišta u sklopu ugovora koji podmiruju porezni obveznici dobili su bez naknade 20 iPhonea 4, 30 Samsung Galaxija SII i 30 HTC-a 8S.

“Obični” građani, s druge strane, pametni telefon teško mogu dobiti bez naknade na kakvu se god pretplatu obvezali.

Najjeftiniji iPhone 4 kod jednog mobilnog operatera privatnog će pretplatnika stajati jednokratno minimalno 1398 kuna, i to uz mjesečnu pretplatu od 350 kuna. Dakle - bez naknade nema uređaja. Osim za korisnike kojima se mobiteli podmiruju iz državne kese i koji usluge naručuju u većim količinama.Zapravo, u ogromnim količinama.

Među potpisnicima takvih skupih ugovora je i Zagrebački holding: tvrtka koja je na rubu bankrota, ali je svejedno kupila mobilne usluge vrijedne 3,8 milijuna kuna. Tu su još dvije državne kompanije: HŽ Infrastruktura čiji je ugovor za mobilne usluge težak 8,8 milijuna kuna te HEP sa 9,7 milijuna kuna vrijednim ugovorom.

Grad Rijeka potpisao je ugovor od 1,6 milijuna kuna, Pula od 1,5 milijuna, Agronomski fakultet 455 tisuća...

Kad je u pitanju nacionalni distributer energije - HEP - stvarna vrijednost mobilnih usluga koje koriste njihovi zaposlenici bit će znatno veća jednom kad zaključe još tri ugovora za koje su raspisali natječaje. Prvi je u iznosu od 15 milijuna kuna i odnosi se na nabavu usluge mobilnog GPRS prijenosa podataka za HEP Grupu.

Drugi je vrijedan 13 milijuna kuna i njime HEP traži nabavu usluga govorne mobilne telefonije. Treći je nešto skromniji: tvrtka planira potrošiti samo pola milijuna kuna na uslugu pristupa internetu putem podatkovnog GSM priključka. Porezni obveznici mobilne usluge uskoro će financirati i za agencijske djelatnike.

Recimo, one u APIS-u (Agencija za podršku informacijskim sustavima) koji natječajem traže 1,1 milijun kuna vrijedan ugovor .Tristo tisuća kuna procijenjene su mobilne usluge za djelatnike Čačićeva Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora.

HANFA će kupiti mobilnih usluga u vrijednosti 200 tisuća kuna, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi čak 960 tisuća. Šteta što se nikog od njih i dalje neće moći dobiti nakon 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:30