VAŽNE ODLUKE

Otkrivamo detalje odluke ekspertne skupine, evo gdje će ići najteži covid-pacijenti

Na sastanku ekspertne skupine za bolnice naglašeno je da sve bolničke ustanove moraju imati u pripremi potencijalne covid-krevete
 Goran Mehkek/Cropix

Broj teških pacijenata oboljelih od covida-19 koji trebaju bolničko liječenje, a nerijetko i respirator, u zadnjih se mjesec dana značajno povećao. To je razlog što su bolnički covid-centri povećavali kapacitete ne bi li se zbrinulo sve teške pacijente, a po svemu sudeći taj će se trend nastaviti sve dok korona ne krene silaznom putanjom.

Bez obzira na to što je zadnjih dana broj hospitaliziranih u laganoj stagnaciji, bolnice se spremaju i na širenje broja bolničkih kreveta za covid-pacijente, a na jučerašnjem sastanku ekspertne skupine za bolnice naglašeno je da sve bolničke ustanove moraju imati u pripremi potencijalne covid-krevete.

Naime, zadnji podaci govore da je zauzetost postojećih bolničkih kapaciteta covid-pacijentima trenutno 76,58 posto, a respiratora 57,32 posto, što govori da je nužno napraviti "rezervu". Tako će nova 64 covid-kreveta već sutra biti spremna za pacijente u KBC-u Zagreb gdje su pripreme počele jučer, a OB Čakovec dobio je dodani prostor za lakše gerijatrijske pacijente.

"Klinika za psihijatriju postat će covid-odjel, a naših dvadesetak psihijatrijskih pacijenta preselit ćemo, po dogovoru, u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Jankomiru. S njima će na 'posudbu' i nekoliko medicinskih sestara te specijalizanata", objasnio je ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić najnovije povećanje kreveta za covid-pacijente na Rebru. Dodaje da je to dobar izbor jer zgrada psihijatrije ima poseban kolni ulaz iz Kišpatićeve.

Također ono što je vrlo važno za covid-centre jest to da je u tim prostorima provedena instalacija za visokoprotočni kisik, a što rebarska psihijatrija ima, što znači da će se moći liječiti najteži pacijenti. Pomoć drugih bolnica Povećavaju se i kapaciteti u KB-u Dubrava gdje su jučer bila 452 pacijenta u PRIC-u, od kojih 71 na respiratoru. U dijelu bolnice također su zbrinuti covid pozitivni pacijenti, ali oni su tamo na liječenju zato što su imali neki hitni zahvat, a ne zbog korone.

Kako saznajemo, proširenje kapaciteta za te najteže covid-pacijente u Dubravi moguće je za još oko dvadeset do trideset kreveta, odnosno moglo bi se reći da je ta covid-bolnica stigla do svog maksimuma. Prije svega odnosi se to na kadrovske mogućnosti s kojim ta bolnica trenutno raspolaže. U KB-u Dubrava samo s KBC-a Zagreb rade 102 zdravstvena djelatnika, a također pomoć je stigla i iz dugih zagrebačkih bolnica. Prijedlog je da novu, sedmu, intenzivnu jedinicu kadrovski 'nose' također liječnici iz dugih zagrebačkih bolnica.

Već mjesecima Infektivna bolnica "Dr. Fran Mihaljević" iz dana u dan u potpunosti je popunjena pa se tako jučer u njoj liječilo 116 covid-pacijenata, a 21 je bio na respiratoru. I u toj bolnici trenutno radi 11 djelatnika KBC-a Zagreb iz kojeg je također "na posudbi" 15 djelatnika u OB-u Varaždin te 18 u zagrebačkoj Areni. Za moguće nove covid-pacijente spreman je i KBC Sestre milosrdnice koji inače brine o zagrebačkoj Areni, gdje je trenutno pedesetak lakših pacijenata. Komplikacije "U bolnici imamo dvadesetak operiranih covid-pacijenata u izdvojenom dijelu, a bude li potrebno naša će urologija postati covid-centar. Trenutno naših 17 liječnika i 20 medicinskih sestara radi u Areni", kaže prof. dr. Mario Zovak.

Pune se covid-kreveti i u drugim hrvatskim bolnicama pa je tako jučer u KBC-u Rijeka koji zbrinjava teške korona pacijente i iz Istre bilo na liječenju 144 pacijenta, od kojih 22 na respiratoru. Problem je što oko 16 posto bolesnika s dijagnozom covid-19 razvija upale pluća, a kod pacijenata koji se liječe u intenzivnim jedinicama trećinu bolesnika očekuju posljedice i kad prebole bolest. Najrizičniji bolesnici za razvoj postcovid komplikacija su oni liječeni u intenzivnim jedinicama uz pomoć mehaničke ventilacije i pacijenti koji su liječeni visokim protokom kisika. Zato se očekuje se da će dio bolesnika s promjenama na plućima razviti i trajne posljedice kao što je razvoj plućne fibroze, kažu u KBC-u Rijeka.

Od nedjelje su krenuli i radovi u OB-u Čakovec, i to na prenamjeni palače Feštetić u kojoj je bio Odjel psihijatrije u dodatni covid-odjel za smještaj isključivo pozitivnih pacijenata s palijative i gerijatrije. Za početak bit će smješteno desetak pacijenata, a ukupni je kapacitet 25, s tim da se broj može povećati. O njima će brinuti 15 medicinara u tri smjene. "Osim što je potpuno obnovljen, novi je odjel i kompletno opremljen. Posteljinu, princeze, noćne ormariće smo kupili. Sve što smo napravili u ova 24 sata, učinjeno je vlastitim snagama i vlastitim sredstvima. Pacijenti su najvažniji", rekao je za Jutarnji ravnatelj bolnice dr. Tomislav Novinščak.

Stanje u bolnicama: Zauzeto oko 76 % kreveta i 57 % respiratora

Zauzetost bolničkih kreveta i respiratora za covid-pacijente diljem Hrvatske:

- zauzetost kreveta 76,58 posto

- zauzetost respiratora 57,32 posto

KB Dubrava - 472 kreveta/71 respirator

KBC Osijek - 197 kreveta/41 respirator

KBC Split - 206 kreveta/16 respiratora

Infektivna klinika "Dr. Fran Mihaljević" - 116 kreveta/21 respirator

OB Varaždin - 268 kreveta/20 respiratora

OB Čakovec - 143 kreveta/14 respiratora

KBC Rijeka - 144 kreveta/22 respiratora

OB Sisak - 82 kreveta/1 respirator

OB Koprivnica - 90 kreveta/12 respiratora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:20