PREPORUKA

OTKRIVAMO: DIVJAK SVE ŠKOLE ŠALJE U JASENOVAC Doznajemo detalje iz novog kurikuluma građanskog odgoja, predmeta koji od jeseni postaje obvezan za sve

 Tomislav Krišto / CROPIX, Goran Mehkek / CROPIX

Računa se da će oko 43 tisuće učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske tijekom ove školske godine posjetiti Vukovar u sklopu programa obaveznih posjeta tome gradu.

Kao pilot-projekt ove je godine pokrenut i posjet Pakracu, Karlovcu i Kninu, kako bi učenici “učili o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima”. No, prema najavi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, škole će dobiti novu preporuku - da posjete i Spomen-područje Jasenovac, mjesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu.

- Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog odgoja preporučiti školama posjet SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske kurikulume - potvrđuju Jutarnjem listu nadležni u Ministarstvu.

Sudeći po statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo popularno mjesto školskih posjeta. Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mjesto gdje mladi osvještavaju posljedice poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svjetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, malen je broj učenika organizirano posjećivao Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posjetilo ih je 15 školskih grupa - osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Paralelno bilježe 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4). Godinu prije, Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz RH, na što je ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković lani upozorio da je riječ o nezadovoljavajućem broju.

Više stranaca

Spominjao je kako je njihova obveza u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pronaći model koji bi osigurao veći broj posjeta školskih grupa. Je li model pronađen, pitali smo Ministarstvo i dobili najavu preporuke o posjetu Jasenovcu, području koje se dosad pokazalo interesantnijim strancima nego Hrvatima: prošle je godine Jasenovac ukupno razgledalo 16.066 posjetitelja, od kojih je 6740 iz Hrvatske i 9326 iz stranih država. Stranci prednjače i po grupnim posjetima, pa je u 2018. spomen-područje na najveći ustaški logor u Drugom svjetskom ratu posjetilo 97 grupa stranih državljana, a samo 27 iz Hrvatske. Najviše grupa stiglo je iz Slovenije (27), Italije (24), SAD-a (9) i Srbije (5).

- Ministarstvo je u dopisu ravnatelju javne ustanove SP-a Jasenovac istaknulo kako podržava inicijativu da učenici osnovnih i srednjih škola, koje u nastavnom planu, odnosno kurikulumu obrađuju sadržaje vezane uz holokaust i Drugi svjetski rat, u okviru školskog kurikuluma planiraju i posjete Jasenovcu - kažu u Ministarstvu.

Ravnatelj SP-a Jasenovac Ivo Pejaković potvrđuje da su na relaciji Jasenovac-Ministarstvo obavljeni razgovori, te da su se predstavnici Ministarstva složili da bi bilo dobro da učenici tijekom svog školovanja posjete Spomen područje Jasenovac. Međutim, tijekom razgovora nije donijet konkretan plan.

Detaljna priprema

Plan o preporuci Ministarstva da škole posjećuju Jasenovac proizlazi međutim iz novog kurikuluma građanskog odgoja koji od jeseni ulazi u sve škole. Jedna od karakteristika tog kurikuluma je iskustveno učenje, odnosno povezivanje učioničke nastave s posjetom različitim institucijama i organizacijama. U kurikulumu se eksplicite ne navodi posjet Jasenovcu, za razliku od primjerice posjeta Saboru ili sudovima.

Takvi posjeti, stoji u kurikulumu ovih dana objavljenom u Narodnim novinama, moraju biti dobro osmišljeni i pripremljeni: trebaju biti primjereni dobi, iskustvu i predznanju učenika. “Ako učenici nisu intelektualno i emocionalno dovoljno zreli, te će posjete doživjeti površno i neće od njih imati veće koristi. Prije samog posjeta potrebna je detaljna priprema koja uključuje relevantne informacije o instituciji koju se posjećuje, pravila ponašanja i sve što se može predvidjeti, što ovisi o iskustvu učitelja”, piše u kurikulumu.

Ravnatelj SP-a Jasenovac kaže da nije upoznat što piše u novome kurikulumu, no budu li školama poslane preporuke za posjet bivšem logoru, to svakako vidi kao korak u dobrome smjeru.

Kako objašnjava Ivo Pejaković, SP Jasenovac sa školskim grupama radi po obrazovnom programu koji se sastoji od tri dijela: posjet prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa, obilazak Memorijalnog muzeja te radionice s učenicima u prostoru Obrazovnog centra. Program traje oko tri sata.

- Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje suosjećanja prema žrtvama i zatočenicima logora te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i skupine u društvu etiketiraju kao ‘drugačije’ - objašnjava Pejaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:15