RAT PROTIV ISIL-a

OTKRIVAMO Iračani kupuju hrvatsko oružje vrijedno 30 milijuna eura za rat protiv krvoločnih džihadista?!

Oružje karlovačkog HS Produkta - pištolji, puške i bacači granata - išlo bi u ruke iračke vojske i policije
 AFP

U jeku ofenzive džihadista, iračke vlasti pokušavaju se obraniti i - hrvatskim oružjem! Kako neslužbeno doznajemo, hrvatski proizvođač oružja, HS Produkt, s vlastima u Bagdadu dogovara prodaju oružja u vrijednosti od 30 milijuna eura.

Oružje iz Karlovca - pištolji, puške i bacači granata - išlo bi u ruke iračke vojske i policije, koja teškom mukom pokušava zaustaviti pohod džihadista Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) na Bagdad . Islamisti su već zauzeli veliki dio središnjeg i zapadnog Iraka, uključujući i drugi po veličini grad Mosul, kao i znatne dijelove susjedne Sirije. Trenutno su u fokusu sunitskih pobunjenika, koji su na zaposjednutim područjima uveli šerijatski zakon, rafinerije u naftom bogatom Iraku.

NOVE FOTOGRAFIJE OTKRIVAJU Božji ratnici ruše iračke gradove hrvatskim oružjem

Legalna iračka vlada, koju predvodi Nouri Al-Maliki, već tjednima pokušava suzbiti ofenzivu pobunjenika, koji su se odmetnuli od al-Qa’ide. U tome računa i na stranu, ponajprije američku pomoć. No, Amerikanci se zasad očito ne namjeravaju jače angažirati.

Pomoć u suzbijanju sunitskih pobunjenika ponudio je istočni irački susjed, Iran, što je, na određeni način, prvo približavanje dosadašnjih ljutih neprijatelja, Washingtona i Teherana, još od Islamske revolucije 1979. godine.

U situaciji kada Al-Malikijevoj vladi vrijeme sve brže curi, naoružavanje njenih vojnih i policijskih snaga neophodno je kako za obranu teritorija koji je još uvijek pod njenim nadzorom, a koji je pretežno naseljen šijitima, tako i za povratak područja koja je zauzeo ISIL, a na kojem mahom žive irački suniti. U tome bi joj, očito, trebalo pomoći i oružje proizvedeno u Hrvatskoj, jednoj od najmlađih članica NATO-a.

Ipak, u HS Produktu jučer nam nisu htjeli potvrditi, ali ni opovrgnuti informacije da su pred finalizacijom posla o prodaji oružja iračkim vlastima. Nisu htjeli govoriti ni o vrijednosti posla, koji bi spadao u rang jednog od unosnijih za hrvatski izvoz. No, potvrdili su nam da su u kontaktu s iračkim vlastima, kao i da Iračane zanima njihov proizvodni asortiman.

- Razgovaramo i radimo s raznim zemljama, među kojima je i Irak, no o konkretnim poslovma ne mogu govoriti. S Iračanima imamo vrlo dobre odnose, zanimaju ih naši proizvodi - kazao nam je Željko Pavlin, direktor HS Produkta.

Na pitanje s kojom stranom u novom iračkom ratu kontaktiraju, Pavlin kaže da HS Produkt uvijek razgovara s legalnim vlastima. U slučaju Iraka, to je Al-Malikijeva vlada, odnosno ministarstva obrane i unutarnjih poslova u Bagdadu.

Inače, kada je riječ o legalnim vlastima, oružje može ići i kurdskim pešmergamama na sjeveru zemlje, u autonomnom iračkom Kurdistanu, no i u tom slučaju potrebno je zeleno svjetlo središnjih vlasti u Bagdadu.

Mogućnost poslovanja s ISIL-om Pavlin je odbacio, ističući da HS Produkt ne posluje s onima koji su na popisu terorističkih organizacija. Odbacuje tvrdnje da iza poslova koje sklapaju stoji politika, te ističe da se radi isključivo o poslovnim odnosima. Potvrdio nam je i da su Iračani nedavno posjetili HS Produkt.

I nekoliko drugih, dobro upućenih izvora, potvrdilo nam je da je pred HS Produktom mogućnost sklapanja posla o naoružavanju iračke vojske i policije. Ipak, kažu, taj posao još nije realiziran.

- Pregovori su još u tijeku, ništa još nije potpisano - kazao nam je jedan izvor.

- Postoje šanse da HS Produkt dobije taj posao, još se pregovara - ističe drugi.

Potvrdu informacije o mogućoj nabavci oružja iz Hrvatske pokušali smo dobiti i u Bagdadu. No, ni iz tamošnje vlade, kao ni iz nadležnih ministarstava, do zaključenja teksta nisu odgovorili na naše upite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:47