SKANDAL

OTKRIVAMO ISTINU O BUGARSKOJ TVRTKI KOJA JE SPONZORIRALA SKUP ZA DRŽAVNI VRH Predsjednica i ministrica otkazale dolazak kada su saznale o čemu se radi

 Hanza Media, Reuters

Dobrodošli na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, najveće poslovno okupljanje žena u ovom dijelu svijeta otkad postoji tržišna ekonomija, reklamirali su organizatori jučerašnju konferenciju održanu na Zagrebačkom velesajmu u Zagrebu.

I doista, 600 poduzetnica iz čak devet različitih zemalja sudjelovalo je na cjelodnevnom kongresu, a među gostima najavljene su, kako ih je organizator nazvao, dvije danas najistaknutije žene hrvatske politike, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Upozorenje

A onda je izbio skandal jer organizatori su kao generalnog sponzora između čak 740 različitih kriptovaluta koje danas postoje na svijetu uspjeli odabrati baš onu najsporniju, OneCoin. Riječ je tvrtki sa sjedištem u Bugarskoj koja se doista bavi kriptovalutama (virtualnim novcem), ali predmet je sumnji i upozorenja nadležnih institucija i službenih istraga u najmanje deset europskih zemalja.

Na njih je javno upozorila i Hrvatska narodna banka, pa su dolazak na konferenciju naprasno otkazale i Kolinda Grabar-Kitarović i Martina Dalić, a organizatori su većinu dana umjesto promocije ženskog poduzetništva morali odgovarati na neugodna novinarska pitanja.

O čemu je točno riječ?

HNB je u utorak, dan prije kongresa, službeno obavijestio javnost na opasnosti koje se kriju iza OneCoina, i to nakon što su primijetili da se kompanija, inače registrirana u Gibraltaru, odnedavno u Hrvatskoj pojačano reklamira i prodaje svoje usluge.

- OneCoin nije elektronički novac u skladu s definicijom iz Zakona o elektroničkom novcu niti je platna usluga prema Zakonu o platnom prometu. Poslovne subjekte koji izdaju tu vrstu proizvoda i njome trguju nismo licencirali - poručili su iz HNB-a.

Istaknuli su da građani koji se odluče na rizik ulaganja novca u proizvod OneCoina nisu zaštićeni sustavom osiguranja depozita i sami su odgovorni za eventualni gubitak uloženoga.

“Na opasnosti OneCoina upozorava više mjerodavnih tijela zemalja EU. FCA iz Velike Britanije upozorava da je OneCoin pod policijskom istragom, FSMA iz Belgije napominje da osobe i institucije koje OneCoin izdaju i reklamiraju nisu licencirane, a Mađarska središnja banka, MNB, smatra da je riječ o piramidalnoj shemi, tzv. Ponzijevoj shemi. Građanima savjetujemo da postupaju vrlo oprezno”, zaključuje se u izvješću Hrvatske narodne banke. OneCoin je doista offshore kompanija iz Gibraltara, pokazuju dostupni podaci na internetu, a sjedište im je u Sofiji. Na jučerašnji upit iz Jutarnjeg lista nitko u sjedištu nije odgovorio.

OneCoin bavi se “educiranjem zainteresiranih” kako da ulažu u kriptovalute, odnosno virtualni novac po uzoru na najpoznatiju kriptovalutu bitcoin koja je izmišljena 2008. s idejom da korisnici međusobno njima mogu trgovati, i plaćati robe i usluge direktno (peer to peer) bez posredovanja neke institucije, primjerice banke. OneCoin funkcionira malo drugačije.

Oni naime prodaju tzv. edukacijske pakete koji stoje između stotinu i 118 tisuća eura. U svakom od tih paketa su tokeni kojima se, objašnjavaju specijalizirani strani mediji, korisnici mogu domoći OneCoin valute, odnosno, pojednostavljeno, novčića kojima se onda mogu plaćati robe i usluge. U središnjici tvrtke inzistiraju da oni ne prodaju samu valutu, nego samo edukacijske materijale kako je se domoći.

Sumnje

Zbog sumnji da se korisnici zapravo varaju i nikad ne ostvare povrat visokih ulaganja, OneCoin propitkuju i istražuju među ostalim u Bugarskoj, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Latviji. Treba istaknuti da se OneCoin trenutno može zamijeniti natrag u eure i da tvrtku dosad još nitko nije proglasio službeno kriminalnom.

S druge strane neki specijalizirani online portali pišu da je u Kini lani uhićeno nekoliko zaposlenika OneCoina, kao i investitora, a pritom im je oduzeta imovina od ukupno 30,9 milijuna dolara. Uz to neki od zaposlenika tvrtke već su ranije procesuirani za slične ilegalne aktivnosti.

Stoga se postavlja legitimno pitanje kako je očito problematična tvrtka poput ove uopće postala generalni sponzor ovako velike konferencije na kojoj su trebale sudjelovati predsjednica RH i potpredsjednica Vlade?

Bez komentara

Da nešto ne štima, dodatni je dokaz i da je osnivačici tvrtke Ruji Ignatovoj, bugarskoj poduzetnici, nakon upozorenja HNB-a otkazano gostovanje na ovom kongresu gdje je trebala održati prezentaciju.

- Ne mogu to komentirati, to bi značilo da otkrivam detalje iz poslovnog sporazuma sa sponzorima - odgovorila nam je jučer Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, inače glavnog organizatora kongresa, na pitanje zašto je otkazala gostovanje Ruje Ignatove.

Ruju Ignatovu kao sponzora preporučila je udruga bugarskih poduzetnica (BAWE), prenosi portal behindmlm.com.

Kad smo Sanelu Dropulić pitali zašto su onda otkazale i Kolinda Grabar-Kitarović i Martina Dalić, kratko je odgovorila kako to nema veze s OneCoin kontroverzom.

- Vjerujte mi, otkazale su zbog važnijih obaveza kojima su se morale posvetiti. To s OneCoinom nema veze - zaključila je.

Međutim, u službenom odgovoru iz Ministarstva gospodarstva jučer su bili poprilično jasni.

- Iako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prihvatilo pokroviteljstvo nad kongresom, poduzetnica iz jugoistočne Europe, ne znajući tko je generalni sponzor kongresa i probleme koji se vežu uz OneCoin, u trenutku kada smo doznali te informacije, Martina Dalić otkazala je sudjelovanje na navedenom događaju. Sukladno dobivenim informacijama, sudjelovanje je otkazano još prošli tjedan, u petak - odgovorili su Jutarnjem listu.

Isto su objavili iz Ureda predsjednice, pokroviteljstvo je prihvatila prije nego što su sponzori bili poznati.

Na samom kongresu potražili smo osobe iz OneCoina, ali organizatori su nas uputili na Berislava Šipickog, kojeg su nam opisali kao njihova vanjskog suradnika, odnosno osobu zaduženu za vezu s OneCoinom.

Šipicki je inače nekadašnji brigadir Oružanih snaga RH, a u jednom trenutku bio je i zapovjednik hrvatskog kontingenta misiji NATO-a u Afganistanu.

On, međutim, nije službeno želio komentirati medijske napise koji su jučer ujutro prije samog početka kongresa neugodno iznenadile sudionike. Uputio nas je na središnjicu u Sofiji, u kojoj nam se jučer nitko nije javljao. Na njegovom LinkedIn profilu stoji kako je nezavisni marketinški suradnik tvrtke One Life koja se bavi direktnom prodajom OneCoin usluga. Bugari imaju poslovnicu imajuu shopping centru Prečko gdje održavaju predavanja na temu: kako profitirati na kriptovalutama?

Što su kriptovalute i po čemu se razlikuju BitCoin i OneCoin

Kriptovalute su decentralizirane digitalne valute, a prva je u optjecaj puštena kao open source softver 2008. Zove se bitcoin. Zamišljen je kao virtualno zlato, otud i termin “rudarenje” koji opisuje način na koji korisnici dolaze do jedinica valute, odnosno novčića. U Hrvatskoj se bitcoinima služi oko 2000 ljudi, a postoji i bankomat u Tkalčićevoj na kojem ih se može mijenjati za kune. Njima se u svijetu plaćaju hoteli i druge usluge.

Trenutni tečaj kaže: jedan bitcoin vrijedi 1199 dolara. Dosad je u optjecaj pušteno oko 15 milijuna bitcoina, a prvi je vrijedio samo 0,002 centa. Njima svaki korisnik direktno (peer to peer) plaća robu ili uslugu drugom korisniku, bez posredstva institucija, npr. banke, umjesto koje transakciju potvrđuju drugi, zajedno umreženi, korisnici. Sve transakcije su vidljive na tzv. blockchainu, pojednostavljeno golemom popisu svih transakcija. Svi oni koji ovjeravaju transakcije kao nagradu dobiju nove bitcoine (“izrudare ih”), i oni koji žele doći do novih novčića moraju stalno imati upaljen softver koji po internetu traži transakcije i potvrđuju ih. Na internetu danas postoji oko 740 sličnih valuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:51