BIT ĆE NOSITELJ LISTE U 6. JEDINICI

OTKRIVAMO IZBORNE PLANOVE GRADONAČELNIKA ZAGREBA Bandić ide sam: s Linićem neće zbog Josipovića

Nosit će listu u šestoj izbornoj jedinici, a osim u onim izbornim jedinicama koje zahvaćaju Zagreb, natjecat će se i u Vukovaru
 Nikša Stipaničev/Cropix

Na izbore idemo sami, a o blokovima ćemo kasnije razmišljati. Predizborne koalicije nas ne zanimaju, a nakon što građani izaberu vlast, mi ćemo izabrati partnere.

Ovako otprilike glasi službeni stav predsjedništva stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sve glasnije povezivanje s lijevom koalicijom koju čine Reformisti Radimira Čačića i Naprijed, Hrvatska Ive Josipovića te Slavko Linić, koji će se po vlastitom priznanju naći na listi bivšeg predsjednika, ali kao nezavisni kandidat.

Ne želi s Josipovićem

Upravo je Linić nedavno u intevjuu za Novi list ocijenio kako bi Bandića, kojem predviđa određeni dobar politički rezultat, trebalo zadržati na ljevici povezivanjem s lijevim listama i pojedincima te zaključio kako bi se time ojačao blok koji bi se mogao suprotstaviti Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku.

Neki članovi predsjedništva stranke Bandić Milan 365 - stranka Rada i solidarnost smatraju da bi Linićev poziv mogao uzeti u obzir da se taj bivši SDP-ov ministar financija nije na neki način priklonio Ivi Josipoviću.

Smatraju da je Linić pozivom koji je uputio Bandiću da se zadrži na ljevici preuzeo ulogu miritelja između Josipovića i Bandića, čiji su odnosi poprilično zahladnjeli nakon prošlogodišnjeg uhićenja zagrebačkog gradonačelnika.

- Josipoviću se to obilo o glavu na predsjedničkim izborima koje je izgubio upravo u Zagrebu koji Bandić vodi već peti mandat. Njihova bi suradnja u ovom trenutku bila pomalo nakaradna - osobni je stav jednog od članova predsjedništva Bandićeve stranke.

Bandić se s Linićem, otkrivaju, posebno zbližio nakon što je bivši ministar kad je zagrebački gradonačelnik drugi put završio u pritvoru potpisao peticiju Stop političkim hapšenjima.

Glasno se nagađalo da će Linić postati i novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, no to moguće imenovanje, zbog parlamentarnih izbora, odgođeno je do daljnjega.

Nositelj na Peščenici

Iako je Bandić najavljivao kako će na parlamentarnim izborima izaći u svakoj izbornoj jedinici, zasad je sigurno da će se lista Bandić Milan naći u izbornim jedinicama koje dijele Zagreb, dakle u prvoj, drugoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici.

Sam Bandić, prema riječima naših sugovornika, nosit će listu u šestoj izbornoj jedinici, koja u Zagrebu obuhvaća kvart Peščenica - Žitnjak, odakle je Bandić početkom 80-ih i krenuo u političke vode.

U toj i drugoj izbornoj jedinci, koja obuhvaća i Sesvete, gdje Bandić već tradicionalno ima veliku podršku, stranka zagrebačkog gradonačelnika suprotstavit će se većini oporbenih zastupnika iz Gradske skupštine koji su članovi Domoljubne koalicije. Upravo ta činjenica jedan je od razloga zahladnjenja odnosa na relaciji Bandić - Karamarko.

Stranka će imati i listu za dijasporu te u petoj izbornoj jednici nakon što je Bandić preoteo HDZ-u vukovarsku vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko, koja je u Vukovaru postala stranačka povjerenica sa zadatkom da oko sebe, kako tvrde naši sugovornici, okupi tim mladih, svjetonazorski neopterećenih ljudi.

Trgovina s HDZ-om

S odlaskom Semenić Rutko, HDZ-u u vukavarskom Gradskom vijeću nedostaju dvije ruke za potrebnu većinu pa nije isključeno da će upravo ta ugledna vukovarska liječnica biti Bandićev as u rukavu.

Naime, i Bandiću nedostaje ruku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, zbog čega je moguća trgovina s HDZ-om, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

U sljedećih nekoliko dana, tvrde bandićevci, stranka bi trebala dobiti i novu gradsku organizaciju u Kninu. Dodaju da osobe koje će je voditi nisu članovi tamošnjeg Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:06