HOĆE LI ZAGREB BITI SPREMAN

OTKRIVAMO: JOŠ 33 MILIJUNA ZA ZAGREBAČKO SJEDIŠTE EU! Napetost uoči hrvatskog predsjedanja: Radovi na NSK produljeni, troškovi skočili za više od 50%

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Zapinju radovi na uređenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) koja bi trebala biti središnje mjesto događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine, a upitno je hoće li uopće taj prostor biti spreman do početka predsjedanja.

Naime, rok za dovršetak svih radova na preuređenju NSK, koji je bio prvotno predviđen za 12. prosinca, pomaknut je na 22. prosinca, dakle samo devet dana prije nego što će Hrvatska od Finske prvi put preuzeti predsjedanje Vijećem EU. Uz to, i radovi su od prvotno procijenjenih 62,1 milijun kuna s PDV-om za obje faze narasli na 95,1 milijun kuna, odnosno poskupjeli su za 33 milijuna kuna s PDV-om.

Dvije faze

Radovi na preuređenju oko 7200 četvornih metara u neuređenom dijelu NSK odvijaju se u dvije faze. Prva faza, koja je bila procijenjena i kao najskuplja i koštat će 43,4 milijuna kuna s PDV-om, te je na natječaju za izvođača radova pobijedila tvrtka ING-GRAD, obuhvaća 2900 četvornih metara neuređenog kongresnog centra koji je bio u rohbau izvedbi. Za taj prostor još je 2011. ishođena građevinska dozvola, a u listopadu 2018. pripremljeno je i idejno rješenje za svih 7200 četvornih metara prostora, dok je na temelju projektne dokumentacije 31. srpnja izdana i građevinska dozvola za cijeli projekt. Stoga je s tvrtkom ING-GRAD 9. travnja potpisan ugovor te su radovi na preuređenju kongresnog centra i započeli.

No, budući da za drugu fazu radova na preostalih 4300 četvornih metara južnog dijela zgrade nije bila dovršena projektna dokumentacija, nego samo idejno rješenje, a većinu tog prostora od 2670 četvornih metara tada je koristila gruntovnica, konzultant je procijenio da će ti radovi stajati samo 18,7 milijuna kuna s PDV-om jer će biti potrebno tek renoviranje, a ne veći zahvati. No, nakon iseljenja zemljišnoknjižnog odjela krajem travnja 2019., kao i nakon demontaže, prvi put je zapravo utvrđeno da je taj prostor u jako derutnom stanju. Osim toga, niti ne udovoljava tehničkim zahtjevima koji su dobiveni od nadležnih službi EU. Zato u Vladi sada kažu da zbog tih objektivnih okolnosti, dok se gruntovnica nije preselila, nisu mogli precizno utvrditi opseg potrebnih radova i stvarno stanje prostora.

Zatečeno stanje

“Ustanovljeno je da zatečeno stanje prostora i instalacija, s obzirom na njihovu novu namjenu kao i na nužne funkcionalnosti pojedinih sustava, ne udovoljava potrebnim standardima i zahtjevima za održavanje sastanaka na visokoj razini. Stoga je odlučeno da će prostor dotad ustupljen zemljišnoknjižnom odjelu, koji je bio u znatno lošijem stanju od procijenjenog i očekivanog, biti temeljito obnovljen, opremljen novim i modernim sustavima (sustavi odimljavanja, gašenja požara, klimatizacije) sukladno važećim propisima EU”, zaključak je Vlade.

Riječ je, naime, o dijelovima NSK koji će se preurediti u manje konferencijske dvorane; tamo će biti prostori za bilateralne sastanke, za tehničke, administrativne i medijske službe. Na prostoru nekadašnje gruntovnice bit će i uredi za akreditaciju, press centri, dvorana za održavanje press konferencija te pomoćni prostori poput sanitarnih čvorova.

Zbog stisnutih rokova za dovršetak zgrade NSK Vlada je jučer dala i suglasnost da se s ING-GRAD-om sklopi dodatak već potpisanom ugovoru za dovršetak i druge faze koja će na kraju biti skuplja za 8,2 milijuna kuna od radova na kongresnom centru, iako su ispočetka mislili da će prva faza radova biti najskuplja.

Javna nabava

NSK je koristio pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave poziva na nadmetanje s tvrtkom s kojom su sklopili izvorni ugovor, što je bilo omogućeno u prvom natječaju.

A iznos koji je potreban za drugu fazu radova tek će se osigurati u proračunu Ministarstva znanosti i obrazovanja u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna za ovu godinu.

U kakvoj su fazi radovi na uređenju NSK, jučer nismo uspjeli provjeriti jer nam nisu dopustili snimanje, uz opravdanje da se brinu za našu sigurnost.

“S obzirom na to da se na gradilištu velikom dinamikom odvijaju radovi, pojedinačne posjete predstavnika medija dovode u pitanje sigurnost njihova boravka na gradilištu, kao i ometanje tijeka izvođenja radova”, kažu u NSK, te dodaju kako će u najskorije vrijeme organizirati posjet gradilištu za sve zainteresirane medije.

Iz Vlade pak uvjeravaju da će sve biti na vrijeme dovršeno. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže kako je neki dan išao provjeriti kako radovi napreduju i da je dobio obećanje kako će sve biti završeno do zadanog roka. A i predstojnik premijerova Ureda Zvonimir Frka-Petešić, koji je glavni za nadziranje radova na NSK, uvjerava da će radovi biti gotovi na vrijeme, te da su u ugovoru definirali da se po potrebi radi i u više smjena i noću.

- Događaji će u NSK biti tijekom siječnja, ali premijer hoće to otvoriti prije Božića, dan-dva prije ili poslije, ali ne bi trebalo biti većih kašnjenja i problema - uvjerava ministar Grlić Radman.

Čini se da ćemo šefove vlada morati primati u hotelima

Joško Klisović, bivši SDP-ov zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, kaže da ovo pokazuje kako Vlada nespremno dočekuje predsjedanje Vijećem EU te da nije samo riječ o tome da će u NSK dolaziti šefovi vlada krajem siječnja, nego da će tamo od početka predsjedanja dolaziti ministri i radne skupine.

- Pripreme nisu počele na vrijeme, pa bi nam se mogla dogoditi najskuplja varijanta da se sastanci događaju po hotelima. Do nedavno nismo ni znali gdje će biti središnja događanja, hoće li to biti u zgradi SEECEL-a na Kajzerici, u NSK ili negdje drugdje. To samo pokazuje nebrigu i nekoordinaciju Vlade i da se sve radi u zadnji čas, a znamo jako dugo da ćemo predsjedati EU - kritičan je Klisović.

Dodaje kako bi stvarno bila sramota da predsjedanje dočekamo nespremni.

- Nadam se da ćemo ipak uspjeti - zaključuje.

Uređuje se 7200 četvornih metara

- 12. prosinca bio je rok za dovršetak preuređenja NSK

- 22. prosinca novi je rok kada NSK mora biti spreman za doček delegacija EU

- Za 33 milijuna kuna s PDV-om poskupjeli su radovi na NSK

- Hrvatska predsjeda EU od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.

- Preuređuje se ukupno 7200 četvornih metara prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice

- Predsjedanje EU ukupno će nas koštati više od pola milijarde kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 22:49