StoryEditor
KRSTIČEVIĆEV PLAN B

OTKRIVAMO KAKO IZGLEDA KRSTIČEVIĆEV PLAN B U igri su dva tipa aviona, cijena je između 600 i 800 milijuna dolara, uzeli bi šest komada...

 
 CROPIX, Profimedia

Nakon neuspjele nabave izraelskog aviona F-16 Barak, Hrvatska se okreće izravnim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama i kupnji američkih aviona F-16. Barem je tako nakon jučerašnje sjednice Vijeća za obranu i Vlade govorio ministar obrane Damir Krstičević.

- Ako me pitate koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika (…). Vjerujem da će i naš partner, SAD, učiniti sve kako bi Hrvatskoj dao najbolju ponudu - kazao je novinarima Krstičević.

Premijerov demanti

No, tako čvrste tvrdnje, koje su sugerirale da je državni vrh zapravo već donio konačnu odluku nekoliko sati kasnije, naišle su na oštru reakciju premijera Andreja Plenkovića koji je demantirao svog ministra.

- Nema još nikakve odluke, nove ponude, sve će ići u vremenskom kalendaru koji je pred nama. U ovom trenutku jedino je važno da je odluka od 29. ožujka stavljena izvan snage - odgovorio je premijer na pitanje je li se Krstičević zaletio u svojim izjavama i jesu li realne njegove najave. - Ne znam što je on danas točno rekao. Jedino meritorno i važno je ovo što vam ja sada govorim - poručio je premijer nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva HDZ-a. Da Krstičević izjave možda nije koordinirao s premijerom, dao je naslutiti prije sjednice Predsjedništva HDZ-a Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a. - To je jedno razmišljanje, ministar može predlagati, ali odluku donosi Vlada - kazao je Bačić.

Što je poznato o mogućoj nabavi šest novih aviona?

ZRAKOPLOV

F-16 (block 50/52 ili block 70/72)

 

KOLIČINA

6 zrakoplova

 

PARTNER

Sjedinjene Države

 

MOGUĆA CIJENA

600 do 800 milijuna dolara

 

U poduljem razgovoru s novinarima jučer ispred Vladine zgrade Krstičević je prilično otvoreno dao naslutiti kako razgovori s Amerikancima traju već neko vrijeme i da su vrlo intenzivni. Otkrio je da je američka strana stavila na stol više mogućnosti, ali i kako očekuje da će SAD Hrvatskoj kao strateškom partneru dati ponudu koju nećemo moći odbiti.

Novi model

Budući da su tvrdnje uslijedile nakon jučerašnjeg sastanka Vijeća za obranu i sjednice Vlade na kojoj je premijer kazao kako nakon analize treba pronaći novi model za nabavu aviona, što je ustvrdilo i Vijeće, činilo se da je unutar državnog vrha dogovoreno da se ide na izravan dogovor sa SAD-om o nabavi novih aviona. Zanimljivo je da se to kosilo s nedavnom izjavom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Čakovcu koja je rekla: “Moramo biti realni, ne možemo kupiti nove zrakoplove”.

Jutarnji list jučer je u poslijepodnevnim satima uspio prikupiti informacije o tome da se s predstavnicima SAD-a proteklih dana razgovaralo o mogućoj nabavi šest novih aviona F-16 Block 50/52 ili Block 70/72. Zasad je teško govoriti koliko bi Hrvatska platila te avione, ali barata se procjenom od 600 do 800 milijuna američkih dolara.

U paket bi bili uključeni i naoružanje, logistička potpora, obuka te prilagodba infrastrukture. Naši sugovornici tvrde da bi pregovori s Amerikancima, bude li sve u redu, mogli završiti do kraja godine, što, naravno, znači i ishođenje potrebnih dozvola i potpisivanje ugovora.

Kolika bi cijena bila, to se s preciznošću ne može ustvrditi. Primjerice, Sjedinjene Države su 2017. godine na MORH-ovu natječaju za nabavu borbenog aviona dale ponudu za 12 novih F-16 Block 70/72, a cijena je bila oko 9,5 milijardi kuna. No, sada je teško govoriti da bi cijena za šest komada tog modela bila upola manja. U izravnim razgovorima cijena i paket opreme formira se od države do države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2020 19:34