SUD

OTKRIVAMO: KAKO JE BERNARDIĆ ODGOVORIO NA RAMLJAKOVU TUŽBU 'Šef SDP-a je kritizirao povjerenika Vlade, a ne Antu Ramljaka osobno'

 Bruno Konjević / CROPIX

“Tuženik je svojim izjavama - a u okviru funkcije koju obnaša kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik SDP-a - kritizirao rad Vlade i rad tužitelja kao izvanrednog povjerenika Vlade; tuženik nije kritizirao tužitelja osobno i privatno, već njegovo obavljanje funkcije”, navodi se u odgovoru na tužbu Ante Ramljaka protiv Davora Bernardića, do kojeg je Jutarnji list došao.

Podsjetimo, Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor u ostavci Ante Ramljak tužio je u građanskoj parnici predsjednika SDP-a Davora Bernardića jer je, tvrdi, “bez ikakvog stvarnog temelja, na nadasve neprimjeren i klevetnički način, prikazivao Ramljaka kao člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novca iz Agrokora u korist lešinarskih fondova”, zbog čega je Ramljaku nastala “neimovinska šteta u vidu povrede prava na ugled, čast, dostojanstvo i ime”, a on je pretrpio “iznimno teške duševne boli” i traži naknadu od 150.000 kuna.

“Običan građanin”

Jutarnji list prvi je objavio Ramljakovu tužbu, a sada donosimo i Bernardićev odgovor na nju.

Odvjetnici Davora Bernardića - Maro Mihočević, Tamara Sardelić i Ivan-Zvonimir Jelić - na 12 stranica detaljno obrazlažu zašto njihov klijent ne bi trebao biti osuđen, a kao svjedoke u parnici, uz Ramljaka i Bernardića, predlažu i premijera Andreja Plenkovića, traže i saslušanje Thomasa Wagnera, prvog čovjeka Knighthead fonda, Martine Dalić, potpredsjednice Vlade, te Tomislava Matića iz Texo Managementa. Uz to, Bernardićevi odvjetnici traže i dostavu različite dokumentacije, pa se tako uz lex Agrokor traži i ugovor o roll-up kreditu od 8. lipnja 2017., uvid u cjelokupni predmet na Trgovačkom sudu, financijska i poslovna izvješća za Texo Management, podaci o iznosima svih savjetničkih ugovora koje je zaključio Agrokor i njegova povezana društva od početka izvanredne uprave.

“Tuženikova dužnost jest da preispituje rad Vlade i rad izvanrednog povjerenika, a kritika tužitelja dana je u kontekstu kritike Vlade koja je tužitelja imenovala. Navodi tužitelja da je on ‘običan građanin’ koji je izvan politike u cijelosti su netočni jer sud ne može imenovati povjerenika bez prijedloga Vlade”, kaže se u odgovoru na tužbu.

Također, kao dokaz navode se i odredbe ugovora o roll-up kreditu, koji je Jutarnji objavio, a prema kojem bi Vladina smjena povjerenika izazvala prijevremeno dospijeće kredita. Uz to, navode Bernardićevi odvjetnici, Ramljak je javna osoba, sudjelovao je u izradi lex Agrokor, Vlada je tim zakonom preuzela upravljanje koncernom, favorizirala je određene vjerovnike, poput Knighthead fonda, i to je postalo predmetom interesa javnosti.

“Preuzimanje novog zaduženja i plaćanje starih dugova ne donosi se na temelju odluke ili odobrenja suda ili samih vjerovnika, nego povjerenik - uz suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća, čiji sastav predlaže sam - donosi takvu odluku. Sud nema nikakvu kontrolu nad postupkom, a ostali vjerovnici nemaju mogućnost osporavanja odluka povjerenika”, tvrdi se u dokumentu.

Također, navodi se i da su se Ramljak i članovi Vlade sastajali s predstavnicima Knighthead fonda i prije nego što je donesen lex Agrokor i prije nego što je on imenovan povjerenikom, a Vlada do danas odbija odgovoriti tko su autori zakona, u koji se ugrađuje odredba o prvenstvu naplate potraživanja imatelja obveznica.

“S krajem 2016. Knighthead uopće nije bio imatelj obveznica Agrokora, već ih kupuje naknadno tijekom ožujka i travnja 2017. nakon što je njihova cijena drastično pala (od 25 do 40 posto vrijednosti) i postaje najveći imatelj obveznica i prije nego što je izvanredna uprava počela s radom, a tri dana nakon što je Ramljak postao povjerenik, on predlaže Knighthead za predstavnike u privremenom vjerovničkom vijeću”, piše u odgovoru na tužbu.

Iznos kredita

Bernardićevi odvjetnici kažu i da u roll-up kreditu nisu mogli sudjelovati svi vjerovnici, već nekolicina odabranih, a Knighthead s udjelom od 56 posto, dok iznos kredita od milijardu eura višestruko premašuje iznos koji je bio potreban Agrokoru za redovno poslovanje. Od toga je samo 150 milijuna eura predviđeno za plaćanje starih dugova dobavljača, a 500 milijuna eura za vraćanje starih dugova onih koji su davatelji kredita, pri čemu Knighthead najviše profitira, daje 200 milijuna eura, a odmah dobiva natrag 100 milijuna eura, na način da Agrokor kupuje vlastite obveznice od Knightheada za iznos nominalne vrijednosti, a ne tržišne, koja je pet puta manja, dok je Knighthead iste te obveznice kupovao po 25 do 40 posto nižoj cijeni, pa je na temelju tog kredita zaradio od 60 do 75 milijuna eura.

Odvjetnik Knightheada postaje odvjetnik Agrokora, a tužitelj ostvaruje mjesečnu naknadu od 118.940 kuna bruto.

Milijun mjesečno

Nadalje, piše u odgovoru na tužbu, Alix Partners, kojeg je tužitelj odabrao za glavnog savjetnika, angažira njegovu bivšu tvrtku Texo Management koja tjedno fakturira iznos od 250.000 kuna, odnosno oko milijun kuna mjesečno, dok su ukupni prihodi Texo Managementa u 2016. iznosili 1,3 milijuna kuna. Sve činjenice demantiraju da je riječ o slučajnosti.

“Nije samo riječ o enormnoj zaradi lešinarskog fonda, nego o istodobnom umanjenju i obezvrjeđivanju imovine Agrokora i oštećenju drugih vjerovnika onemogućavanjem u naplati njihovih potraživanja i smanjenjem isplatnog potencijala Agrokora, za što će ceh platiti hrvatski građani”, zaključuje se u odgovoru na tužbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:47