BITKA ZA STRANKU

OTKRIVAMO: KAKO JE RAZRIJEŠENA DRAMA U VRHU HDZ-a Karamarko nakon trosatnog sastanka popustio Milijanu Brkiću

 EPH

Milijan Brkić jedini je kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a!

No, drama oko predaje kandidatura za Predsjedništvo, čiji je rok istekao jučer u deset sati, trajala je do posljednje minute. Naime, kako doznajemo, Brkić je svoju kandidaturu predao u zadnji trenutak, a do tada nitko nije znao njegovu odluku - hoće li biti kandidat za zamjenika ili će se ipak odlučiti za potpredsjedničko mjesto, kako su mu to zadnjih dana preko medija savjetovali “izvori bliski Karamarku”.

- Karamarko bi za potpredsjednike htio Brkića i Tomislava Čuljka, a za zamjenika Damira Jelića - isticali su bliski suradnici šefa HDZ-a, što su mnogi članovi stranke iščitavali kao poruku Brkiću da odustane od kandidature za zamjenika. No, Brkić je odlučio igrati do kraja.

Čekao do kraja

- Da je postupio drugačije, razočarao bi mnoge svoje pristaše u stranci - komentiralo je jučer više istaknutih članova HDZ-a.

A Brkićevo neodustajanje od zamjeničke pozicije dovelo je u problem Tomislava Karamarka. Prvo je jučer ujutro, pričaju u stranci, morao tražiti da Damir Jelić, koji je bio njegov kandidat za zamjenika, povuče kandidaturu jer Jelić ne bi imao šansi u srazu s Brkićem, ali i zbog toga da bi se zataškale tenzije i nezadovoljstva u stranci. Stoga je Jelić ostao bez kandidature, ali njega će vjerojatno nakon sabora stranke šef HDZ-a i Predsjedništvo imenovati za glavnog tajnika.

Brkić i Karamarko jučer ujutro su se, doznajemo, sreli i razgovarali.

- Njih dvojica sve su se dogovorili, nije bilo nikakvih prijepora. Milijan Brkić je Karamarkov kandidat za zamjenika - rekli su nam jučer suradnici šefa HDZ-a. No, u stranci ističu da Karamarko nije imao izbora nego sada sve prikazati kao dogovor njih dvojice te izjaviti da je on njegov kandidat. Osim toga, u Karamarkovu krugu nisu nam htjeli odgovoriti na pitanje kada je taj dogovor između njih postignut - jučer, prije tjedan ili mjesec dana.

Ključni trenutak

- To nije važno - rekli su nam. No, naši izvori iz HDZ-a kažu da se Karamarko do kraja protivio Brkićevoj kandidaturi te da se Brkića pokušalo nagovoriti da odustane od zamjeničke pozicije. Navodno su u srijedu njih dvojica gotovo tri sata bili na sastanku. No, u tom duelu očito je na kraju Karamarko bio taj koji je morao popustiti. U Karamarkovu krugu sada ističu kako Brkićeva kandidatura za zamjenika znači da šef HDZ-a želi u najvišem tijelu stranke zadržati i iskusne ljude.

Počelo prebrojavanje

- Predsjednik želi da u najvišem tijelu bude i iskusnih stranačkih kadrova, dok na potpredsjedničkim mjestima želi mlađe ljude. To je dio njegova plana za ‘novi HDZ’ koji će biti okrenut centru - govore Karamarkovi suradnici. No, u HDZ-u malo tko vjeruje u priču o pomlađivanju. Zbog već duže vrijeme narušenih odnosa između Karamarka i Brkića, i na izbor članova Predsjedništva gleda se isključivo kao na borbu dviju struja - Karamarkove i Brkićeve. I popis imena onih koji su se kandidirali pokazuje da je omjer prilično izjednačen. Naime, za šest potpredsjedničkih mjesta prijavilo se, doznajemo, 14 kandidata, dok je za deset članova Predsjedništva prijavljeno njih tridesetak. Na potpredsjednička mjesta prolazi prvih šest kandidata koji na saboru stranke osvoje najveći broj izaslanika, dok se deset članova Predsjedništva bira na način da po dva člana daju četiri skupine županija, a dva člana daju Zagreb i Zagrebačka županija. Prema sadašnjim procjenama u HDZ-u, prednost se daje Brkiću koji ima veću potporu na terenu.

- Treba sačekati da završe izbori po županijskim organizacijama i onda će sve biti jasnije - ističu mnogi HDZ-ovci. Pitanje je također kojoj će se strani prikloniti Tomislav Čuljak koji drži dio slavonskih organizacija.

Putica i Mađerić

- Sada je sve otvoreno, očekujemo da će biti raznih saveza, i spojivih i nespojivih, uvjetovanja, lobiranja, ‘pretrčavanja’, šalabahtera. Bit će neizvjesno do kraja - smatraju mnogi u HDZ-u.

Iako se nagađalo da će se za Predsjedništvo kandidirati i Sanja Putica, ona to nije učinila. U stranci ističu da je to zato što je već po funkciji u Predsjedništvu kao šefica HDZ-ove zajednice žena. S druge strane, Margareta Mađerić je, navodno, odustala od kandidature jer je procijenila da su joj šanse za ulazak jako male.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:17