RADOVI U TIJEKU

OTKRIVAMO: KAKO JE VILIBOR SINČIĆ KUPIO KUĆU OPTEREĆENU S DVA KREDITA U ŠVICARCIMA Povijest kuće koja će postati novi dom predsjednika Živog zida

 
 CROPIX

U maloj, pitomoj ulici u zelenilu Markuševcu, u kojoj se nalazi kuća na 1051 četvornih metara - budući dom lidera Živog zida Ivana Vilibora Sinčića i supruge Vladimire Palfe te njihove dvoje djece - vode se radovi. Mješalica, prevrnute tačke i nekoliko betonskih blokova ispred kuće, a i bager koji stoji pokraj ceste daju do znanja da je preuređenje u toku. Do sada su na kući bez fasade zamijenjeni prozori i vrata, očišćen teren oko kuće... Ukopana u brdu, pet metara iznad ceste, do nje se trenutno može doći samo pomoću improviziranih drvenih stepenica zabitih u zemlju.

Tu je kuću Ivan Vilibor Sinčić uspio kupiti jako povoljno od obitelji A. B. Godinama u njoj nije bilo života, nije dogurala do uporabne dozvole, služila je tek kao jamstvo povrata dugova. Kuća je, kako je vidljivo iz izvatka iz zemljišnih knjiga Općinskog građanskog suda u Zagrebu, bila opterećena s hipotekom zbog dva kredita u švicarskim francima. Prvi put kuća je, kako piše, “na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini” založena kao jamstvo povrata kredita koji su prethodni vlasnici podigli 17. lipnja 2005. godine u Hypo Alpe Adria Bank u iznosu od 78.300,00 švicarskih franaka. Svega godinu dana kasnije, opterećuju je s još jednim kreditom, ovaj put manjim, u iznosu od 39.400,00 švicarskih franaka i zabilježbom o ovršivosti tražbine.

Ugovor iz kolovoza

Ta sintagma daje pravo prvenstva banci da kao ovrhovoditelj proda tražbinu nekom drugom na temelju klauzule o ovršnosti. Do ovrhe, vidljivo je iz teretovnice, nije došlo. Isti dan kad je s vlasnicom A.B. sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnine 16. kolovoza 2017. godine, Sinčić je potpisao i ugovor s riječkom podružnicom Erste&Steiermarkische bank na kredit u iznos od 515.000 kuna s kamatom od 4,35 posto. Idućih deset godina mjesečno će izdvajati 5300 kuna, ali to nije izvan platežnih gabarita obitelji Sinčić; njegova plaća saborskog zastupnika iznosi 16.000 kuna, a njegove supruge Vladimire Palfi na stranačkom budžetu pak 5700 kuna. Mjesec dana kasnije, 19. rujna 2017. godine Hypo banka je povukla založno pravo i izdala o tome brisovno očitovanje, kao i brisanje ovršivosti tražbine te oslobodila prostor za isto opterećenje, samo sad u ime Erste banke i novog kredita i Sinčića kao novog vlasnika.

U kakvim je točno okolnostima Sinčić otkupio kuću, nismo uspjeli saznati; obitelj nije bila raspoložena za razgovor. No, od susjeda ćemo saznati da bračni par Sinčić kuću uređuju od prošlog ljeta. Susjedi neslužbeno prepričavaju: “Prijašnji vlasnik radio je, mislim, na Muzičkoj akademiji, a ona je bila profesorica u školi. Kuću su kupili za 35.000 maraka od prvog vlasnika koji ju je i sagradio, ali nisu previše uložili u renovaciju. Navodno su dignuli hipoteku na tu kuću kako bi kupili stan, pa su onda upali u financijske probleme i više nisu imali za preuređenje”, priča jedna od susjeda.

Slika pokazuje kako je kuća izgledala u rujnu 2011.

- Načula sam kako su Sinčići govorili radnicima da ne žele mijenjati prozore te kako neće graditi garažu, nego samo nadstrešnicu, ali su na koncu zbog derutnosti ipak morali - otkrio nam je jedan od susjeda.

Čelni čovjek Živog zida jučer nije htio komentirati kupnju kuće te nam je kratko poručio kako “sve stoji u imovinskoj kartici”.

No izvor blizak Sinčiću tvrdi da je cijela transakcija “dogovorena i provedna u koordinaciji s obitelji prodavatelja”. U imovinskoj kartici stoji kredit od 515.000 kuna i procijenjena vrijednost na 525.000 kuna. A treći iznos Sinčić spominje u svojoj objavi na Facebooku: “Kupio sam kuću na kredit, kao i svi drugi ljudi. Od 2011. govorimo da je kredit jedini način na koji mladi ljudi mogu doći do nekretnine i da sustav u kojemu je velik dio kredita neotplativ treba mijenjati. Davno sam je upisao u imovinsku karticu, ali nije im odgovaralo da je prije izvuku iz ladice. Platio sam je 600.000 kuna, podigao sam kredit u iznosu od 515.000, a ostatak sam dao u gotovini, uglavnom jer su mi pomogli roditelji i prijatelji. Jeftinija je od prosječnog dvosobnog stana. Kredit sam dignuo u kunama, to je jedina valuta koju priznajem. I dalje sam podstanar jer je kuća starija, gola cigla, bez priključaka. Ne znam kad ću je urediti ni kad ću se seliti, zasad nije u planu. Nisam koristio nikakve državne subvencije niti povlaštene kredite za mlade na koje sam imao pravo...”

Vrijednost kuće

Teško je rekonstruirati vrijednost kuće u podsljemenskoj zoni. Tih godina, kad je obitelj A. B. kuću stavljala pod hipoteku, taj je kvart bio u zenitu, dosežući i dvije i pol tisuće eura po kvadratu. Franak je vrijedio manje (po srednjem tečaju HNB-a 4,74), a kvadrati puno više, a danas je obrnuto. Vlasnik jedne agencije za promet nekretnina napravio nam je konzervativnu procjenu i ustvrdio da vrijedi 800 eura po kvadratu te da se radi o 225 neto površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 07:25